News55

Kalle Ankas släkt – en rörig historia

Kalle Ankas släktträd
Nu kan du – en gång för alla – få svar på vem som egentligen är Kalle Ankas mamma. Och om Mårten Gås är släkt med Ankeborgs ankor. Eller om han bara är just en gås? (Bild: Disney)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 05 sep. 2024Publicerad: 07 sep. 2024

Eftersom det verkar saknas föräldrar i Kalle Ankas värld av brorsöner har vi läsare levt i en värld fylld av frågor hur allt hänger ihop.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Ankeborg finns det inga föräldrar. Släktskapet mellan Kalle Anka och alla figurer runt honom är en klart förvirrande historia.

Vad som gjort att staden vimlar av brorsöner, systerdöttrar och kusiner är det väl egentligen ingen som vet.

Kalles stjärna på walk of fame.
Med en egen stjärna på Walk of Fame måste ju till slut Kalle Ankas släktträd redas ut. Och nu är det gjort. (Foto: WikiCommons/shaka)

Teorier har väckts om att det är av rent pryda skäl som föräldrarrollen har hållits utanför seriens innehåll. Att stadens ankor – trots att de alla springer omkring med nakna rumpor – liksom inte vill erkänna den vanliga vägen hur barn blir till.

Vad kom först liksom? Ankan eller ägget?

Den mest legendariske tecknaren hos Walt Disney, och också den som skapade en stor del av det som i dag lever vidare som Kalle Ankas värld, var Carl Barks.

Mästertecknaren Carl Barks
Carl Barks var mannen som skapade Kalle Anka och även den person som mest förknippas med den ilskne ankans varande. (Foto: Disney)

Det var han som formade figurerna och det var han som gav dem sitt uttryckssätt. Och det var självklart då också han som fick ta många av läsarnas frågor om ank-familjernas släktrelationer.

ANNONS

Don Rosa tog tag i saken

Men Carl Barks gav aldrig svar på tal. Det var i stället hans efterträdare, Don Rosa, som till slut tröttnade och ritade ihop det officiella släktträdet gällande i Ankeborg.

Don Rosa och farbror Joakim
Det var Don Rosa som till slut tröttnade på alla frågor och ritade ihop Ankeborgs kompletta släktträd. (Foto: Disney)

Hela trädet bygger på tre huvudstammar – klanen von Anka, ätten Anka och släkten Knös. Dessa tre är sedan sammanflätade i en gemensam stor trädkrona med ank-likt många och korsade släktrelationer.

ANNONS

Bara ett smeknamn

Visste du föresten att Kalle Anka egentligen heter Karl Magnus Anka, och har Kalle bara som smeknamn?

Kalle Ankas släktträd
Så här blev det – det kompletta släktträdet med alla mammor och pappor med. Nu är täcket avrivet och vi kan kallt konstatera att även ankor har föräldrar. (Bild: Disney)

Visste du dessutom att Kalles mamma, Hortensia von Anka, är syster till farbror Joakim? Det föder då frågan varför Joakim envisas med att kalla Kalle för brorson?

ANNONS

Men tack vare Don Rosas insats att dokumentera Ankeborgs ank-familjer en gång för alla, kan vi i dag gräva ned oss i fallet och få de svar vi så länge väntat på.

Farbror Joakim är världens rikaste fiktiva person. News 55.

Läs mer om familjen Anka här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS