Giftiga ämnet TFA, en PFAS-kemikalie, har hittats i vin, grundvatten och nederbörd – men det är först nu som dess långsiktiga risker börjar uppmärksammas.


Mest läst i kategorin
“Det som stack ut och som överraskade oss var att vi hittade TFA i princip överallt”, säger Lars Rosenqvist, statsgeolog vid Sveriges geologiska undersökning.
När han håller upp ett vattenprov mot ljuset ser allt till synes normalt ut. Men analysen berättar en annan historia, skriver DN.
Nästan oavsett var i landet mätningar görs, visar resultaten samma mönster: höga halter av TFA, en liten men ytterst beständig molekyl inom den omtalade PFAS-familjen. PFAS kallas ibland evighetskemikalier eftersom att de aldrig bryts ner i naturen.
Provtagningarna har pågått i över två år och täcker områden långt ifrån kända utsläppskällor. Det handlar alltså inte om enstaka punktutsläpp – ämnet finns redan i bakgrundsnivåerna.
TFA sprider sig lätt med regn och tar sig snabbt in i grundvattnet, där det sedan stannar kvar. Eftersom ämnet inte bryts ned naturligt och inte fångas upp i vanliga filter, ökar halterna stadigt.
MISSA INTE: Farmor Mia tog föräldraledigt: ”Det här gör jag gärna om”
TFA: Ett ämne som undgår reningsverken
TFA har länge betraktats som en harmlös restprodukt, men nyare forskning visar att ämnet är betydligt mer envist än man tidigare trott. Linda Önnby, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, beskriver hur TFA obehindrat passerar genom avloppsreningsverken.
I det renade vattnet kan halterna motsvara nära 400 nanogram fluor per liter – nivåer som ligger nära gränsvärdena för hela PFAS-gruppen i EU:s dricksvattendirektiv.
Det finns idag bara en känd metod för att få bort TFA: omvänd osmos. Men det är en energikrävande och kostsam teknik som i praktiken är svår att använda i stor skala. Samtidigt kommer nya mängder hela tiden in i miljön.
En viktig källa är dagens köldmedier i kylskåp och luftkonditionering, som omvandlas till TFA i atmosfären. Även vissa bekämpningsmedel och avfallsförbränning spelar in.
MISSA INTE: Museum i Malmö AI-sminkade förintelseoffer med eyeliner
Senaste nytt
Få svar om långsiktiga hälsoeffekter av TFA
Mattias Öberg, toxikolog vid Karolinska institutet, pekar på hur lite vi egentligen vet om hur TFA påverkar människor.
För andra PFAS har man kunnat koppla exponering till bland annat njurcancer, testikelcancer och påverkan på immunförsvaret. För TFA är kunskapsläget mer osäkert, men misstankar finns om reproduktionsstörningar.
“Utifrån den kunskap vi har i dag kan vi utgå från att det vid en viss nivå kommer att märkas, säger Mattias Öberg, och betonar behovet av att diskutera om vi alls vill ha ämnen i miljön som är omöjliga att bryta ned.
I djurstudier har TFA visat sig påverka både alger och djurplankton negativt. Molekylen klassades som skadlig för vattenlevande organismer redan 2008, men ännu finns ingen systematisk övervakning av ämnet i Sverige.

MISSA INTE: ”Hellre datavetare än soldater” – AI blir ny frontlinje i svenskt försvar
“Vi måste se till helheten”
Flera experter lyfter fram att PFAS-problemet inte kan lösas genom punktinsatser. TFA är ett tydligt exempel på hur ett ämne som först ses som oskyldigt i stället blir ett spritt miljögift.
Bert-Ove Lund, toxikolog vid Kemikalieinspektionen, varnar för att problemet kommer att växa.
“En så extremt beständig kemikalie som ökar i halt kommer förr eller senare att bli problematisk, säger han till DN.
Enligt honom krävs en kraftig minskning av PFAS generellt för att få bukt med problemet. Tidigare har Sverige lyckats fasa ut andra långlivade ämnen, som PCB och bromerade flamskyddsmedel, men när det gäller PFAS är förslagen hittills för svaga, menar han.
Läs mer om ekonomi:
Kronan stark – så semestrar du billigare utomlands i sommar
Pension: Vilken av de två förvaltningsformerna är bäst?
Kommunens kamp: Husen som ingen vill ta ansvar för

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.