News55

Artur Ringart om judehat och rimliga pensioner

Artikelbild
Artur Ringart skriver om det utbredda judehatet och påminner om att det är Hamas, Hizbollah och Iran som är synonymt med ondska. (Foto: Vahid Salemi/AP/TT)
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 11 okt. 2024Publicerad: 11 okt. 2024

Nu har det gått ett drygt år sedan terrorgruppen Hamas vidriga massaker av israeler i södra Israel. Kvinnor våldtogs, barn brändes levande, ungdomar på en musikfestival slaktades och över tvåhundra personer togs som gisslan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hur många av dem som lever idag vet man inte. Det här blev inledningen till det nuvarande kriget i Mellanöstern som sedan har utvidgats. Terrorgruppen Hizbollah inledde samtidigt dagliga raketbeskjutningar mot norra Israel. Målen har i bägge fall varit oskyldiga israeler som tvingats fly.

De här bägge grupperna finansieras och styrs av Iran och deras mål är att förinta Israel.

Jag vill vara tydlig med att jag beklagar alla oskyldiga som har dödats i det här kriget. Jag tror inte att krig löser några problem. Däremot har historien lärt mig att det enda som biter på ondska är makt och styrka. I Mellanöstern är det Hamas, Hizbollah och Iran som står för ondskan. Irans terrortentakler når även oss i Sverige via gängkriminella som redan har utfört ett antal attentat mot israeliska och judiska mål här.

Jag är tacksam för att min far och mor, som båda överlevde förintelsen och som här i Sverige byggde ett nytt tryggt liv, slipper uppleva det vi går igenom nu. Då kunde de leva öppet med sin judiska identitet. Idag är det annorlunda när judehat sprids på våra gator av vänsterrörelsen och nyanlända från Mellanöstern. Jag glömmer inte hur de firade på gatorna här i landet för ett år sedan efter morden på drygt 1 200 judar. Pappa varnade för att de nyanlända från den muslimska världen måste lämna sitt judehat och sina konflikter bakom sig när de kommer till Sverige. Min far fick tyvärr rätt.

Och var finns civilsamhället? De som brukar stå upp för minoritetsgrupper som utsätts för hatattacker? Deras tystnad skrämmer mig. Israels kritiker hamnar för ofta i rent judehat.

Den svenska vänsterns blindhet inför totalitärstaten Irans agerande förvånar mig inte numera. Bara man använder sig av ordet ”frihetskamp” så hoppar de på tåget

UNWRA (FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar) är nominerande till Nobels fredspris. Det trots att en del av deras medlemmar deltog i Hamas massaker den 7 oktober förra året. För mig är det inget annat än ett skrämmande skämt.

En av de stora pensionärsorganisationerna, PRO, kräver högre pensioner och en totalrenovering av pensionssystemet. Det senaste året har pensionärerna tappat ännu mer köpkraft på grund av alla prishöjningar och det kommer att bli värre. Vi här i Stockholm har fått veta att det kommer att bli dyrare med besök inom sjukvården, dyrare inom kollektivtrafiken, elen blir dyrare och snart väntar dyrare läkemedel.

ANNONS

Så här säger PRO:

Politikerna lovade en rimlig allmän pension. Men nu ser vi hur pensionerna hela tiden halkar efter. Efter ett långt arbetsliv ska en bra ålderdom vara en rättighet för alla!

Jag håller med dem. PRO – och jag – kräver att alla får en pension som de kan leva på!

Tiden går fort. Det upplever jag mer och mer som livserfaren. Julen väntar runt hörnet. Det är bara lite drygt två månader kvar. Jag var på ett av våra större möbelvaruhus häromdagen. Där är julskyltningen redan i full gång. Konstgjorda julgranar, julljus, pepparkaksburkar och en mängd varianter av tomtar slogs om utrymmet. Det är dessutom dags att boka julbord, boka tid för att byta till vinterdäck och snarast boka tid för vaccination av covid och influensan.

Läs även: Artur Ringart sågar “blöjraggare” och Northvolts vd News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS