News55

Vill du bli riktigt gammal? Lev hälsosamt. 

Man blir äldre av sundare livsstil
I flera studier har man kommit fram till att kopplingen mellan sund livsstil och möjligheten att nå hög ålder har en nära koppling. (Foto: Pixabay(
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 25 juni 2024Publicerad: 25 juni 2024

Nyligen presenterades en studie av den äldre befolkningens livsstil i åldrarna från 80 år och uppåt och hur den påverkar chanserna att bli hundra år eller äldre. Forskarna följde en utvald grupp i Kina under fem års tid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många tidigare studier har omfattat ett brett åldersspann av befolkningen; från 45 år och uppåt, medan man i den här studien fokuserar på den äldre åldersgruppen, från 80 år och äldre.

I studien undersökte Yaqi Li, Ph.D., från Fudan University i Kina sambandet mellan hälsosam livsstil och sannolikheten att bli hundra år eller äldre bland personer från 80 år och äldre. Analysen omfattade data från 5 222 personer som deltog i den kinesiska Longitudinal Healthy Longevity Survey, enligt Healthy Day

Hälsosam livsstil viktig

Både ekonomisk, social och medicinsk utveckling har gått snabbt framåt och med bättre levnadsvillkor har den genomsnittliga livslängden stigit väsentligt. 2019 uppskattades den genomsnittliga mansåldern globalt vara 73,5 år men något högre i Kina: 77,6 år. Den åldrande befolkningen växer stadigt samtidigt som de tycks friskare, vilket är ett fenomen som forskarna ville undersöka närmare.

Förutom sociodemografiska och genetiska faktorer spelar livsstil en stor roll för ett hälsosamt åldrande och långt liv. Kognitiv förmåga är egenskaper som också visat sig ha betydelse.

I den här studien utvärderades 3768 individer som dog innan de hann fylla 100 år och 1454 hundraåringar.

Forskarna fann att individer med sundast livsstil hade signifikant högre chans att nå hundra år, jämfört med de som inte brydde sig så mycket om sin hälsa.

ANNONS

Koppling mellan livslängd livsstil bekräftad i tidigare studie

ANNONS

Forskare vid University of California i San Diego har tidigare gjort en omfattande studie där man samlade in data från mer än 350 000 deltagare – information om deras genetik, utbildning, socioekonomiska förhållanden och sjukdomshistoria. Man samlade även in hälsodata förknippat med livsstil.

I den studien fann man att personer med osund livsstil löpte 78 procents större risk att dö i förtid oavsett genetik. Forskarna fann att kopplingen mellan sund livsstil och livslängd är starkare än den mellan genetisk läggning och livslängd.

Faktorer som man fann direkt inverkade på livsstil:

rökning, träning, kost, sömn och alkohol. 

Läs också:

Sund kost kan förlänga livet trots dålig genetik

Fyra faktorer som kan öka din livslängd

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS