News55

Maten så farlig att den bör märkas med varningar

Artikelbild
Forskare föreslår att ultraprocessad mat ska ha varningar liknande dem som finns på tobaksprodukter. (Foto: Unsplash)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

Ultraprocessad mat blir ett allt större problem i dagens samhälle. Därför föreslår experter nu att det är dags för internationella åtgärder, liknande dem som tobaksindustrin använder sig av.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare och hälsovårdsexperter föreslår att ultraprocessad mat ska ha varningar liknande dem som vi använder på tobaksprodukter. En viktig åtgärd för att belysa de hälsorisker dessa livsmedel medför, det rapporterar The Guardian.

Ultraprocessade livsmedel, som inkluderar produkter som kex, färdigrätter, chips och läsk, har en tydligt koppling till olika hälsoproblem såsom fetma, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och tidig död.

Därför vill forskare nu se lösningar.

En studie publicerad i BMJ Global Health betonar att dessa livsmedel, som ofta genomgår omfattande industriell bearbetning, även är konstruerade för att vara extremt smakliga och potentiellt beroendeframkallande.

Forskarna upptäckte även direkta kopplingar mellan ultraprocessad mat och 32 olika hälsofaror, så som hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, ångest, fetma samt tidig död.

Detta beror mycket på tillsatser som aromer, emulgeringsmedel och färgämnen. Allt för att förbättra smak och konsistens. Forskarna menar att dessa egenskaper leder till dåliga kostvanor och en högre risk för olika hälsoproblem​.

Lösningen?

Professor Carlos Monteiro på University of São Paulo och hans kollegor började använda termen ultraprocessad mat redan för 15 år sedan, när de skapade klassificeringssystemet “Nova”.

ANNONS

Med detta system kunde de bedöma både näringsinnehåll och de bearbetningsprocesser som maten genomgår. Utefter det delade de upp det i fyra kategorier där ultraprocessad mat är absolut värst.

“Hälsokampanjer behövs, liknande de mot tobak, för att begränsa farorna med ultraprocessad mat,” skriver han till The Guardian i ett mejl.

“Reklam för ultraprocessad mat bör också förbjudas eller kraftigt begränsas, och varningsetiketter på förpackningarna bör införas, liknande de som används på cigarettpaket”, skriver han vidare till The Guardian.

Se även:

Katrinplommon – bra att äta efter menopausen. Hälsa55

Farliga evighetskemikalier tas upp via huden. Hälsa55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS