News55

Hundar 2024: 10 bästa raserna för seniorer

Hundar 2024: 10 bästa raserna för seniorer
Malteser räknas som en av de bästa hundraserna för seniorer 2024. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 03 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

Kanske går du i funderingar kring att skaffa valp? Då är det ett tips att spana in listan över de 10 bästa hundraserna för seniorer 2024.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efterfrågan på hundar har fortsatt att skjuta i höjden och många som lever ensamma skaffar sällskapsdjur. Den brittiska kennelklubben har sett hundägandet stiga till rekordnivåer, skriver The Scotsman.

Det finns vissa hundraser som är mer lämpade än andra för seniorer, till exempel de som kräver lite mindre motion och är lugna i sitt temperament.

Med 221 olika sorters rashundar att välja emellan finns det mycket att tänka på innan väljer den hund som passar bäst. För att underlätta i beslutet har American Kennel Club sammanställt en lista för 2024 med de hundraser som passar bäst för seniorer.

Hundar 2024: 10 bästa raserna för seniorer
Cavalier king charles spaniel är intelligenta och lätta att träna och tycker om mycket närhet. Foto: Unsplash

Lista: Seniorhundar 2024

  1. Pudel –  har alla egenskaper som krävs för en utmärkt sällskapshund. De är enormt intelligenta och kärleksfulla, lätta att träna, behöver bara promeneras en gång om dagen och behöver bara trimmas en gång i månaden.
  2. West highland terrier – utmärkt sällskapshund som kombinerar en liten kroppsbyggnad med en stor lojal personlighet. Ett par promenader på 15 minuter varje dag ger dem all motion de behöver och de är mycket lätta att träna.
  3. Malteser – en av de minsta raserna som också är en av de mest empatiska hundarna. De används ofta som terapihundar. De behöver väldigt lite utomhusmotion. Att ge dem deras dagliga borstning kan vara terapeutiskt och avslappnande.
  4. Welsh corgi pembroke – är perfekt för aktiva seniorer eftersom de behöver flera korta promenader om dagen. De är enkla att trimma, ivriga att behaga och mycket skyddande över sina ägare.  Drottning Elizabeth II hade denna ras som sin favorithund.
  5. Cavalier king charles spaniel – kräver lite mer skötsel än andra småhundar, men de är tysta, intelligenta, lätta att träna och aldrig lyckligare än när de får krypa upp i ditt knä.
  6. Pekingese – kan betraktas som den ultimata knähunden. Denna ras gillar lugn och ro, så den är perfekt för ett lugnare hem utan barn. De tenderar också att bilda en särskilt stark relation med en speciell person, vilket skapar en unik bindning.
  7. Mops – den perfekta hunden för personer med rörlighetsproblem. De föredrar hellre att sova på soffan än springa runt och tillbringar större delen av sin tid inomhus och kräver lite omvårdnad.
  8. Bostonterrier – brukar vara helt hängivna sina ägare, som de gärna sitter tyst bredvid under långa perioder. Deras korta päls innebär att de behöver lite omvårdnad och är generellt lätta att ta hand om.
  9. Fransk bulldogg – ytterligare en ras som behöver lite tid utomhus, är lätt att trimma och hängivna sina ägare. Ett underbart sällskapsdjur
  10. Vinthund – är en snäll och kärleksfull ras och kan vara en utmärkt kamrat till en äldre person.  Genom att adoptera en av de många vuxna vinthundar som letar efter ett nytt hem kan man även komma ifrån att hantera en energisk och otränad valp.

Läs mer:

Fem hundar att undvika – enligt veterinären

ANNONS

Se upp för detta när du köper hund

Så får djur hjälp när ägaren dör

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS