News55

Så tar du hand om din hund i sommarhettan

En hund flåsar utomhus och en hund i en bil flåsar
När en hund flåsar med vidöppen mun kan det bero på att den försöker få ned sin kroppstemperatur, då kan du behöva hjälpa den att svalka sig. Lämna aldrig hunden i bilen under varma dagar eftersom det snabbt blir alldeles för varmt. (Foto: Wavetop/Getty Images Pro och Gabe/Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 juli 2025Publicerad: 02 juli 2025

I dag, onsdag, kan det bli upp till 30 grader varmt på vissa håll i landet och det kan bli jobbigt för våra hundar. I värsta fall kan en hund som är överhettad dö.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi människor kan reglera vår temperatur genom att svettas, men hundar kan bara reglera sin kroppstemperatur via tassarna och munnen, det skriver Skövde Nyheter.

När det är cirka 20 grader och sol tar många med sin hund till vattnet för att den ska få svalka sig, de låter den springa och simma efter leksaker de kastar i vattnet, men Sara Brorsson tycker att det är ett misstag.

“Det höjer hundens puls vilket kan resultera i att hunden blir varm även på insidan. Då kan den inte svalka sig i varken vattnet eller på land. Det är bättre att svalka magen och bada lugnt”, säger hon till Skövde Nyheter.

Hon har lång erfarenhet av hundar och driver Tassa med Sara, tidigare Hundarena Skövde, ett företag som erbjuder äventyr och aktiviteter för hundar och deras ägare.

Ta det lugnt med hunden

Sara Brorsson säger att det bästa sättet att underlätta för hunden under varma dagar är att ta det lugnt och hon ger rådet att helst gå på promenad tidigt, innan det blir för varmt, eller att vänta till kvällen när det blivit svalare.

Hon påminner också om att undvika att gå på het asfalt och tipsar om att göra särskilda isglassar till hunden.

“Jag brukar köra på vatten och strimlad skinka eller leverpastej. Sedan fryser jag in dem i roliga former. Man kan egentligen använda vad som helst, så länge hunden får äta det”, säger hon till Skövde Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Lämna aldrig hunden i bilen

Du som ska ut och åka bil med din hund i värmen bör enligt Sara Brorsson har luftkonditioneringen på och stanna ofta.

“Om man kan så är det bra att stanna där det finns vatten som hunden kan svalka sig i lite. Det finns även fläktar och kylmattor att köpa till buren, men de är inte alltid bra eftersom hunden inte kan komma undan från dem om de inte gillar dem”, säger hon till Skövde Nyheter.

Det är också viktigt att aldrig lämna sin hund själv i bilen under varma dagar, hon menar att du inte ens ska göra det för att uträtta ett kort ärende.

Hunden kan dö av överhettning

Om en hund blir överhettad kan det sluta väldigt illa, i värsta fall kan den dö. Sara Brorsson säger att det verkligen är livsfarligt för hunden att bli överhettat och att förloppet går snabbt.

Trubbnosiga hundraser samt äldre eller överviktiga hundar löper störst risk att överhettas i sommarvärmen.

Hundar med sköldkörtelproblem eller med mycket tjock päls har också svårare att reglera sin kroppstemperatur.

ANNONS

Tecken på att en hund har värmeslag är att den hässjar, dreglar, har feber, hög puls och torra, röda, klibbiga slemhinnor. Vid allvarliga fall har hunden andningssvårigheter, kräkningar och hamnar i koma.

När en hund flåsar med vidöppen mun kan den paniskt försöka få ned sin kroppstemperatur och då är det enligt Sara Brorsson viktigt att snabbt kyla ned den.

Hon säger att du kan göra det i duschen, i ett svalt vattendrag eller med kalla handdukar. Vid minsta oro tycker hon att det är bra att kontakta veterinär, hellre en gång för mycket än en gång för lite.

En trubbnosig hund flämtar och en hund med tjock varm päls flämtar.
Trubbnosiga hundar och hundar med mycket tjock päls löper större risk att överhettas i sommarhettan. (Foto:  yhelfman och Mohan Nannapaneni/Pexels)

Symtom på värmeslag hos hund:

  • Hunden söker sig till vatten och kyla, till exempel kalla golv.
  • Andningssvårigheter, flåsande och flämtande.
  • Dreglande.
  • Orkeslöshet.
  • Hunden ramlar under promenad.
  • Röda och, eller torra slemhinnor i munnen.
  • Röda och, eller torra slemhinnor i ögonen.
  • Stirrighet.
  • Förvirring.
  • Oro.
  • Ökad puls.
  • Vinglighet.
  • Svimning.
  • Kräkningar och diarré.
  • Chock, vid chock har blodtryck och blodflöde sjunkit så mycket att kroppen inte får tillräckligt med syre och näring, tillståndet är livshotande.

Källa: Evidensia

Läs mer på News55: Hotspots hos hundar – ett problem som ökar på sommaren

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS