Läkaren kämpade i två med sitt missbruk. Nu bedömer Kammarrätten att risken för återfall är låg och att patientsäkerheten inte påverkats i enskilda fall. En läkare som under två års tid varit beroende av narkotikaklassade läkemedel och skrivit ut dessa till sig själv undgår prövotid. Kammarrätten i Stockholm slår fast att det inte finns tillräckliga …
En idé, född i ett laboratorium i Lund, har nu blivit grunden till ett av Sveriges mest uppmärksammade företag inom medicinteknik. Bonesupport började som en vision om att kunna laga skadat skelett med hjälp av en ny typ av material. Kärnan i bolagets erbjudande är Cerament – ett biokeramiskt material som injiceras i ben för …
Vilket är bäst för att åldras på ett hälsosamt sätt, konditionsträning eller styrketräning? Den frågan har danska forskare försökt svara på. Konditionsträning har lyfts fram som förstahandsvalet, bland annat i en stor dansk studie, men det finns få studier som har jämfört de två träningsformerna, det skriver Svenska Dagbladet. I en observationsstudie har danska forskare …
Vissa platser på planeten är extra kända för långt liv. Men nu kritiserar vissa forskare ifall de blå zonerna finns på riktigt. I början av 2000-talet drogs en blå penna över en karta av Sardinien. Forskare markerade vilka byar där det levde flest människor till hög ålder, och därifrån kom begreppet “blå zoner” föddes. Inom …
Det är viktigt att regelbundet röra på sig och för var dag som går blir din balans och dina benmuskler allt viktigare. Regelbunden träning och rörelse ger bättre funktion och hälsa, men tänk på att den bästa träningen är den som blir av och att det aldrig är för sent att börja, det skriver Yle. …
Sjuksköterskan Ulla Hjelmér tar med sig sin hund till jobbet varje dag, hon, och hunden Alba, jobbar heltid på ett äldreboende. I Vårgårda, i Västra Götalands län, ligger ett äldreboende där de äldre får besök av en hund, något de tycker är kul, det skriver Sveriges Radio. På äldreboendet jobbar sjuksköterskan Ulla Hjelmér, och hunden, som …
Ett till synes obemärkt fästingbett blev livsavgörande. Elva år senare lever Carina Rohm fortfarande med svåra sviter av TBE. Carina Rohm, 66, beskriver sig själv som en aktiv person med ett stort intresse för djur, natur och ett liv fyllt av rörelse. Hon drev en hundvårdsskola, målade huset, lagade mat med glädje och körde motorcykel. …
Även om covid-19 inte längre dominerar nyhetsrubrikerna, finns viruset fortfarande kvar – och för vissa grupper kan det innebära allvarliga hälsorisker. Nu har vårens vaccinationsperiod dragit igång, och det är dags att se över ditt skydd om du tillhör en av de prioriterade grupperna. Målet med vårens vaccindos är att ge ett uppdaterat skydd till …
Regeringens planerade höjning av högkostnadsskyddet slår hårt mot sjuka låginkomsttagare – kan tvingas välja mellan mat och medicin. Cancersjuka Vivianne Jorfeldt i Västerås är 59 år och lever på sjukersättning. Hon är en av de som drabbas av det höjda högkostnadsskyddet. Hon beskriver situationen som skrämmande och att hon har panikkänslor om hur kommer hon ska komma …
Äldre danskar är de som känner sig minst ensamma, men äldre svenskar hamnar inte så långt efter, det visar en studie av data från undersökningar i 29 länder. Forskare från Chile, Kanada och USA har i en studie jämfört data om ensamhet från 64 324 personer med en genomsnittsåldern på 68 år. Datan forskarna använt …
Ofrivillig ensamhet anses vara ett folkhälsoproblem, men enligt en ny avhandling är de flesta äldre som känner sig ensamma inte socialt isolerade. En avhandling från Lunds universitet visar att äldres ensamhet kan kopplas till flera psykiska och kroppsliga symtom, sömnsvårigheter och ökad läkemedelsanvändning. Var tionde person som är över 75 år uppger att ensamhet påverkar …
Systembolagets mest sålda rödvin på flaska år 2024, Grand sud Merlot, innehöll 220 000 nanogram skadliga kemikalier per liter. Och det är bara ett av flera europeiska viner som innehåller stora mängder PFAS. En ny studie avslöjar att vissa vinsorter innehåller kraftigt förhöjda mängder av ämnet TFA – en särskild typ av PFAS. Halterna ligger i …
Har du svårt att somna? Det finns en massa knep för att somna och en del av dem fungerar faktiskt, här är sju bra knep. På sociala medier finns tusentals olika husmorsknep som ska hjälpa oss att somna snabbare, det skriver Hemmets Journal. Enligt Christian Benedict, docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, spelar det nog …
Trots extrem trötthet och återkommande sömnproblem dröjde det flera år innan Bella Solbakken fick en diagnos. Nu är hon botad. Först efter en noggrann sömnregistrering visade det sig att hon led av svår sömnapné – en dold folksjukdom med allvarliga konsekvenser. Bella Solbakken levde länge med en konstant känsla av utmattning. Hon somnade ofta under …
Det är bra att dagdrömma, hjärnans behov av återhämtning och att sortera tankarna kan störas av effektivitet, fokus och sociala medier. Att dagdrömma, släppa fokus och låta tankarna vandra, ger flera hälsofördelar, forskning pekar på att det även skulle kunna utveckla våra hjärnor, det skriver Sveriges Radio Vetenskapsradion. Men det moderna samhällets strävan efter effektivitet …
Behandling av högt blodtryck kan ge mer än bara skydd mot stroke och hjärtinfarkt – den kan också skydda minnet och motverka demens. Redan efter några år med läkemedel syns en tydlig minskning av risken för kognitiv svikt och demens. Det visar en ny studie som nyligen publicerats i Nature Medicine. I studien deltog över …
Antalet 100-åringar har ökat med 20 procent de senaste fem åren när svenskarna blir allt äldre, men inte sjukare. Trots det står sjukvården inför utmaningar. Peter Nordström, överläkare och professor i geriatrik, vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, menar att det inte är överraskande att antalet 100-åringar i Sverige ökar, det skriver SVT. Att vi får …
Ensamheten växer bland barn, och många saknar en vuxen att prata med. Det visar nya siffror från Mannerheims barnskyddsförbund – något som borde få alla mor- och farföräldrar att stanna upp och fundera. Ida Sandholm, koordinator på Mannerheims barnskyddsförbunds (MLL)hjälpande tjänster, förklarar siffrorna: ”Vi märker av att åldern på de barn som tar kontakt angående …
När Eva F. Dahlgren först stötte på ämnet dödshjälp var det genom ett gammalt dokument bland hennes farmors efterlämnade papper. Det var en berättelse om en kvinna som tagit sitt liv – och väckte frågor som blev startskottet för en lång personlig och journalistisk undersökning. Resultatet blev boken Om jag vore en hund, där hon …
Att äldre använder smartphones och surfplattor kan vara mer än bara ett sätt att hänga med i tiden – det kan faktiskt gynna deras hjärnhälsa. En ny studie tyder på att teknikvanor kan spela en viktig roll i att bromsa mental försämring hos personer över 50. Bakom resultatet ligger en omfattande analys av 57 tidigare …
I Region Skåne har en granskning visat att ett antal anställda inom vården misstänks för narkotikamissbruk. Rapporten, som baseras på anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), identifierar 77 personer som bedöms utgöra en risk för patientsäkerheten. En betydande del av dessa fall handlar om missbruk av opioider, särskilt läkemedel som Oxikodon och Oxynorm. …
Allmänläkare i offentlig vård pressas allt oftare att skriva remisser åt patienter med privata sjukvårdsförsäkringar – även när det inte finns medicinska skäl. Det varnar forskaren John Lapidus för i en debattartikel i Dagens Nyheter. John Lapidus, som är forskare i ekonomisk historia vid Handelshögskolan i Göteborg, beskriver hur ett parallellt sjukvårdssystem har växt fram. …
Effektivitetsdelegationen ska effektivisera svensk sjukvård med hjälp av statliga bidrag. Men sammansättningen av gruppen får nu hård kritik från flera håll – inte minst för att endast en läkare ingår. Efter att Kalle Conneryd Lundgren, vd på vårdbolaget Kry, utsetts till enda läkare i effektivitetsdelegationen, har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Magnus Isacson, ordförande …
Forskare i Spanien har nyligen pekat ut fyra specifika livsmedel som verkar spela en viktig roll för att nå hög ålder – och samtidigt hålla kroppen vid god hälsa. Att leva ett långt och friskt liv handlar inte bara om gener, utan också om hur du lever. Under 2024 nåddes en ny topp med ett …
Dietisten Anna Hamilton menar att högt blodtryck kan försvinna med hjälp av god kost, hon tipsar om vilka näringsämnen som är viktiga. Anna Hamilton hävdar att många av hennes patienter har lyckats sänka sitt blodtryck med hjälp av sin kost, det skriver Sveriges Radio. “Jag har sett jättemånga patienter som jag har jobbat med där …
Läkarförbundet har avvisat SKR:s senaste bud om nytt kollektivavtal. Förbundet menar att förslaget innehåller försämringar snarare än förbättringar. Sedan det tidigare avtalet löpte ut den 31 mars har parterna försökt hitta en ny uppgörelse. Men när SKR lade sitt förslag i slutet av förra veckan landade det fel hos förbundets representanter. Efter helgens diskussioner kom …
I januari i år ramlade en äldre person på ett särskilt boende, personen fick sedan gå med bruten nacke i två vekor utan att träffa en läkare. Enligft de de två största pensionärsorganisationerna, Pensionärernas Riksorganisation, PRO och SPF Seniorerna, är det inte ovanligt att äldre får vänta på att få rätt vård, det skriver Svenska …
En kombination av blodfettssänkande läkemedel är bättre än endast ett sådant läkemedel efter en hjärtinfarkt, det visar en ny studie. Forskning har visat att de som snabbt sänker sitt kolesterol efter en första hjärtinfarkt väsentligt kan minska risken att drabbas av en ny, det skriver TT i Svenska Dagbladet. Alla som haft hjärtinfarkt får i …
När personalen från hemtjänsten kom till en äldre mans hem var han inte där, trots det slog de inte larm eller försökte leta efter honom. På grund av att en äldre man som har svårt med minnet tidigare har försvunnit hemifrån hade beslut om tätare besök från hemtjänsten tagits, det rapporterar Sveriges Radio. En dag …
En läkare som avskedades från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och IVO-anmäldes men fick trots det jobb i en annan region. En läkare som bland annat talat om för en patient hur man gör för att ta sitt liv är en av två överläkare som i höstas stängdes av från sina tjänster på Sahlgrenska, det skriver …
Läkarintyg är en grundpelare i välfärdssystemet – men när de missbrukas riskerar hela systemets trovärdighet att urholkas. Nu vill regeringen skärpa tillsynen och kartlägga informationsflödet mellan regioner och privata vårdgivare för att bättre kunna stoppa fusk. Efter flera uppmärksammade fall där läkarintyg använts för att möjliggöra bedrägerier mot stat och kommun, presenterade regeringen på måndagen …
Regeringen står fast vid höjt högkostnadsskydd för läkemedel. Beskedet väcker starka reaktioner från pensionärsorganisationer. När vårbudgeten presenterades tidigare i veckan fanns inget spår av de satsningar som PRO länge efterfrågat. Tvärtom blir mediciner nu dyrare för många äldre – ett beslut som PRO:s ordförande Åsa Lindestam ser som både orättvist och felriktat, skriver PRO. “I …
Ett växande samhällsproblem har hamnat i regeringsfokus efter nya avslöjanden om att vårdcentraler i Sverige drivs av personer med kopplingar till organiserad brottslighet. Trots att ansvariga myndigheter haft information om oegentligheter har det varit svårt att agera. Nu vill regeringen se förändring. ”Inom Ivo pågår ett intensivt arbete för att ensa arbetssätt och metoder, men …
Många katter är infekterade med en parasit som kan manipulera immunceller, ta sig in i människors hjärnor och orsaka sjukdom. Toxoplasma är en encellig parasit som finns hos djur och människor i hela världen, gris- och fårkött är enligt Livsmedelsverket de viktigaste smittkällorna, men parasitens huvudvärd är katt. Parasiten kan också spridas till oss människor …
Regeringen har beslutat om hur de 80 miljoner kronor som avsatts till precisionsmedicin ska användas. Vid en presskonferens på måndagen presenterade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) inriktningen för satsningen, skriver Dagens Medicin. Av de 80 miljonerna går 30 till Genomic Medicine Swedens (GMS) kärnverksamhet. Resterande 50 miljoner fördelas på riktade projekt inom tre utpekade områden …
De vanligaste förskrivna läkemedlen mot depression ökar halten av signalsubstansen serotonin i hjärnan, men forskning visar att det kanske inte är det som behövs. Selektiva serotoninåterupptagshämmare, SSRI, höjer nivån av hjärnans “må bra-substans”, signalsubstansen serotonin. Den höjningen antogs tidigare vara det som gör att dessa läkemedel kan förbättra depression. Forskare har dock nu funnit att …
De gamla råden om mindre mat och mer motion möter motvind när nya läkemedel som Ozempic visar sig göra jobbet själva – och kanske bättre. Det har varit ett grundråd så länge vi kan minnas: Ät hälsosamt och rör på dig. Men läkemedel som Ozempic håller på att rita om kartan för hur man ser …
För första gången har en ny typ av miljöföroreningar hittats i svenskars blod, vissa av dessa ämnen är hormonstörande och kan påverka fertiliteten. Så kallade syntetiska fenolära antioxidanter, SPA:er, är ämnen som används i många produkter för att öka materials hållbarhet, de finns bland annat i livsmedelsförpackningar, kläder, hudvårdsprodukter och plaster. Europeiska kemikaliemyndigheten, Echa, har …
En ny svensk studie visar att Atlantlax som exponeras för ångestdämpande läkemedel förändrar sitt beteende – och tar större risker. Bakom Ockelbo i norra Gästrikland slingrar sig Dalälven. Där har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) släppt ut Atlantlax för att undersöka hur rester av läkemedel påverkar fisk i naturlig miljö. Några av laxarna hade innan …
I en tid där många söker snabba lösningar för att leva längre och må bättre, sticker Bengt Isaksson ut som ett levande exempel på att det enkla ofta är det bästa. Han fyller snart 97 år men lever fortfarande ett liv präglat av motion, närvaro och glädje. Hemligheten bakom hans långa, friska liv är inte …
Ett gott bemötande är en grundpelare i vården. Det upplevde patienten Rachel Stoll när hon tappade förtroendet för sin läkare, och istället vände sig till ChatGPT. Oavsett om det handlar om fysiska sjukdomar eller psykisk ohälsa, spelar känslan av att bli lyssnad på och tagen på allvar en avgörande roll. Men i dagens pressade sjukvård, …
Allt fler vaccinationer rekommenderas till personer över 65 – men många vet inte vad som gäller. Här är en guide för dig som vill skydda hälsan efter pensionen. Vi vaccinerades mot mycket som barn – men skyddet varar inte alltid livet ut. Med åldern ökar dessutom risken att bli svårt sjuk av infektioner som tidigare …
En kvinna sökte flera gånger hjälp för sina magproblem, men uppmanades att banta eller gå i terapi för ätstörningar. När hon sökte hjälp privat hittades en 8,5 kilo tung tumör. Under fem år besökte en kvinna i Vetlanda kommun tre olika vårdcentraler för att få hjälp med sina magproblem, det skriver Sveriges Radio. Trots att …
I Region Dalarna ska vårdköer kortas, bland annat genom att patienter inför vissa operationer ska få hjälpa till och söva sig själva. Vårdköer för att operera gråstarr, höfter och framfall ska nu kortas i Region Dalarna, det skriver Sveriges Radio. Staten skjuter dessutom till 12 miljoner kronor extra till Region Dalarna för att just den …
De flesta läkemedel har biverkningar, majoriteten är vanliga och ganska milda men det finns även allvarliga läkemedelsbiverkningar, de är dock väldigt ovanliga. Vanliga biverkningar drabbar fler än en av 100 som tar ett läkemedel, väldigt ovanliga läkemedelsbiverkningar drabbar ofta på promillenivå, det skriver Expressen. Äldre drabbas oftare Enligt Annika Svedberg, chefsapotekare vid Apotek Hjärtat kan …
Det finns ett föremål i badrummet som ofta glöms bort när det städas – trots att det kan vara en av hemmets största bakteriebomber. De flesta av oss har koll på att byta disktrasor, slänga gamla moppar och tvätta städdukar. Det handlar om toalettborsten. Och enligt internet-städaren Kacie Stephens, som driver städföretaget The Big Clean …
Vårens städning av gatorna är i full gång och gruset har börjats sopas upp, men samtidigt ökar mängden det farliga grusdammet i luften. Enligt forskaren Bertil Forsberg vid Umeå universitet är det här ett av de största miljöproblemen i svenska kommuner. “Det blir fler dödsfall dagar efter den här typen av vägdamm”, säger Bertil Forsberg. …
Vardagsmotion, alltså all rörelse vi gör i vardagen, gör större skillnad för vår hälsa än träningspassen på gymet, det visar forskning. Du som inte gillar att gå till gymet blir nog glad av att höra att vardagsmotion är bra för hälsan, men det är tyvärr troligt att du är allt för stillasittande i din vardag, …
Anhöriga vittnar om brister i vård och säkerhet på ålderdomshemmet. Felaktig medicinering och att tvingas ligga på golvet i timmar efter ett fall utsätter brukarna för livsfara. Nu kräver de anhöriga svar från vårdjätten Attendo. “Morsan låg i tre timmar och väntade på att dö”, säger Jörgen Lundin, vars mamma var inladg på ålderdomshemmet. Vittnesmålen …
Forskare har identifierat en möjlig orsak till varför vissa patienter får kvar skadliga metallpartiklar i kroppen efter en magnetröntgen. En ny studie från University of New Mexico väcker frågor om säkerheten kring kontrastmedel som används vid magnetröntgen, skriver Newsweek. Det handlar om metallen gadolinium – en sällsynt jordartsmetall som injiceras för att förbättra bildkvaliteten vid …
Över en miljon svenskar hör störande ljud i öronen, men orsaken till tinnitus sitter inte i öronen, utan hjärnan. Jolanta Juul, överläkare och specialist på hörsel- och balansrubbningar vid Capio Lundby specialistsjukhus, träffar dagligen patienter som lider av tinnitus. Men det är inte hörselgångarna hon först undersöker – det är livssituationen. Tinnitus är inte en …