News55

Veckans mode: Tintin klär belgiska landslaget

Tintin blir fotbollskläder
Tycker du att du känner igen det belgiska landslagets matchställ, så kan det mycket väl stämma. (Bild: Hergé/Moulinsart/Montage)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Som en hyllning till den belgiske serietecknaren Hergé kommer Belgiens landslag att spela i Tintin-inspirerade kläder under kommande EM.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om Joakim von Anka är den fiktiva världens rikaste person (som vi skrev om i förra veckan) är nog den belgiske seriefiguren Tintin en av serievärldens mest kända journalister.

Den lätt aningslöse journalistens äventyr, tillsammans med bland annat hunden Milou och den lätt försupne kapten Haddock, runt om på jorden har fascinerat ungdomar i olika åldrar genom decennierna – men inte helt utan omvärldens redaktioner.

Tintins skapare Georges Remi.
Tintins skapare Georges Remi under en radiointervju 1962. (Foto: WikiCommons)

Upphovsmannen Hergé, eller Georges Remi som han egentligen hette, har i modern tid fått utstå en hätsk kritikerstorm – främst kring albumet Tintin i Kongo, som 2012 bland annat bannlystes från Kulturhuset i Stockholms utbud.

Omtvistat innehåll

Innehållet, som ritades av Hergé 1930-31, ansågs vara både stötande, diskriminerande och rasistiskt och innehållande rasistiska stereotyper och en nedvärderande syn på afrikaner.

Det omtvistade magasinet
Seriealbumet som skapade livlig debatt i bland annat Stockholm 2012. (Bild: Hergé/Moulinsart)

Debattens vågor kring detta gick höga och synen på hur vi i dag ska se på äldre publicerat material blev lyft till en högre nivå.

ANNONS

Älskade i hemlandet

Bortsett från dessa historiska dubier är Tintin och Hergé högt ansedda profiler i hemlandet Belgien. Så pass att landslagets borta-dress under kommande fotbolls-EM blir en hyllning till Tintins klädstil.

Tintin i fotbollskläder. Eller kanske tvärtom...
Välkommen till fotbolls EM, säger Tintin och presenterar sina landsmän klädda i (nästan) samma som han själv bar. (Bild: Hergé/Moulinsart)

En mer officiell hyllning än att få representera sitt landslag i fotboll lär nog varken Tintin eller Hergé själv få vara med om.

Nu är det bara upp till de belgiska herrarna att presentera resultat i den nya stassen.

Här kan du köpa ditt eget tintin-matchställ.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS