News55

Här drar sig kungafamiljen tillbaka

Solliden
Solliden. Kungafamiljens privata sommarbostad på Öland sedan 1906. (Foto: Tekniska museet/Wikicommom´ns)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

Kungafamiljen ser fram emot att spendera ännu en semester i den italienskt inspirerade villan på Öland, Sollidens slott. Den ingår i kungafamiljens privata ägor och uppfördes ursprungligen som sommarresidens åt den blivande drottningen Victoria år 1906.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Öland är en av drottning Silvias favoritplatser och kungafamiljen spenderar vanligtvis sin semester i den vackra villan. Omgivningarna bjuder på sceniskt vackra vyer med en natur som inspirerar till lugn och ro.

Kungafamiljen ska härnäst närvara vid eventet Årets Ölänning, vilket blivit en årlig tradition.

Utöver kungliga förpliktelser har drottning Silvia engagerat sig mycket i barns rättigheter genom Silviahemmet som hon själv grundat, samt World Childhood Foundation som hjälper fattiga barn i världen, enligt Svensk Damtidning.

Inspiration från Italien

Kungafamiljens semester i slottet Solliden har blivit en tradition. Den italiensk-inspirerade arkitekturen passar väl in i omgivningen, trots att den avviker helt från lokala bebyggelse.

Axel Munthes Villa San Michele på Capri var en stor inspiration till slottets arkitektur. Den dåvarande kronprinsessan Victoria valde ut platsen för bygget och anlitade den kände arkitekten Torben Grut som ritade Stadion inför Olympiska spelen 1912.

Intill villan finns både en engelsk park och en italiensk trädgård som blev starkt präglade av 1900-talets tidiga ideal.

ANNONS

Gustaf V öppnade parken för allmänheten

ANNONS

När Victoria avled 1930 hade hon testamenterat Solliden till sin make Gustaf V som inte spenderat speciellt mycket tid på Öland.

När Gustav V tog över ansvaret försäkrade han sig om att slottet skulle förvaltas och underhållas på bästa möjliga sätt.

Med slottet Mainau vid Bodensjön som förebild lät Gustaf V öppna parken för allmänheten. Därmed blev Solliden en välbesökt och uppskattad plats.

Kungafamiljen har haft mycket glädje av att tillbringa somrarna det lilla slottet som mer liknar en pampig villa. Även en rad andra privata residens ingår i den kungliga familjens ägo.

Lä också:

Kungafamiljens privata lyxboenden

Kungens okända slott

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS