News55

Filmstjärnans kamp mot ålderism

Meryl Streep tar emot Hederspalmen vid filmfestivalen i Cannes 2024.
Maryl Streep i mitten håller i sitt tilldelade pris, Hederspalmen. Till vänster: Juliette Binoche och till höger: juryns nya president Greta Gerwig vid öppningen ev den 77:e filmfestivalen i Cannes, 14 Maj. Foto: Vianney Le Cher/Invision/AP/CANM345
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

Marilyn Streep är inte bara en briljant filmstjärna. Hon har också engagerat sig i kvinnors rättigheter i filmbranschen liksom hon kämpat mot en unken ålderism.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Meryl Streep tilldelades Hederspalmen vid Cannes filmfestival den 14:e maj i år. Hon har tidigare vunnit tre Oscar och åtnjutit en strålande karriär, men fått kämpa hårt mot ålderism. Sheknows rapporterar.

Redan vid hennes första framträdande i Cannes för 35 år sedan, trodde hon att hennes karriär var över för att hon var så gammal.  

“Jag skulle säga att vår kultur är åldersfixerad. När jag var 40 erbjöds jag endast en häxroll” tillade hon när hon höll sitt tacktal häromdagen.

Hon refererade till Häxorna i Eastwick, där hon spelade en av tre häxor. De andra häxorna spelades av Michelle Pfeiffer och sångerskan / skådespelerskan Cher.

Kämpat mot ålderism

Meryl Streep har sedan länge kämpat för kvinnors rättigheter i filmbranschen, liksom hon kämpat mot ålderism som fortfarande präglar mycket av Hollywood. 

Dels har hon genom många av sina filmroller bevisat filmvärlden att fokus på kvinnors roller och känslor kan skörda minst lika stora framgångar som actionfilmer.

Hon har också finansierat Writers Lab 2015 för att stödja kvinnliga berättarröster över 40 år.

ANNONS

Visserligen har läget förbättrats, tack vare hennes och andra personers engagemang, men än så länge återstår mycket att göra.

Meryl Streep poserar för fotografer
Meryl Streep poserar för fotografer vid filmfestivalen i Cannes 2024. Foto; Scott Garfitt/Invision/AP/CANM309
ANNONS

Filmroller som delvis ändrat filmbranschen

Exempel på filmer där Meryl Streep spelat  potenta kvinnor i olika  åldrar:

Sophies Choice

Meryl Streep spelade en kvinnlig överlevande från Auschwitz och hur hon navigerar i livet efter en av de värsta tragedierna världen genomlevt.

I rollen som Sophie visade Streep filmvärlden att känslomässiga dramer med fokus på kvinnors upplevelser kan vara både kritiskt och kommersiellt framgångsrika.

Filmen spelades in 1982. 

ANNONS

Djävulen bär Prada. 

Marilyn Streep spelar den högprofilerade och snofsiga chefredaktören för Runway Magazine, Miranda Priestly. 

Det sägs att rollen ska skildra den brittiska journalisten och redaktören för Vogue Magazine, Anna Wintour, nu 73 år gammal. 

Filmen spelades in 2006 vilket betyder att Meryl Streep var omkring 55-55 år. Det är en uppsluppen komedi som tar en oväntad vändning när Mirandas hårt drillade assistent, spelad av Anne Hathaway, en dag får nog och lämnar en förbryllad Miranda i gatuvimlets Paris mitt under en hektisk modevecka.

Margaret Thatcher – Järnladyn

Rollen som Thatcher representerar en fortsatt trend i Meryl  karriär – att ta på sig osympatiska karaktärer, men samtidigt ge dem mänskliga och sympatiska drag.

När Meryl Streep porträtterade en av de mest kontroversiella politiker i nutid inspirerades hon av det momentum som Helen Mirren skapade med rollen som drottning Elisabeth i filmen The Queen. 

ANNONS

Läs också:

Brad Pitt intar röda mattan i Cannes 2023

Här kan du se Oscarsgalan på TV

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS