News55

Viktigt att upptäcka sjukdomar innan nervceller förstörs

Det är viktigt att upptäcka neurologiska sjukdomar innan de bryter ut
Det är viktigt att upptäcka neurologiska sjukdomar innan de bryter ut eftersom man kan försöka eliminera riskfaktorer som bidrar till sjukdomsförloppet. (Foto: Gerd Altmann/ Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Det finns en rad sjukdomar som är förknippade med åldrandets mekanismer och kroppsliga förändringar. Parkinson är en sådan sjukdom.

Den bryter sällan ut innan 50-årsåldern, men kan bli desto jobbigare. Ett nytt test ska kunna upptäcka sjukdomen med hjälp av AI.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det blir enklare att testa sig för Parkinsons sjukdom, även innan man drabbats. Ett enkelt blodprov som analyseras av AI kan tala om ifall du löper risk att få sjukdomen i framtiden – flera år innan den bryter ut. Chanserna till preventiv behandling ökar därmed, rapporterar BBC.

Studien

Forskarteam vid University College London och University Medical Center Goettingen, i Tyskland, tog blodprover från en grupp människor med Parkinsons och en annan grupp som inte hade sjukdomen. 

De undersökte skillnaderna mellan den friska och sjuka gruppen och kunde identifierade åtta viktiga proteiner kan bindas till sjukdomen och förutsäga vem som löper risk att utveckla Parkinson i framtiden. 

Biologiska tecken på Parkinson är inflammation och nedbrytning av proteiner, och värdefull kunskap för utveckling av nya behandlingar. 

Medförfattaren Dr Jenny Hällqvist, från UCL (University of California Los Angeles) berättar: “Människor diagnostiseras när neuroner redan är förlorade.

“Vi måste skydda dessa nervceller, inte vänta tills de är borta.”

Viktigt att upptäcka i tid
Det är viktigt att upptäcka en neurologisk sjukdom i tid innan för många hjärnceller hunnit förstöras. (Foto: AI-genererad bid/ Pixabay)
ANNONS
ANNONS

Arbeta preventivt kommer att bli allt viktigare

Den här typen av tester kan hjälpa till att förebygga sjukdomsförloppet betydeligt bättre. Än så länge finns inget botemedel, endast lindrande, och gemensamt för de flesta av dessa mediciner är att de tappar effekt med tiden. 

Det är desto viktigare att arbeta preventivt för att minska riskfaktorer som bidrar till ökat sjukdomsförlopp. Bland 18 identifierade riskfaktorer för att utveckla någon form av neurologiska sjukdomar hör bland annat högt blodtryck och exponering för bly. 

Genom att eliminera kända riskfaktorer finns således chanser till att hindra sjukdomsutvecklingen eller kraftigt förlänga sjukdomsförloppet.

Fumlighet vanlig vid Parkinson
Ett av de vanligaste symptomen på Parkinsons Sjukdom är skakiga händer och att man blir allmänt fumlig. (Foto: wini021/Pixabay)

Vanliga symptom

Varje år drabbas ungefär tio miljoner personer i världen av Parkinsons sjukdom. Det är inte ovanligt att man redan har tydliga symptom när sjukdomen upptäcks. 

Det finns flera symptom som kan tyda på att man har drabbats av sjukdomen. Till de vanligaste hör att man blir fumligare och kan ha svårt att hänga med i vanlig promenadtakt. 

ANNONS

Andra tecken som visserligen är mycket generella, men likväl typiska för Parkinson är depression, återkommande förstoppningar och störd nattsömn. 

Det har visat sig att personer med störd REM-sömn, löper betydligt större risk att utveckla Parkinson än andra personer med normal nattsömn. REM är den fjärde och sista fasen i en sömncykel och varar mellan 20 minuter och en timme. Paradoxalt är att under REM-sömen är man förlamad trots full aktivitet i hjärnan.  

Det finns inget botemedel mot Parkinson
Det finns inga mediciner som kan bota Parkinson i dagsläget, men ny forskning och nya upptäckter ökar förhoppningarna om bättre behandling. (Foto: Myriams Photos/ Pixabay)

Stamcellsbehandling kan vara på väg

Forskare i Lunds universitet hoppas snart förbättra behandlingen av Parkinsons sjukdom genom att ersätta förlorade dopaminceller med friska stamceller. Forskarteamet har lyckats odla fram dopaminproducerande stamceller, vilket är revolutionerande om de lyckas. Hjärnfonden är med och sponsrar studien.

De nya cellerna som transplanteras in i hjärnan är tänkt att bli en back-up för förstörda nervceller. Målet är att ta fram en engångsbehandling som kan bromsa sjukdomens effekter livet ut. Malin Parmar som är professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet.

Läs också:

Markant öknik av neurologiska störningar

ANNONS

Så vet du om du har Parkinson

Forskare: Du är förlamad under delar av din sömn

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS