News55

Bästa städerna att fira valborg i

Bästa städerna att fira valborg i
Valborg är en höjdpunkt på året för många då det är dags att fira in våren. Vissa städer i Sverige sticker ut när de kommer till stort och traditionellt firande. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 22 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2024

Nu är det snart dags att fira vårens ankomst. På vissa ställen slår man på extra stort med majbrasor, tal och traditionell körsång. Här kan du läsa om bästa städerna att fira valborg i.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Valborgstraditionen kommer ursprungligen från Tyskland där man firar dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis som blev helgonförklarad den förste maj. 

I Sverige och Finland har vi firat valborgsmässoafton sedan åtminstone medeltiden och andra länder som firar är Estland, Tjeckien, Lettland och Slovenien. Datumen varierar mellan 30 april och första maj i de olika länderna.

Här i Sverige firas det alltid den 30 april och det är även flaggdag då vår kung Carl XVI Gustaf fyller år denna dag.

Bästa städerna att fira valborg i
 Kung Carl XVI Gustafs födelsedag firas traditionsenligt vid slottet i Stockholm på valborg, 30 april. Arkivbild: TT

Lista: Bästa städerna

Studentstäderna i Sverige brukar ligga i framkant när det gäller stort och traditionellt valborgsfirande, skriver Veckorevyn som har gjort en lista:

  • Lund: I stadsparken samlas årligen omkring 25 000 besökare för att fira högtiden. Mer information om det hittar du här.
  • Uppsala: Över 120 000 personer var med och firade valborg i Uppsala förra året, både studenter och andra håller igång firandet. Mer information om det hittar du här.
  • Linköping: Även i Linköping finns en stark valborgstradition. Mer om det kan du läsa om här.
  • Stockholm: Ett av Stockholms äldsta firanden hittar du på Skansen. Där finns det studentkör, spex och tal till våren. Mer information om det hittar du här.
ANNONS

Mytomspunnen högtid

ANNONS

Valborgmässoafton firar vi vårens och ljusets återkomst och att vintertiden är slut. Valborg har också något övernaturligt och mytomspunnet över sig. Förr trodde många att natten till första maj var magisk, att häxor flög på kvastar och att onda väsen härjade. Att skjuta smällare och tända majbrasor var ett sätt att skrämma iväg dem.

Förr brukade även många släppa ut sin boskap på ängarna den första maj, och det sägs att elden tändes för att hålla vargar och vilda djur borta.

Vårsånger på valborg

I Sverige har vi som tradition att sjunga in våren på valborgsmässoafton. Körsångstraditionen är hämtad från studenternas tradition att hälsa våren välkommen med sång i våra gamla universitetsstäder, Uppsala och Lund.

Till de sånger som traditionellt brukar framföras varje år hör bland annat Längtan till landet, eller “Vintern rasat” som den också kallas, Majsång (O hur härligt majsol ler) och Vårsång (Glad såsom fågeln).

Läs mer:

Kylan håller i sig – men varmare till valborg

Valborgsfest: Oxfilé med grillad färsklök och hemlagat rödvins- och rödlökssmör

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS