Ljuvliga äpplen som översvämmar trädgårdarna i år. Kan man få för många äpplen? Nej! Här är några trevliga varianter att prova om man har en massa äpplen över.
Ulf Elfving: Så tar du vara på rekordskörden av äpplen
Mest läst i kategorin
Waldorfäpplen: En förenklad version av den klassiska waldorfsalladen. Blanda god majonnäs med strimlor av äpple och rostade och lätt saltade valnötter och några droppar citron. Ät den inom ett par timmar, innan valnötterna blir mjuka. Jättegott till kallskuret och kyckling men också fisk eller kött.
Luddes äppelfläsk: Min matglade kompis Ludde från Dalarna berättar gärna och lyriskt om sitt äppelfläsk. Smaka på ordet – äppelfläsk! Det hörs ju att det är gott.
Till 4 personer skär Ludde 600 gram rökt sidfläsk, 2 röda lökar, 4 fina svenska äpplen, 2 mellanstora potatisar och 1 liten citron i klyftor eller stora tärningar. Blandar allt och lägger i en ugnsform. Gräddar i 225 grader cirka 35 minuter, eller tills rotsakerna fått fin färg och mjuknat. Servera direkt.
Min bästa böcklingröra: Rensa några stora böcklingar, se till att få bort alla småben. Tärna ett par äpplen, finhacka några skivor salt- eller smörgåsgurka, hacka en halv rödlök och – om du vill ha en fylligare röra – ett kokt ägg och/eller två små kokta potatisar. Blanda med 1-2 msk hovmästarsås (eller sötstark senap) och en klick av vardera majonnäs och crème fraiche. Salta något och peppra duktigt. Ställ svalt en timme eller mer. Servera på mörkt rågbröd.
Äppelpannkakor: Vänd ner grovrivet äpple i pannkakssmeten. Det blir nyttigt och gott!
Kycklinggryta med äpplen: Improviserade jag fram i kväll, och den blev väldigt god! Köp en stor förpackning färska kycklinglårfiléer. Finns ofta till extrapris, strax över eller runt 100 kronor kilot. Bryn dem lätt runtom i smör eller olja. Krydda.
Lägg kycklingen i en stor ugnsform. Bryn en näve morotsslantar, tillsätt efter en stund 1 stor hackad lök eller 2 mindre och 5-6 potatisar i bitar, helst mandel. Klyfta eller skär i kuber 3-4 svenska äpplen, tillsätt dem. Skala och skiva några vitlöksklyftor (det kan aldrig bli för många) och låt dem stekas ett par minuter tillsammans med allt det andra. Häll allt över kycklingen i ugnsgrytan och tillsätt en hygglig skvätt vitt vin, lite soja, lite ketchap manis e.d. och krydda med salt och peppar. Grädda i drygt 200 grader i cirka 30 minuter. Lägg en driva riven stark ost över varje kycklingbit mot slutet och låt allt få fin färg. Den grytan blev kanongod, inte minst tack vare de friska äpplena.
Äppelsnaps: Blev inte så dumt. Låt vodka stå och dra några dygn med små tärningar av svenska äpplen. Sila bort äppelbitarna och håll snapsen riktigt kall.
Säkert hittar du – eller har redan – fler varianter på sånt som innehåller äpplen. I alla händelser: låt dem inte ligga och ruttna på marken!
Läs även: Värsta skräpgodiset – men tyvärr ganska gott…News55
ANNONS