News55

Geena Davies: Kämpar för kvinnors rättigheter

Geena Davies till vänster
Geena Davies till vänster har sedan lång tid engagerat sig i kvinnors jämställdhe inom underhållningsbranschen. (Foto: Creative Commons)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 24 juni 2024Publicerad: 24 juni 2024

Skådespelerskan Geena Davies, en av Hollywoods kändare namn, engagerar sig för jämställdhet mellan män och kvinnor i underhållningsbranschen sedan drygt 20 år. 2019 vann hon en hedersoscar för sitt engagemang.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ni minns säker filmen Thelma och Louise som skådespelerskan Geena Davies spelade med i tillsammans med Susan Sarandon  –  en av de största framgångarna på duk.

Åren har gått och Geena Davies har genom sin organisation Geena Davis Institute on Gender In Media, kämpat för jämställdhet mellan män och kvinnor i underhållningsbranschen sedan 20 år.

Tillsammans med ett namnkunnigt team har hon genomfört en rad studier som bland annat undersökt könsfördelning vid rollsättningar av filmer.

Ett flertal av Davies studier har också undersökt olika gruppers representation inom film; från etnicitet, ålder, hbtq till funktionsnedsättning.

För vissa grupper har det visserligen förbättrats såsom att dubbelt så många mörka rekryteras till reklamfilmer än tidigare, men det råder fortfarande stora brister i jämställdhet inom underhållningsbranschen.

Kvinnor har det fortsatt kämpigt

Vid 96:e Oscarsgalan i mars i år fanns bara en kvinna bland fem nominerade för bästa regi: Justine Triet, som regisserade filmen Anatomy of a Fall

Sammantaget har nio  kvinnor nominerats till priset för bästa regissör sedan 1928. Det är en anmärkningsvärt låg siffra under så lång tid, nästan hundra år.

ANNONS

Den första kvinnan som nominerades var Lina Wertmüller för bästa regi av filmen Seven Beauties (1975). Kathryn Bigelow var den första kvinnan som vann en Oscar för bästa regi med filmen The Hurt Locker (2009) åtföljd av Chloe Zhao för Nomadland och Jane Campion för Power of the Dog. Fram till i dag har alltså bara bara tre kvinnor vunnit det ärofyllda priset.

ANNONS

Kvinnor har det fortsatt kämpigt

Davies forskning tyder på att kvinnliga regissörer liksom regissörer av annan etnicitet i regel möter större svårigheter att vinna filmprojekt, budgetering och distribution – vilket begränsar deras möjligheter att konkurrera på samma villkor som män.

Här är en sammanfattning av forskningsresultatet:

  • En kvinna har nominerats för bästa regi nio gånger i Oscars®-historien, och kvinnor har bara vunnit tre gånger.
  • Sextiotvå filmer som nominerats för bästa originalmanus skrevs eller samskrivs av en kvinna, vilket endast representerar14,9 procent av alla nominerade filmer som nominerades inom den klassen.
  • Sjuttiofem filmer som nominerats för bästa anpassade manus skrevs eller samskrivs av en kvinna, vilket representerar 15,8 procent av alla filmer som nominerats inom den klassen.

Siffrorna är en påminnelse om att det återstår mycket arbete med jämställdhet inom filmbranschen i USA.

Meryl Streep: En annan slagkämpe

Meryl Streep har också engagerat sig för kvinnors rättigheter inom filmbranschen samt mot rådande ålderism vilket drabbade henne förvånansvärt tidigt i karriären. Hon lät sig inte nedslås och har fått många viktiga filmroller sedan dess.

ANNONS

En av hennes viktigaste insatser är att hon genom många av sina filmroller bevisat filmvärlden att fokus på kvinnors roller och känslor kan skörda minst lika stora framgångar som actionfilmer.

Läs också:

Filmstjärnans kamp mot ålderism

Därför förbjuder flera länder “Barbie”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS