Den ryska organisationen Take me home förmedlar hundar till Sverige och svenskar som har köpt hund från dem har fått hem sjuka och ibland även aggressiva hundar. Svenska Anneli adopterade hunden Liza från den ryska organisationen Take me home, enligt veterinärintyget skulle hunden vara frisk, men den led av flera dolda åkommor, skriver Expressen. En …
I Sveriges mest katt-täta kommun bor det 104 registrerade katter per 1 000 invånare och det kan bero på kattens praktiska nytta. I södra Östergötland, på gränsen till Småland, ligger Sveriges mest katt-täta kommun. Här bor 3 683 personer och cirka 383 registrerade katter, det innebär att det alltså finns hela 104 katter per 1 …
Det är både livsfarligt och olagligt att låta hundar och katter åka lösa i bilen, men en undersökning visar att var nionde hund ändå åker helt lös. De flesta hundar reser tryggt och säkert i bil, det visar en undersökning från Agria Djursförsäkring. Undersökningen visar dock att var nionde hund, trots att det är olagligt, …
I dag, onsdag, kan det bli upp till 30 grader varmt på vissa håll i landet och det kan bli jobbigt för våra hundar. I värsta fall kan en hund som är överhettad dö. Vi människor kan reglera vår temperatur genom att svettas, men hundar kan bara reglera sin kroppstemperatur via tassarna och munnen, det …
På Åland sitter just nu en hund isolerad på grund av att den har uppvisat symtom som kan tyda på rabies. Veterinär Laura Ölander bedömer att misstanken att den hund som isolerats på Åland är smittad av rabies är svag, det skriver Nya Åland. Hon är veterinär på den åländska landskapsregeringens miljöbyrå och säger till …
Under pandemin var det många som skaffade hund, men nu är det all fler av dessa pandemihundar som lämnas bort. Hos den ideella organisationen Svenska hundskyddsföreningens hundstall i Åkeshov i Stockholm väntar hundar på att få ett nytt hem, det skriver Svenska Dagbladet. Johnny Kroneld, kommunikations- och insamlingschef på Hundstallet, säger att de ser ett …
Nu ökar Svenska Kennelklubben takten och erbjuder fler hundraser mentalindex, nästa raser på tur är golden retriever och cane corso. Intresset för mentalindex är stort, det är ett verktyg för uppfödare att använda när de ska välja lämpliga föräldrar till sina valpkullar. Mentalindex Inom Svenska Brukshundklubben finns det en lång tradition av mentalbeskrivningar främst av …
Det är allt fler svenskar som tar med sin hund på resan och utbudet av hotell som inte bara tillåter, utan även välkomnar hundar, ökar. Trenden är tydlig, det är fler och fler som reser med sin hund och det har gjort att efterfrågan på djurvänliga resmål har ökat, det skriver Livets Goda. Hundar tycker …
Var fjärde hundägare har enligt en undersökning fått sin hund skadad i en hundattack, här får du tips för hur du kan undvika attacker. I en enkätundersökning som Agria djurförsäkring gjort uppger fyra procent att deras hund varit med om en så allvarlig hundattack att den har dött, det skriver Sveriges Radio. Undersökningen visar också …
Under sommaren är det många hundar som drabbas av fukteksem, ett hundproblem som också kallas för hotspots. Hotspots orsakas av fukt och värme och vissa hundar har högre risk att drabbas av detta fukteksem, det skriver Sveriges Radio. “Hotspots orsakas alltid av nåt bakomliggande, det kan vara allt från ett litet fästingbett, det kan vara …
När du transporterar din hund i bilen räknas den som last och måste transporteras på ett säkert sätt, annars kan du få böter. “I lagens mening så räknas ju en hund i bil som last och då kan det ju medföra ett straffansvar om du inte medför lasten på ett säkert sätt för dig själv …
Mitt i natten bröt sig polisen in hos Marita Persson, 77, för att omhänderta hennes hund som skulle avlivas. Händelsen är anmäld och sekretessbelagd. En lördagkväll i december 2024 kom Marita Persson och hennes hund Sunny in till Blå Stjärnan eftersom hunden mådde dåligt, det skriver SVT. I pudeln Sunnys journal från tillfället står det …
Precis som vi människor kan hundar drabbas av hjärtstopp men många hundägare är osäkra på vad de ska göra om det sker. Carina Edberg i Stugsund utbildar hundägare i hjärt- och lungräddning, HLR, för hundar med hjälp av en konstgjord HLR-hund, det skriver Sveriges Radio. Det är långt ifrån alla hundägare som vet vad de …
För att minska polishundars lidande i Finland har polisen där utvecklat en prototypbil som har en specialbyggd bur med bättre utsikt för hundarna. I Sverige har polisen haft problem med hundar som blir stressade i de nya polisbilarna. I Finland fick polisen liknande problem med rädda polishundar som den svenska, men de valde då en …
Årets snömängd i Sverige låg betydligt under genomsnittet, något som bedöms leda till färre mygg under sommaren. Myggforskaren Anders Lindström pekar på snösmältningen som avgörande för myggarnas fortplantning, skriver SVT. SVT:s dokumentär ”Mygghelvetet” belyste den ovanligt höga myggpopulationen i Övertorneå förra året. Nu kan torra vintrar ge en betydande minskning av myggplågan, både i Norrbotten …
Polisers egna filmer visar hur polishundar lider i sina burar i de nya hundförarbilarna och en hundpsykolog menar att stressade hundar kan bli en fara. I en film gnyr en stressad hund hjärtskärande i polisbilens hundbur medan bilen lugnt kör genom en tätort, i en annan film snurrar en polishund oroligt runt, runt i sin …
I Bagarmossen fanns under många år en katt som var mer än bara ett välbekant ansikte, utan en maskot för tunnelbanestationen. Pepsie, med sin vana att lägga sig till rätta ovanpå spärrarna i tunnelbanan, blev en symbol för stadsdelen – och nu kan han få ett minnesmärke till sin ära, skriver Mitt i. Sedan Pepsies …
Hundar är känslomässiga varelser som behöver mer än mat, vatten, grundläggande vård och ett tryggt hem, de behöver även utmaningar, uppmärksamhet och kontakt. Det finns aktiviteter som inte bara ger hundar fysisk träning utan även får dem att må bättre psykiskt. Forskning har bekräftat att det finns tio aktiviteter som ger hundar lycka, det skriver …
Nu är det sommar och det kan innebära många grillkvällar, men en grillfavorit kan bli riktigt farlig för hundar. Både vi och våra husdjur är ute mer på sommaren, men det finns mycket som kan vara farligt för våra hundar och katter när vi är ute mer, det skriver TV4. Veterinären Christophe Bujon säger att …
Även hundar kan behöva ge och få blod och för sjätte året i rad har Årets blodgivarhund utsetts, i år är det den sjuåriga schäfertiken Nala som får utmärkelsen. Hundar från kliniker i hela Sverige har nominerats till utmärkelsen Årets blodgivarhund och i dag, dagen innan Internationella blodgivardagen, korades vinnaren. I morgon, lördagen den 14 …
I lördags kväll knackade två främmande män på dörren hos en kvinna, männen blev våldsamma och tog med sig kvinnans hund. Stax innan klockan 22:00, lördagen den 7 juni knackade det på dörren hos en kvinna i i Ljungby, när hon öppnade dörren stod ett par, för henne, helt okända män utanför, det rapporterar Sveriges …
Många hundägare känner igen synen: hunden reser sig långsamt, skjuter rumpan i vädret, sträcker framtassarna framåt. Det ser ut som en skön morgonstretch, men det ligger ofta mer bakom beteendet än att bara mjuka upp kroppen. Det förklarar hundtränaren Alan Sadlik för polska Kobieta. MISSA INTE: Hennes son rövades bort: Hittades 48 år senare – …
När solen skiner och fler vistas ute i naturen gäller skärpta regler för dig som har hund. Sommaren innebär inte bara bad, grill och långa promenader. Den ställer också högre krav på dig som djurägare. MISSA INTE: Förbud att rasta hundar i minst 18 iranska städer. News55 Sommaren är känslig för djurlivet Under vår och …
Precis som vi människor, kan även hundar och katter drabbas av allergier, men det finns sätt att hjälpa våra husdjur. Hos hundar och katter är allergier vanliga, och de utgör ett knepigt problem, det skriver Independent. Det finns ingen definitiv aktuell statistik över hur många hundar och katter som har allergier, men forskning tyder på …
De senaste dagarna sägs många städer i Iran ha infört förbud mot att rasta hundar, med hänvisning till folkhälsa, ordning och säkerhet. Ett polisdirektiv från 2019 förbjöd rastning av hundar i Teheran och på söndagen utökades förbudet till att även gälla i staden Ilam, det skriver The Guardian. Iranska medier rapporterar att iranska myndigheter har …
På sjukhusen i Gävle och Hudiksvall kommer sjukhushundarna Luna och Liona på besök och hjälper svårt sjuka barn. Hundarna är Sveriges enda certifierade sjukhushundar. De två sjukhushundarna har gått igenom samma nålsöga som läkemedel för att visa att de är patientsäkra och de ingår i ett pilotprojekt som pågår under våren, det skriver Sveriges Radio. …
Att dela säng med sin hund är för många ett tecken på trygghet, närhet och kärlek. Men sanningen är att inte alla hundraser passar lika bra som nattliga sovkamrater. Vissa raser fäller kopiöst, andra snarkar som en motorsåg, och en del tar helt enkelt upp hela sängen. Så vilka hundar bör du välkomna under täcket, …
För två år sedan förlorade Max Gauffin sin hund Viking på grund av ett klobrott som Evidensia skulle åtgärda. Efter påtryckningar fick han kompensation, ett presentkort på 1 000 kronor. Efter behandlingen hos Evidensia gjorde distriktsveterinären allt för att försöka rädda Max Gauffins rottweiler Viking, men lyckades inte. Efter att ha läst journalerna, både från …
Skolhundarna Teddy, Love och Sky förbättrar studieron i flera svenska skolor. samtidigt fångas två hundar på film när de blir kompisar med en papegoja – och ett litet får. Att hundar kan vara människans bästa vän är ingen nyhet. Men deras förmåga att förändra liv visar sig gång på gång i både små och stora …
En hundexpert delar med sig av fem tecken som gör att du kan se om din hund älskar dig eller bara tolererar dig. Det är dyrt att ha husdjur, med den tillgivenhet ett husdjur kan ge är ovärderlig och det bandet mellan en hund och dess ägare kan vara väldigt starkt, det skriver Daily Record. …
I slutet av april försvann hunden Amber och var borta i mer än en månad, under den månaden vandrade hunden 16 mil och simmade till en ö. Den femåriga hunden Amber är en blandning av golden retriever och saluki. Hon togs om hand av den brittiska djurorganisationen KS Angels Rescue när hon var gathund i …
EU kan nu för första gången få en helt ny lag om skydd för hundar och katter, meningen är att de ska slipper lida. EU-parlamentets jordbruksutskott röstade i går eftermiddag för förslaget om en ny skyddslag för hundar och katter, det rapporterar Sveriges Radio. I och med omröstningen antog jordbruksutskottet sin ståndpunkt om EU-standarder för …
När vårsolen börjar värma marken vaknar inte bara naturen till liv. Också huggormarna lämnar sina gömställen – något som innebär en risk, särskilt för våra hundar. “Giftet är mer koncentrerat nu när de vaknar”, säger Alinda Dalla-Santa, veterinär och ägare av Värmdö Smådjursklinik till TT. För hundägare gäller det nu att vara extra vaksam. Redan …
En vanlig missuppfattning är att det hjälper att skälla på en hund när den gör fel, men det är en dålig strategi att försöka få ditt husdjur att lyda genom att dominera den. Den danska veterinären och beteendespecialisten Iben Meyer har skrivit en bok om hundträning som bygger på den senaste forskningen, det skriver Ritzau …
För ett år sedan började Ursula Kuosmanens hund Teddy intensivt lukta på hennes ena bröst, det förändrade hennes liv. En kväll hoppade hunden Teddy upp i matte Ursula Kuosmanens säng och började envist nosa på hennes bröst, det skriver TV4. Hon sade åt Teddy att sluta, men han fortsatte och hon berättar att han visade …
Felaktiga påståenden om fästingmedel och hälsoråd till husdjur som kan få farliga konsekvenser sprids på sociala medier. Veterinären Elisabet Ellström i Helsingborg varnar nu för farliga hälsoråd för husdjur, hon har märkt att trender på sociala medier påverkar vilken vård djurägare vill ge sina husdjur, det skriver SVT. Hon har märkt att en rädsla för …
Etologen och hundbeteendeutredaren Caroline Alupo anser att det är olämpligt att ha en hund i bur annat än vid transport och säger att det kan orsaka stress. Nu hotas en hundägare i Tingsryd kommun av vite eftersom ägaren låser in sin hund i en bur när ingen är hemma och under nätterna och dessutom har …
Hundar som har varit med sina ägare på semester i Europa kan ta med sig en livsfarlig parasit hem till Sverige. Dvärgbandmask är en parasit som orsakar sjukdomen echinokockos, som kan leda till att levern förstörs, om parasiten inte behandlas är den enligt studier dödlig i 94 procent av fallen, det skriver Aftonbladet. Parasiten har …
Djurvårdskedjan Evidensias vinstfokus går ut över djurvården och djur dör av resurs- och kompetensbrist, det larmar 14 före detta anställda om till Sveriges Radio P3. Evidensia är en av världens största veterinärkedjor, bolaget har cirka 2 500 djursjukhus och klinker i 20 länder och ägs av ett riskkapitalbolag, det skriver Sveriges Radio P3 Nyheter Dokumentär. …
Stress, skärmtid och stillasittande präglar inte bara livet för många unga vuxna – deras husdjur drabbas också. En ny undersökning från Novus och Arken Zoo visar att livsstilen i vissa fall leder till övervikt och bristande motion för de fyrbenta vännerna. Veterinären Jonna Peterson ser en tydlig trend bland dagens yngre djurägare – många har …
En kvinna i 50-årsåldern i Hörby kommun står inför allvarliga konsekvenser efter att länsstyrelsen vid upprepade tillfällen konstaterat stora brister i hennes hundhållning. Totalt 18 hundar, varav 14 valpar, levde i undermåliga förhållanden utan tillgång till grundläggande behov som värme, dagsljus och rent vatten. Det rapporterar Skånska Dagbladet. Länsstyrelsen i Skåne förklarar på deras hemsida …
Trots att katter ofta beskrivs som självständiga och reserverade, finns det gott om raser som är både sociala, kärleksfulla och lojala. Country Living har listat tio av de vänligaste kattraserna som passar perfekt för dig som söker en mjuk och kärleksfull följeslagare. På första plats kommer sibiriska katter som är kända för sin vänliga och …
Att äga en hund är ofta en fantastisk upplevelse – full av kärlek, sällskap och glädje. Men det kan också bli dyrt och känslomässigt påfrestande om hunden drabbas av sjukdom. Därför kan det vara klokt att välja en hundras som är känd för god hälsa och lång livslängd. Att vissa hundraser tenderar att vara friskare …
Hundar har många sätt att kommunicera, och för vissa hundraser är rösten ett av de mest framträdande verktygen. Vissa hundar är helt enkelt mer benägna att skälla, yla eller “prata”, oavsett om det handlar om att vakta hemmet, uttrycka känslor eller bara få lite uppmärksamhet. Här är några av de mest vokala hundraserna, enligt Country …
Att ha husdjur innebär mycket glädje, men också ökande kostnader. Veterinärvård har blivit betydligt dyrare, och det är svårt att orientera sig bland försäkringsalternativen. Under de senaste sex åren har priset för veterinärbesök stigit kraftigt. Statistikmyndigheten SCB rapporterar en ökning på hela 50 procent sedan 2019. Detta märks tydligt i plånboken, enligt många djurägare. “Det …
De senaste åren har det mesta blivit dyrare, det gäller även kostnaderna för att ha husdjur som hund och katt. Det har blivit dyrt att ha husdjur. Enligt en uträkning Svenska kennelklubben gjort har kostnaderna för en hunds första år ökat med 35 procent sedan 2021, det skriver TV4. “Jag vet att det känns i …
I hundgodis i form av torkad kycklinghals i bitar har salmonella hittats, varför det nu återkallas av Lidl Sverige. Alla berörda produkter har plockats bort ur butik och livsmedelskedjan och Lidl uppmanar alla kunder som köpt aktuell batch av hundgodiset att lämna tillbaka produkten till närmaste Lidl-butik, det framgår av ett pressmeddelande. Den återkallade produkten …
Fästingmedel som används på hundar och katter innehåller nervgifter som skadar både djurliv och natur. Nu visar en brittisk studie att ämnena kan kopplas till döda fågelungar och spåras i våra vattendrag. När blåmesar och talgoxar bygger bo på våren använder de gärna mjuka djurhår för att bädda åt sina ungar, skriver Allas. Men i …
Två av tre hundägare kan tänka sig att flytta för att ge sin hund en bättre vardag, visar en ny undersökning. Många lever redan efter rutiner där miljön omkring dem spelar allt större roll. När man lever med hund blir det snabbt tydligt hur viktig omgivningen är. Vardagens små detaljer – var man kan gå, …
Förra året hanterade länsstyrelserna i landet fler klagomål än tidigare om bristande djurhållning av sällskapsdjur som hundar och katter. Alla djur som vi människor håller omfattas av vår djurskyddslagstiftning, det innebär att alla som har djur, såväl hundar och katter som höns, kor, hästar, djurparksdjur och försöksdjur, ansvarar för att känna till och följa djurskyddslagen. …
Flera av polisens hundförare larmar om att deras hundar plågas när de färdas i polisens nya hundförarbilar, det framgår av en larmrapport. Polisens nya hundförarbil, en pick-up som skulle göra miljön i bilen bättre för polisens hundar får klagomål från hundförarna, det rapporterar Sveriges Radio. Enligt jordbruksverkets krav var hundburen i den tidigare bilen för …