News55

Artur Ringart: Det stör jag mig på

Artur Ringart
Artur Ringart kan omöjligt acceptera att professionella språkvårdare så ofta använder det oprecisa ordet liksom. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 13 sep. 2024Publicerad: 13 sep. 2024

Jag har länge irriterat mig på användandet av ordet “liksom” i tid och otid. Framför allt stör det mig när professionella programledare i radio och tv ständigt använder ordet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De tycks inte kunna ställa en fråga till en gäst utan att de petar in ordet “liksom”. I de sammanhangen betyder inte ordet något utan är bara en utfyllnad. Ett bevis på brist på ordförråd hos intervjuaren/programledaren. Jag tycker att det är riktigt uselt ställt i våra kanaler. Det är många som borde rannsaka sig själva. Varför säger de “liksom” när det inte betyder något för sammanhanget?

Hur en person som intervjuas använder ordet har jag inga synpunkter på, utöver att vederbörande måste ha svårt för att uttrycka sig. Ett tips – läs mer böcker och utöka ert ordförråd.

På min tid i radio och tv hade det här begränsade ordvalet från programledare aldrig accepterats.

Och: Vad säger vi till våra nysvenskar?

“Här har ni ett ord som är mycket användbart Det är ordet ‘liksom’. Det betyder ingenting men många svenskar använder det.

Jag googlade “liksom” och fick fram följande:

Liksom lär betyda “på något sätt”, “nästan” – det används oftast i dag när man inte exakt kan sätta fingret på vad det är man vill beskriva.

Jag ser att David och Victoria Beckham kommer till “Svennis” begravning i Torsby. De kommer med privatjet. Det var Svennis som lyfte upp David Beckham ur skiten och gjorde honom till lagkapten i det engelska fotbollslandslaget.

ANNONS

Han gjorde det då Beckham var mycket impopulär och ifrågasatt i England. Svennis drag var både modigt och riskfyllt. Det är inte alla som vill komma ihåg de människor som har hjälpt dem på vägen till toppen när de själva har nått dit. Många har lätt för att glömma. All respekt för David Beckham som minns och vårdar sin mentor.

Socialdemokratiska A-lotterierna pausar sin lotteriförsäljning. Skälet är de arbetsmetoder som deras telefonförsäljare har använt sig av för att lura framför allt äldre att köpa deras lotter.

Jag har inget emot att politiska partier bedriver lotterier, bara de följer den lagstiftning som gäller på området. Generellt är det ideella organisationer som brukar få tillstånd av Spelinspektionen för att bedriva lotteriverksamhet. Ett politiskt parti som avsändare av ett lotteri bör ha extra stark moral och etik.

Men det är inte bara A-lotterierna som har anmärkningsvärda säljmetoder riktade mot oss äldre. Jag vet inte hur många gånger som jag har blivit uppringd av lotterisäljare och de inleder alltid med:

“Hej Artur, det här är Kalle från (något lotteri) jag har ett fint erbjudande för dig…

Då brukar jag avbryta uppringaren med orden:

“Du Kalle, om jag är intresserad av era lotter så ringer jag upp er i stället. Vi säger så, så behöver inte vårt samtal bli onödigt långt. Tack för att du ringde. Hej då.”

Sen lägger jag bara på luren. Jag inväntar inte någon reaktion eller något svar från Kalle.

ANNONS

Jag har kommit fram till att det här är det näst bästa sättet att hantera uppringande försäljare på. Det bästa är att inte svara alls i telefonen.

Under veckan har jag skördat äpplen. De säger att det är ett rekordår för svenska äpplen.

Jag tror att vi fick ihop ungefär 160 kilo. Vi kör dem till ett musteri och de blir till äppelmust i tre liters bag-in-box-förpackningar. En del päron slank också med och då lär drycken heta Päpplonmust. En gudabenådad dryck som ska drickas väl kyld. Det känns extra bra när man själv har skördat all frukt.

Visste ni att 75 procent av alla äpplen som säljs i Sverige är importerade? Bara vart fjärde äpple som äts i Sverige är svenskodlat. Vi borde äta mer svenska äpplen.

Med anledning av min förra krönika om svindyra tandläkarräkningar för äldre tycker jag att det är bra av regeringen att satsa pengar på äldres tandvård. Med åren blir tänderna sämre och behöver åtgärdas. Något många äldre inte har haft råd med.

Läs även: Artur Ringart: Dalt med trippelmördare – lås in på livstid News55

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS