News55

Vill du förnya din kropp? Skippa alkohol

Alkohol
Alkoholismen är utbredd i samhället och stress är en klassisk bakomliggande orsak att ta till flaskan. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 03 okt. 2024Publicerad: 03 okt. 2024

Vill du att kroppen ska må bäst är rådet att spola kröken – inte ens alkohol i måttliga mängder är då okej. Tidigare rekommendationer går därmed bort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alkohol är den vanligaste substansen inom mänsklig kultur och civilisation som kopplas till välmående och njutning, inte sällan i kombination med kulinarisk konst.

Ett glas vin till maten är ju inte så dumt, men hur påverkas kroppen av regelbunden konsumtion?

Belöningssystemet tar över när vi dricker

Sven Andreasson,  överläkare och medicinskt ansvarig inom Beroendecentrum i Stockholm, har skrivit en bok där han tipsar om hälsofördelar med att sluta dricka alkohol, rapporterar Kurera.

Frontalloben, den del av hjärnan som styr vår kontrollförmåga, kopplas till stor del bort när vi dricker alkohol och i stället aktiveras hjärnans belöningssystem, vilket gör att vi får svårt att styra vårt beteende.

Efter ett år utan alkohol kan skador på levern vara helt borta.
Efter ett år utan alkohol kan skador på levern vara helt borta. (Foto: Pexels)
ANNONS

Dessa förändringar märks

Efter bara någon månads uppehåll från alkoholkonsumtion blir humöret bättre och man känner sig gladare. Det blir lättare för hjärnan att planera och förutse saker, vilket gör stor skillnad i vardagen.

ANNONS

Levervärden förbättras snabbt när du inte dricker. Efter bara en månads uppehåll kan levern ha återhämtat sig ordentligt.

Efter ett år utan alkohol kan skador på levern vara helt borta. Den har en otrolig förmåga att kunna återskapa sig själv till skillnad från andra kroppsorgan. Dessutom minskar risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

En studie har upptäckt att även vid måttligt drickande ökar risken för att drabbas av cancer, vilket News 55 skrivit om tidigare (se länk under artikel).

Slutat upp med att dricka

Det finns flera anledningar till att inte dricka någon alkohol. Sångerskan Neneh Cherry har inte druckit alkohol på mer än ett decennium och mår utmärkt.

Under en period utvecklade hon ett alkoholmissbruk och började dagen med vodka, men hade tur som lyckades ta sig ur detta.

Alkoholism är vanligare än man tror och stress är en klassisk bakomliggande orsak att ta till flaskan. Det är egentligen inte förvånande att chefer är den grupp som visat sig dricka mest (se länk nedan).

Läs vidare:

ANNONS

Cancerrisken ökar – trots måttligt drickande

Rapport avslöjar: Chefer dricker mest alkohol

Forskning: Så mycket alkohol kan du dricka

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS