Glad påsk önskar Ulf Elfving. Sverige har för en gångs skull gott om ägg i år, vilket bäddade för en glad påsk. Donald Trumps USA har det värre, och har bett om svenska ägg till påsk. Gärna det, tycker Ulf Elfving. Så länge han betalar en saftig tull, skriver han i denna krönika.


Mest läst i kategorin

Artikeln är en krönika. Åsikterna är skribentens egna och delas inte nödvändigtvis av redaktionen.
Vem gör världens bästa Jansson?
Och ska Trump få fira påsk med svenska ägg?
Svaren på båda frågorna hittar du här, i mitt påskevangelium!
Välj fort: Jesus, eller sillen
Vad tänker du förresten först på när jag säger påsk? Jesus på korset eller sill och potatis?
Om det lät vanvördigt så var det inte meningen. Herreje… oj då, jag menar kors i jösse… eller jag menar snarare för sat… eller rättare sagt för sjutton… – det ena behöver ju inte utesluta det andra. Visst kan man fira påsk med både Jesus och sillen i fokus!
Eftersom det här är en matkrönika koncentrerar vi oss på sillen just här. Och lite lax och lamm och ägg.
Det är ju rätt kul att sillen är den enda maträtt som lagas och hyllas på exakt samma vis tre gånger om året: jul, påsk och midsommar.
Senaste nytt
Ulf Elfvings mamma gör Sveriges bästa Jansson
Jag har just lagt in påsksillen. På samma enkla vis som alltid. Ättika, socker, vatten, kryddor, rödlök och dill. Kommer sen att gå och dofta på innehållet i sillkrukan minst en gång i timmen och minnas gamla, goda tider. Mammas sill och Jansson, inget i världen har varit bättre.
Fast, när jag tänker efter, var det nog pappa som la in sillen. Han köpte hela sillar ur tunna, rensade dem på en tidning, vattnade ur filéerna och la dem i en hemkokt lag, vars doft fyllde halva Vasastan.
Sill var både vardag och fest på den tiden. När det var middagsbjudning – hemma eller borta – började det alltid med inlagd sill. Alltid. Jag älskade det innerligt.
Fick man sen också Janssons frestelse var himlen nära. Mamma gjorde den bästa, och ska jag bara få skryta en gång över nånting så är det att jag numera lyckas göra den exakt som hon.
Riktig ansjovis
Hemligheten?
Det är några grejer: välj en fin, fast potatis. Skär den i stavar av exakt samma storlek som två tändstickor. Bre ut potatisstickorna på skärbrädan och låt fukten dunsta från dem, det tar bara några minuter. Varva potatis, finhackad gul lök och grovhackade ansjovisfiléer i en smord form.
Använd bara riktig ansjovis, dröm inte ens om att fuska med den bedrövliga, billiga produkt som kallas ”ansjoviskryddad sillfilé”. Salta en liten aning, peppra. Häll på vispgrädde så att det nästan täcker översta potatislagret. Skvätt över två-tre matskedar ansjovisspad. Täck med lite ströbröd och lägg på några smörklickar. Grädda i 200 grader till vacker färg och krämig konsistens. Detta blir makalöst gott!
Mager och eländig
I vårt hyreshus på Luntmakargatan bodde en gammal farbror, som var mager och eländig. Som barn gick jag ofta och köpte Aftonbladet åt honom. Ibland fick jag 10 öre i dricks. Mamma och pappa brukade skicka in mig till honom med en kanna med soppa. En vacker dag kring påsk dog han, det sas att han svalt ihjäl. Trots soppan.
Något vi frossade i var ägg. Billig, nyttig och jättegod mat. Konsten att göra en krämig och god äggröra lärde jag mig tidigt. Här gällde – och gäller – det att blanda varje ägg med en matsked vispgrädde och en liten aning smör och sen röra jämnt, mjukt och kontinuerligt. En sån äggröra får man aldrig på svenska hotellfrukostar.
Numera har jag sån tur att jag hittat en bondgård i Roslagen, där man har 15 höns, som värper underbara friska ägg genom att gå utomhus och picka bland gräs och småkryp. Där gäller det att nästan hålla sig framme i själva värpögonblicket för att inte gå miste om delikatesserna.
Ulf Elfving: Äggbrist i USA
I år ser jag att de har äggbrist i USA och vill importera ägg från Europa. Ska vi unna Trump det? Ja, eftersom vi är inne i kärlekens högtid ska vi väl vara snälla även mot honom. Men vi kanske ska lägga tull på våra exportägg? Tullar är ju ett så vackert ord, som den store tänkaren i Vita huset brukar säga. Ska vi hugga till med 150 procent?
Nåt straff ska väl fanskapet ha…
Läs mer av Ulf Elfving:
Ulf Elfving efter Örebro: “Han tittade på mig med stora, klara ögon”
Ulf Elfving om Madeleines nya skönhetsimperium
Ulf Elfving bojkottar USA: “Ett farväl till Häagen-Dasz”