News55

Cirkeln sluts för Malin Berghagen

Artikelbild
Vy av Järvsö. Malin Berghagen har sökt sig tillbaka till sina rötter och delar tiden mellan 1800 talsgården och Stockholm. (Foto: Thuresson, CC BY-SA 4.0)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 juni 2024Publicerad: 09 juni 2024

Cirkeln slöts när Malin Berghagen valde att återvända till sitt ursprung i Järvsö där hon spenderat somrarna under uppväxttiden. I dag pendlar hon mellan den sobert upprustade 1800-talsgården i skogsrika Hälsingland och lägenheten på Södermalm. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag bor halvtid i Stockholm, halvtid i Järvsö. Under pandemin kom tanken om att bo på landet i och med att jag sitter och skriver mycket. Tänk om vi skulle kunna bo lite enklare i stan och större på landet? Kunna odla grönsaker, ha egen kompost, lite höns och leva mer kvalitativt sex månader om året”, berättar hon för Leva och Bo

Renoverade med varsam hand

Valet kändes rätt och den relativt nyförvärvade släktgården som byggdes för drygt hundra år sedan renoverade hon och fästmannen Martin Charlton med varsam hand för att behålla den hantverksmässiga kvaliteten och tidstypiska detaljer. 

Riktmärket för Malin Berghagen var att utgå från gårdens förutsättningar och resten av bygden i grannskapet – en byggd som formats från generation till generation där gårdar och hus ärvts från far till son. Liksom i alla gamla hus sitter historien i väggarna och kan bara anas.

ANNONS

Viktiga frågeställningar

“När man bygger om måste man “lyssna in” ett hus. Vad kunde vi ha kvar? Vad kunde vi göra för att huset ska hålla 100 år till?”

Det var viktiga grundfrågor som styrde mycket av Martins och hennes jobb med gården. De slog in på rätt spår och är i dag nöjda med det nya köket i traditionell stil och det renoverade vardagsrummet.

Malin Berghagen och Martin Charlton har lämnat mycket av huset orört eftersom gårdens bohag ingick i köpet. Renovering görs försiktigt utan brådska och hittills har bara köket och vardagsrummet uppdaterats.

ANNONS
Systrarna Monica Svensson (tv), Malin Berghagen (mitten) och Kristin Kaspersen
STOCKHOLM 2022-03-23 Systrarna Monica Svensson (tv), Malin Berghagen (mitten) och Kristin Kaspersen är aktuella med en bok om sin mamma Lill-Babs Svensson, ” Vår mamma Lill-Babs” Foto: Stina Stjernkvist / SvD / TT 

Fem kakelugnar och gratis el fick de på köpet

Hur skulle Malin Berghagen beskriva sitt nya hem?

“Det är en klassisk faluröd gård med vita knutar och ett boningshus på 150 kvadratmeter som försetts med fem kakelugnar och en vedspis. En fördel är att det finns en stor hölada där jag kan yoga på sommaren”.

Med fem kakelugnar lär det inte bli bekymmersamt att hålla huset varmt under det kallare vinterhalvåret

Pärlan som medföljde köpet var ett vattenfall med en gammal kvarn som förser gården med gratis egenproducerad el som räcker även till andra hushåll och som säljs vidare med förtjänst. Inte illa för en gammal släktgård från 1800-talet.

ANNONS

ANNONS

Läs också:
Svenskar bäst på att förnya sina hem – sämst på budget

De ska lockas till Norrland

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS