News55

Demi Moore: Att spela en kvinna i min ålder är toppen

Artikelbild
Oklarheterna kring mordet på Ann Woodwards man William klarades aldrig upp, men hängde kvar över resten av hennes liv. Woodward begick självmord 1975. (Foto: Marty Lederhandler/AP Photo/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 03 juli 2024Publicerad: 03 juli 2024

Demi Moore tar på sig rollen att porträttera en av de mest skandalomsusade societetsdamerna i New York på 1970-talet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För Demi Moore, 62, är det en fantastisk möjlighet att spela tillsammans med andra talangfulla kvinnor i sin ålder som lärt sig livet och genialt skådespelande.

Det handlar om hennes nya roll som Ann Woodward i FX-nätverkets Feud. Capote vs The swans.


Skådespelarna i Feud: Capote vs The Swans
Skådespelarna i Feud: Capote vs The Swans. Från vänster: Diane Lane, Chloe Sevigny, Naomi Watts, Tom Hollander, Molly Ringwald, Demi Moore och Calista. (Foto: Evan Agostini/Invision/AP/TT)

Att få möjlighet att skildra en kontroversiell kvinnoroll som Ann Woodward händer inte varje dag. När Demi Moore blev tillfrågad, fanns ingen tvekan, hon tackade ja direkt när regissören Ryan Murphy ringde henne.

Det viktiga för hennes del är att skildra sanningen, såsom verkligheten utspelade sig. Vad hände egentligen Ann Woodward? Dödade hon sin man med uppsåt eller var hennes förklaring följdriktig?

Det handlar förstås inte om att svartmåla, det handlar om att ge en realistisk skildring med alla nyanser och subtiliteter.

Det kanske mest intressanta i den här rollen är att skapa ett kvinnoporträtt av en ganska splittrad person. Demi Moore är samtidigt medveten om medlemmar i familjen Woodward som skulle kunna ta illa vid sig och strävar efter att finna en balans, rapporterar Variety.

ANNONS
Demi Moore
Demi Moore ur en filmscen i “Feud: Capote Vs. The Swans,” när hon provspelade för FX nya serien vid Directors Guild of America, i Los Angeles 2024. Foto:(AP Photo/Chris Pizzello/TT)

En spännande utmaning

Det är förstås en utmaning att skildra en persons liv, och speciellt som i Ann Woodwards fall, en person vars liv var skandalomsusat. Det måste det kännas trovärdigt för publiken och det är ingen enkel uppgift.

Demi Moore var tvungen att försöka gå ur sin egen roll och verkligen bli Ann Woodward; tänka och känna som henne. Det har krävts mycket research, men det var värt varenda minut.

Hon är glad att hon blev erbjuden rollen – det var inte väntat. Åderismen har ett visst grepp om branschen och jobben trillar inte längre in som när hon var ung.

Truman Capote (höger), regisserad av Richard Brooks (vänster)
Filmpremiär på Du Midi “In Cold Blood” (“In Cold Blood”) baserad på boken av Truman Capote (höger), regisserad av Richard Brooks (vänster)
Datum: 14 mars 1968. (Foto: Eric Koch for Anefo, CCO, via Wikimedia Commons)

Demi Moore drar sig till minnes när hon var fyrtio, men såg bra mycket yngre ut. Trots hennes fräschör och ungdomlighet upplevde hon att åldern var i vägen.

ANNONS

Det var siffran, vetskapen om hennes faktiska ålder som satte käppar i hjulen. Hon hade väldigt lite jobb under den här perioden och upplevde en bransch som var väldigt fyrkantig där kvinnor objektifierades.

Det har gått ett tag sedan dess och Demi Moore är mer aktiv nu än hon upplevt på ett länge. Branschen tycks ha öppnat upp.

Nu, vid 62 ser Demi Moore sin karriär peka åt rätt håll igen. Det är tack vare starka kvinnor i branschen, exempelvis Meryl Streep som bidragit till detta genom att ha bevisat att skildringar av kvinnors känslor och starka kvinnoporträtt kan bli lika omtyckta filmer som aktionfilmer.

Ann Woodward
Ann Woodward, ägare till den stora kapplöpningshästen Nashua, visar ett foto på sig själv när hon poserar med en tiger som hon dödade under en jakt i Indien. Inte långt efter att hon satt för detta foto från 1955, sköt hon sin man William Woodward. (Foto: Marty Lederhandler/AP Photo/TT)
ANNONS

Vad hände Ann Woodward?

1955, ungefär 15 år innan Feud. Capote vs The swans utspelar sig befinner sig Ann Woodward i parets herrgård ute på Long Island.

En natt vaknar hon av ljudet från någon som rör sig inne i huset. Hon blir rädd och griper efter sin Magnum 55 i nattbordslådan, smyger sig fram till sovrumsdörren och blir stående. Sakta, med hjärtat i halsgropen, öppnar hon sedan dörren.

ANNONS

Det är helt mörkt inne i huset och först ser hon ingenting. Hon blinkar till och en bit framför henne lösgör sig siluhetten av en man ur mörkret som sakta rör sig mot henne.

Rädslan stiger och Ann Woodward osäkrar vapnet. I ren panik trycker hon sedan av. Ett pistolskott ekar i natten. Öronbedövande. Kraftfullt.

Mannen träffas och faller sakta ner mot golvet. Sekunderna efteråt inser hon vad som hänt: Hon har precis skjutit sin man.

Det här är bakgrundsberättelsen till ett liv som ska komma att kantas av mörker och skandaler.

Ann Woodward åtalades aldrig eftersom polisen trodde på hennes berättelse: Att hon agerat i panik när hon trodde att personen framför henne var en inbrottstjuv eller mördare.

TV-serien Feud. Capote vs The swans

Serien Feud. Capote vs The swans skildrar ett dekadant 70-tal som utspelar sig i New york och kretsar kring geniförklarade författaren Truman Capote, dåtidens mest raffinerade Pultzerprizer vinnare.

Historien handlar om Capotes vänskap med en grupp societetskvinnor där Woodward är en av dem. Olyckligt gifta, söker kvinnorna tröst i Capote som har ett lyssnande öra och en fast axel.

ANNONS

Det visar sig dock att relationerna kompliceras. Capote anklagar bland annat Ann Woodward för att ha mördat sin man när det i själva verket inte var så. Enligt officiella källor var det inte så, men Capote hade andra spekulationer.

Läs också:

Filmstjärnans kamp mot ålderism

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS