News55

Kondition är inte hela svaret – sambandet med livslängd oklart

kondition
Forskare visar att konditoin påverkar livslängden på flera olika sätt. (Foto: Dra Schwartz Images och Rido Images)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 20 maj 2025Publicerad: 20 maj 2025

Träning och kondition har man länge sagt är något som leder till längre liv. Men ny forskning visar att det inte är så självklart egentligen. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Direkt efter att resultaten publicerats av Uppsala universitet blev det tydligt att de väcker frågor. Studien bygger på omfattande data från över en miljon svenska män som mönstrade vid tonåren mellan 1972 och 1995. 

Alla testades i samband med mönstringen och följdes därefter upp under flera decennier. Målet var att förstå hur konditionsnivån i ung ålder hänger ihop med dödlighet senare i livet, skriver Forskning.se

Först såg resultaten ut att bekräfta det många redan trodde. De män som hade bäst kondition hade tydligt minskad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom, cancer och andra orsaker. Jämfört med de med sämst kondition var risken för död i hjärt-kärlsjukdom nästan halverad.

Men sedan kom det oväntade. När forskarna tittade på dödsfall som inte borde påverkas av hur vältränad man är – till exempel olyckor – syntes samma mönster där. Även här hade de med bäst kondition märkbart lägre risk att dö.

MISSA INTE: Farmor Mia tog föräldraledigt: ”Det här gör jag gärna om”

Det finns något mer än bara kondition 

Det väckte frågor. Hur kan kondition påverka risken för att dö i en olycka?

Marcel Ballin, forskare och epidemiolog vid Uppsala universitet, har varit med och lett arbetet. Han menar att sambandet mellan god kondition och lägre dödlighet visserligen finns, men att det också speglar andra faktorer.

ANNONS

“När vi ser att risken att dö i olyckor också är lägre för samma grupp börjar man fundera över vad som egentligen ligger bakom”, säger han.

För att gräva djupare jämförde forskarna syskon med olika konditionsnivåer. Trots liknande uppväxtmiljö och gener kvarstod samma mönster. 

Det tyder på att det inte bara handlar om konditionen i sig – utan kanske också om livsstil, vanor, utbildning eller andra förhållanden tidigt i livet.

MISSA INTE: Museum i Malmö AI-sminkade förintelseoffer med eyeliner

ANNONS

Undvik inte konditionen för det

Resultaten innebär inte att fysisk träning är oviktig. Däremot att vi behöver nyansera förståelsen kring exakt vad som påverkar vår hälsa.

“Det är lätt att tro att vi hittar enkla samband. Men när vi går på djupet märker vi att verkligheten sällan är så rak”, säger Marcel Ballin.

Tidigare har man ofta dragit tydliga slutsatser utifrån stora befolkningsstudier. Men dessa kan ha brister, just eftersom de ofta utgår från observation snarare än orsak och verkan. Studien från Uppsala visar att det behövs fler typer av undersökningar – särskilt sådana som tar hänsyn till andra omständigheter som kan påverka både kondition och hälsa.

ANNONS
Har man bättre kondition så har man också bättre chanser i olyckor, tokigt nog. (Foto: Yan Krukau Images)

MISSA INTE: ”Hellre datavetare än soldater” – AI blir ny frontlinje i svenskt försvar

Träna för nuet, inte framtiden

Marcel Ballin lyfter också behovet av bättre metoder i folkhälsoarbetet.

“Det är inte så att träning inte spelar roll, men vi måste förstå exakt hur den påverkar oss. Först då kan vi göra rätt insatser”, säger han.

För den som kämpar med att få till regelbunden motion kan det kännas som att forskningen ger dubbla budskap. Men det viktiga är kanske inte att träna för att leva längre – utan att göra det för att må bättre här och nu.

Och även om studien nyanserar sambandet mellan kondition och livslängd, finns det en annan lärdom: hälsa formas av mycket mer än bara träning. Uppväxt, miljö och levnadsvanor spelar sannolikt en större roll än vi tidigare förstått.

Läs mer om ekonomi:

ANNONS

Kronan stark – så semestrar du billigare utomlands i sommar

Pension: Vilken av de två förvaltningsformerna är bäst?

Kommunens kamp: Husen som ingen vill ta ansvar för

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS