Systembolagets mest sålda rödvin på flaska år 2024, Grand sud Merlot, innehöll 220 000 nanogram skadliga kemikalier per liter. Och det är bara ett av flera europeiska viner som innehåller stora mängder PFAS.


Mest läst i kategorin
En ny studie avslöjar att vissa vinsorter innehåller kraftigt förhöjda mängder av ämnet TFA – en särskild typ av PFAS.
Halterna ligger i vissa fall långt över riktvärden för dricksvatten.
Studien omfattade viner från flera länder, däribland Frankrike och Österrike, och visar en tydlig ökning av TFA-nivåer under de senaste åren.
“Resultatet av studien behöver ses som en väckarklocka för vår livsmedelsproduktion. Varje undersökning, liten som stor, som vi gör visar att PFAS finns snart överallt”, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare till TT.
TFA – ett PFAS-ämne
Trifluorättiksyra är en stabil, vattenlöslig restprodukt som främst uppstår genom nedbrytning av andra PFAS-ämnen.
Det har använts i produkter som bekämpningsmedel och kylvätskor, uppger Sydsvenskan och hänvisar till nyhetsbyrån.
Eftersom TFA inte lagras i kroppen på samma sätt som andra PFAS, har det länge betraktats som mindre riskfyllt – men nya fynd visar att det förekommer oroväckande höga koncentrationer i drycker.
Senaste nytt
Storsäljare sticker ut
Ett av vinerna i studien var en fransk merlot, Grand Sud, som är en av Systembolagets mest sålda flaskor.
Den innehöll hela 220 000 nanogram TFA per liter – jämfört med Nederländernas riktvärde för dricksvatten på 2 200 nanogram.
“Det betyder inte att TFA gör det farligt att dricka vin, då är sannolikt alkoholen ett större problem”, säger Livsmedelsverkets toxikolog Irina Gyllenhammar till SVT Nyheter.
Sverige saknar specifika regler
EU har satt en gräns för totalmängden PFAS i dricksvatten, men det är ännu oklart om TFA omfattas av den.
I Sverige saknas specifika regler för TFA, och det svenska gränsvärdet gäller endast 21 andra PFAS-varianter.
Forskare menar att mer kunskap om TFA:s hälsoeffekter krävs, men att försiktighet bör iakttas redan nu.
Eftersom TFA lätt sprider sig i vatten och jord, kan det också finnas i öl, juice, frukt och grönsaker.
“Historien har ju lärt oss att vi kan inte vänta tills vi ser hälsoeffekterna tydligt, vi måste agera när halterna i miljön och vår mat stiger så kraftigt”, säger Mattias Öberg, docent i toxikologi på Karolinska institutet.
Se även:
Så förvarar du vin när du öppnat flaskan eller boxen. News55
Höga halter skadlig syra i smartklockor av Apple, Google, Samsung. News55

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.