Årets matbluff har utsetts. Gissa om konkurrensen om titeln var hård, skriver Ulf Elfving.
Mest läst i kategorin
Texten är en krönika. Åsikterna som presenteras här är skribentens egna, och därför inte nödvändigtvis något som News55 står bakom.
Vi är oupphörligt utsatta för bedrägeriförsök från massor av branscher, inte minst livsmedelsindustrin. Vissa är väldigt svåra att upptäcka.
Men här sätter vi spotlighten på några av skojarna!
Skojarna skor sig: De var värst
Det är konsumentorganisationen Äkta Vara som varje år utser Årets matbluff. Årets ”pris” gick i veckan till glasstillverkarna från Alvesta och Järna.
Möjligen kan kan tycka att bluffuryn är ute och slirar lite just i det här fallet. Utmärkelsen har nämligen mer med ursprunget än innehållet i respektive glass att göra. Alvesta och Järna försöker nämligen ge sken av att deras produkter är tillverkade i Sverige – men så är inte alls fallet.
Senaste nytt
Ulf Elfving drar lans… mot glassbolaget
Järnaglass besökte jag för ett tiotal år sen. Då drevs firman av järnabon Herik Cevert. Han gjorde en utmärkt glass av ekologiska varor, mest färsk mjölk från kossor som betat på ängarna utanför glassfabriken. Glassen är fortfarande hygglig men tillverkas namnet till trots numera inte alls i Järna, utan i Nederländerna, liksom Alvestaglassen.
Ägaren heter nuförtiden Lohilo Foods. De har lagt ner sin fabrik i Växjö och flyttat produktionen först till Litauen, senare till Nederländerna.
Från små lokala företag till ett multinationellt storbolag alltså.
Jag tycker att det finns värre exempel på matbluffar. Det viktigaste är väl innehållet? Och beträffande glass har jag tjatat i åratal om att det bara är Gute Glass, Österhagenglass och några få till som gör glass så som den ska göras: på gräddmjölk, ägg, socker och smakämne som t.ex. vanlig eller jordgubbar. Inget annat.
Men det struntar livsmedelskedjorna i. De kränger hellre ”glass” som innehåller allt möjligt skit: guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl, trikaliumcitrat, klorofyll-kopparkomplex, kurkumin, mono- och diglycerider av fettsyror, natriumkarboximetylcellulosa, karragenan och natriumalginat.
Låter det gott? Nyttigt?
Men läs gärna på Äkta varas hemsida om årets matbluffar! Och läs konsumentverkets tidning Råd och Rön! I deras nogranna tester är det lätt att se hur lurad man blir. Eller inte.
Ett illa maskerat bedrägeri som just pågår handlar om kaffe. Det som tills nyligen var ett 500 grams kaffepaket är numera oftast 450 gram – utan att priset sänkts. Alltså i praktiken en prishöjning, men det talar man tyst om.
Helt nyligen har också t.ex. Gevalia genomfört ännu en smygsänkning av innehållet i det som förr var ett halvkilospaket: nu är man nere på 425 gram. Hur många har noterat det?
Mycket annat funderar jag också över. T.ex.: vad har hänt med baconet? När jag numera steker bacon (som är så gott!) blir det alltid kvar en massa vätska i pannan. Och baconskivorna blir allt tunnare. Som spröda små löv. Innehåller köttet mer vatten nu?
Jag vet inte, jag bara frågar…
Läs mer av Ulf Elfving:
Soppan som lyser upp slutet av januari
Tre supergoda (och enkla) vintergrytor i januari
Klassiska semlans återkomst, med mer mandelmassa!‘
Ulf Elfvings varning inför nyår: “Gör aldrig det här!”
Låt oss fira den viktigaste julen!
Följ med till Sveriges mest unika julbord
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.