Läkemedel som främst används vid typ 2-diabetes och viktminskning visar nu lovande resultat mot kronisk migrän.


Mest läst i kategorin
“Att vi ser effekt redan innan vikten förändras pekar mot något helt annat än bara kilon på vågen”, säger Richard Baron, neurolog vid Stanford Medicine.
Trots att det finns flera behandlingsalternativ kvarstår en stor grupp patienter som aldrig riktigt får kontroll på sina symtom. Därför väcker en ny studie uppmärksamhet – inte minst för dem som också lever med fetma, skriver Health.
Studien, som publicerades i tidskriften Headache i juni, omfattade 31 personer med fetma och kronisk migrän.
Samtliga fick under tre månader dagliga injektioner av läkemedlet liraglutid – ett GLP-1-preparat som används vid typ 2-diabetes och i vissa fall vid medicinsk viktminskning. Resultatet? I genomsnitt elva färre migrändagar per månad.
MISSA INTE: Kungens hemliga paradis-ö röjdes av Säpo-vakterna själva
Minskad migrän utan viktförlust
Deltagarna rapporterade sina symtom dagligen i en migrändagbok. Trots att deras BMI i princip låg stilla – från 34,0 till 33,9 – förbättrades både symtombild och livskvalitet. De flesta märkte skillnad redan efter två veckor.
Flera deltagare kände sig mer fungerande i vardagen och rapporterade färre begränsningar kopplade till sina migränbesvär.
Det som forskarna tycker är särskillt spännande med resultaten är att de kom innan vikten förändrades, vilket kan tyda på att effekten inte går hand i hand med viktnedgång.
MISSA INTE: Svensk uppfinning: AI monterar dina IKEA-möbler – utan manualen
Senaste nytt
Vad GLP-1 gör med kroppen
Forskare har flera teorier om varför GLP-1-mediciner kan påverka migrän. En handlar om trycket i hjärnan. Det är känt att förhöjt intrakraniellt tryck – även i milda former – kan aktivera nervsystemet som utlöser migrän.
Viss information tyder på att GLP-1-preparat minskar detta tryck genom att reducera mängden ryggmärgsvätska som produceras.
En annan hypotes är att läkemedlen påverkar inflammatoriska processer och hormonella signalsystem som är kopplade till både fetma och migrän, såsom leptin och orexin. Inflammationen kan i sig sänka tröskeln för smärtreaktioner i hjärnan och därmed bidra till svårare migränanfall.
Deena Kuruvilla, neurolog vid Brain Health Institute, menar att det finns liknande observationer hos patienter med idiopatisk intrakraniell hypertension – en diagnos som innebär kroniskt högt tryck i skallen. Även där har GLP-1 visat viss lindrande effekt.

MISSA INTE: Professorn varnar: Köp aldrig solglasögon på gatan
Inte färdigt för kliniken – men intressant verktyg mot migrän
Det är viktigt att påpeka att studien var liten, saknade kontrollgrupp och inte var blindad. Därför kan placeboeffekter inte uteslutas. Men flera experter ser ändå resultatet som en anledning till att gå vidare med större, randomiserade studier.
GLP-1-mediciner som Ozempic och Mounjaro är i dag inte godkända som behandling för migrän. Men Deena Kuruvilla berättar att hon redan har patienter som provat dem – när andra förebyggande läkemedel misslyckats – och märkt en tydlig förbättring.
Hon understryker dock att förbättringen i dessa fall ska ses som en möjlig bieffekt, inte som en säker lösning.
Richard Baron är mer öppen för att pröva GLP-1 hos patienter med migrän och ett BMI över 30. I de fallen kan man uppnå två fördelar samtidigt: lindring av huvudvärken och bättre metabol hälsa.
“Att ha fler verktyg för att behandla migrän är alltid välkommet”, konstaterar han.
Läs mer om ekonomi:
Parkeringsböter blir dyrare – nu måste du betala moms på lappen
En av fyra avstår – utebliven vaccinering ett växande problem
Så skyddar du ditt arv – även om du går bort först

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.