News55

Vårt behov av sömn hänger ihop med vår kultur

En kvinna ligger vaken i sängen och en man ligger och sover i sängen. Behovet av sömn verkar skilja sig beroende på vilket land människor bor i, det visar en ny studie
Behovet av sömn verkar skilja sig beroende på vilket land människor bor i, det visar en ny studie. (Foto: YinYang/Getty Images Signature och GlobalStock/Getty Images Signature)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 maj 2025Publicerad: 12 maj 2025

För lite sömn kan ge hälsoproblem, det vet vi, men nu verkar det som om vårt sömnbehov beror på vilket land vi bor i.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Hur mycket vi behöver sova för att må bra verkar skilja sig beroende på vilket land vi bor i, det visar en ny studie, rapporterar Sveriges Radio.

Vi vet att för lite sömn kan ge hälsoproblem, trots det sover människor i en del länder i genomsnitt mycket kortare än människor i andra länder.

Gjorde två olika undersökningar

Forskarna skriver att två vanliga resultat från tidigare studier är att människor som sover för lite drabbas av olika hälsokonsekvenser samt att människor i vissa kulturer ofta sover kortare tid än andra.

I två olika undersökningar utforskade de om människor från länder med kortare sömnlängd drabbas av fler negativa hälsoeffekter.

Forskarna analyserade 14 tidigare sömnstudier som involverar 71 länder för att ta reda på om kortare sömn i vissa länder påverkar invånarnas hälsa.

De använde även webbaserade enkätundersökningar om sömn och hälsa med totalt cirka 5 000 deltagare från 20 olika länder.

ANNONS

Olika längd i olika länder

ANNONS

I sin studie fann forskarna att den optimala sömnlängden varierar mellan olika kulturer.

Den genomsnittliga sömnlängden i Japan var exempelvis sex timmar och 18 minuter, medan den genomsnittliga sömnlängden i Frankrike var nästan åtta timmar.

Människor i Frankrike sover alltså i genomsnitt drygt en och en halv timme längre än människor i Japan, men det ger inte någon märkbar påverkan på människors hälsa vare sig i Japan och Frankrike.

Enligt studiens resultat lider inte människor i länder som har kort genomsnittlig sömnlängd mer av dålig hälsa än människor i länder med längre genomsnittlig sömn.

Forskarna fann också att personer som sover enligt sitt lands rådande kulturella ideal rapporterade en bättre hälsa, oavsett vilka deras länders normer för sömnlängd var.

Att de som hade bäst hälsa var de som sov så länge som det rådande idealet i deras land visar, enligt forskarna, att människors behov av sömn är flexibla och formas av våra kulturella normer.

Sovlängd i snitt världen över

Enligt World Population Review är den genomsnittliga sömnlängden i Sverige 7,25 timmar (alltså 7 timmar och 15 minuter), våra grannar i Finland har en genomsnittlig sömnlängd på 7,38 timmar och våra grannar i väster, norrmännen, sover i genomsnitt 7,15 timmar per natt.

ANNONS

I Danmark är den genomsnittliga sömnlängden 7,23 timmar och i Storbritannien är den 7,36 timmar, holländarna sover 7,40 timmar per natt och längden på tyskarna sömn är i genomsnitt 7,11 timmar.

Även i Frankrike (7,30), Nya Zealand (7,45), Australien (7,33), Kanada (7,18), USA (7,10) och Sydafrika (7,06) sover människor i genomsnitt drygt sju timmar per natt.

En världskarta
Det verkar som om längden på människors söm påverkas av var i världen de bor. (Bild: Mapswire/Pixabay)

Här har de kortare sömn

Men i övriga Europa sover folk i genomsnitt mindre, Spanjorerna och portugiserna sover exempelvis i genomsnitt 6,93 respektive 6,98 timmar.

I Central- och Sydamerika sover folk i genomsnitt under sju timmar per natt, liksom i Ryssland, Kina, Ukraina och Polen, Indien, Turkiet, med flera.

Japan är det land där människor, enligt World Population Review, i genomsnitt sover allra kortast, 5,86 timmar. Men Saudiarabien hamnar inte långt efter med 6,03 timmar per natt och på Filippinerna sover folk i genomsnitt 6,13 timar.

Läs mer på News55: Sju knep som hjälper dig att somna

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS