News55

Ulf Elfving: Enkelt att vara ung - tufft att bli äldre

Ulf Elfving om ålder och miljoner
Nyhetsveckan summeras av Ulf Elfving som ger sina tankar om ålder, media och miljoner till unga. (Foto: Maja Suslin / TT )
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 16 juli 2024Publicerad: 12 juli 2024

Man kan numera aldrig vara för ung för att bli hyllad i hela världen. Lamine Yamal, som med sitt drömmål sköt Spanien till EM-final i fotboll i veckan (du måste ha sett det!) är bara 16 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men för gammal kan man däremot lätt och snabbt bli. Till exempel för att få behålla jobbet. Eller för att räknas över huvud taget. Fråga Joe Biden.

Knappt gått ur grundskolan

I sporten har de knappt gått ut högstadiet numera innan agenter och storklubbsledare smyger in på träningsanläggningarna med fickorna fulla av groteska sedelbuntar och färdigskrivna superkontrakt.

Lamine Yamal upptäcktes av FC Barcelona när han var sex år. Nu, tio år senare, uppges franska PSG vara på väg att bjuda 2,3 miljarder för att få honom till klubben.

…2,3 miljarder! Kanske ännu mer, om Spanien vinner finalen på söndag.

Det har med andra ord hänt en del sen den tid då vår legendariske hockeyback Roland Stoltz med en lätt fnysning sa till oss kamrater i omklädningsrummet före en av TV-lagets matcher:

-Det sista grabbarna säger numera innan de ska ut på plan är ”ståålar”.

Själv fick Rolle några hundralappar efter de större matcherna. Men andra tider var alltså redan på väg in.

ANNONS
ANNONS

Vansinnig pengarullning

Och den vansinniga penningrullningen lär inte stanna upp här. Vi lär få se många pubertetsknattar som det kastas miljoner över.

Pengar som vi TV-tittare indirekt betalar en stor del av på grund av svindyra kostnader som TV-bolagen betalar för sändningsrättigheterna.

Att vara ung och lovande i idrott kan alltså bli en guldgruva för många fler.

Alla tycker om kommentatorerna

Vad tycker du för övrigt om EM? Lika säkert som amen i kyrkan är att svensk TV:s kommentatorer – i studion eller på fältet – blir kölhalade i övriga medier.

Det är ingen måtta på hur dåliga de är, om man ska tro deras skrivande kolleger.

Själv tycker jag att de flesta levererar bra analyser och god stämning.

ANNONS

Lika illa förr

Men hätska påhopp och elakheter är ju mer regel än undantag. Numera, höll jag på att skriva, men det var faktiskt inte mycket bättre förr.

Då tror jag att det kan ha berott lite på att att en del skrivande journalister var avundsjuka på sin kolleger i etermedierna. Som alltid gick först och som fick synas och höras mycket mer. 

Tänkte ofta då: ”hur skulle det vara om radions och TV:s reportrar recenserade och kritiserade de skrivande kollegerna på samma sätt”?

Värsta krisen

En som varken är ung eller hyllad genomgår just sin värsta kris. Jag tänker förstås på Joe Biden. Det är tragiskt att se hans kamp för att för att försöka behålla sin position som demokraternas presidentkandidat.

Just när det här skrivs hör jag Biden blanda ihop presidenterna Zelenskyj och Putin. Värre kan det knappast bli.

För att Donald Trump ska kunna stoppas i presidentvalet i höst, och världen kunna dra en suck av lättnad, önskar allt fler att Biden kliver åt sidan för en vitalare kandidat. Kamala Harris?

ANNONS

Åldern är en tillgång – inte ett problem

Men hallå: det är inte Bidens ålder i sig som är problemet! Det är hans kognitiva förmågor.

Ålder är ingen sjukdom utan i många fall en tillgång. Med erfarenhet, perspektiv, kunskaper, rutin,  omdöme och klokhet.

Eller hur?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS