News55

Drama när man smög sig in på Solliden

Kungafamiljen
BORGHOLM, SVERIGE 20240711 Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel närvarar när Orup uppträder på Solliden Sessions. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 12 juli 2024Publicerad: 12 juli 2024

Kungafamiljens sommarvistelse vid slottet Solliden på Öland började något kaosartat. Det var tänkt att bli en rofylld semestervecka med festligheter och umgänge med nära och kära. Den oväntade incidenten som utspelade sig blev i stället ett oroväckande inslag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Slottet Solliden har varit i kungligt ägo sedan uppförandet 1906 på initiativ av dåvarande kronprinsessan Victoria. Fastigheten var ämnad som sommarbostad, vilket så förblivit i nästan 120 år, sålunda en stark tradition inom kungafamiljen.

Prins Gustav V lät öppna upp en del av den natursköna engelska parken för allmänheten efter hans hustru, drottning Victorias bortgång. Solliden har sedan dess varit ett uppskattat besöksmål för både lokala och långväga besökare samtidigt som det varit kungligt sommarresidens.

Oväntat avbräck i festligheterna

Det var festligheter på gång, och ingen anade onåd när personalen vid insläppet lade märke till en man i 25-årsåldern som plankade in på området utan att betala genom att hoppa över spärrarna vid entrén till slottet. Incidenten inträffade vid den allmänna delen av parken, enligt Ölandsbladet.

Slottsvakterna tillkallades för att avlägsna honom från området.

ANNONS

Mannen var inte hotfull

Mannen som var på tillfälligt besök på Öland, ansågs inte utgöra någon hotbild mot kungafamiljen, och eskorteras bort av vakterna.

Han förklarade sitt agerande med att det borde vara gratis att besöka Solliden.

ANNONS

Tidigare hotbild mot hovet

Incidenten skapade viss oro eftersom det inte är första gången som kungafamiljen upplevt intrång av liknande slag.

Det har funnits en hotbild mot hovet och speciellt mot kronprinsessan Victoria som vid flera tillfällen upplevt viss förföljelse av en stalker.

Under den tiden upplevde hovet att det fanns ett överhängande hot om att ensamma galningar skulle kunna utföra någon form av attentat mot slottet.

Ninja-mannen

2018 rapporterade Aftonbladet om en incident vid Drottningholms slott där polisen upptäckte en man i 30-årsåldern smyga omkring vid avspärrningarna. Det var extra säkerhetspådrag den kvällen eftersom Victoria och Daniel Westling hade anordnat en privat middag på Drottningholms slott.

Den så kallade Ninja-mannen som avlägsnades från området hade tidigare uppträtt förvirrat i den kungliga familjens närhet. Han har framförallt blivit känd efter att ha uttryckt sitt hat mot prinsessan Victoria.

Läs också:

ANNONS

Här drar sig kungafamiljen tillbaka

Borta bra, hemma bäst: Nu flyttar Madde hem

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS