News55

Monica Zetterlunds sista ord: "Jag vill inte dö"

Monica Zetterlund
Världsartisten Monica Zetterlund, en av vår tids största stjärnor, dog på tok för ung. (Foto: Dan Hansson/SvD/Scanpix/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 aug. 2024Publicerad: 23 aug. 2024

Världsartisten Monica Zetterlund, en av vår tids största stjärnor, dog på tok för ung. Hon sängrökte och lägenheten fattade eld. “Jag vill inte dö på det här sättet”, var jazzlegendarens sista ord.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 12 maj nästa år är det 20 år sedan Monica Zetterlund omkom i sin lägenhet på Birger Jarlsgatan i Stockholm efter sängrökning.

Hennes liv kantades omväxlande av stjärnglans och tragik. Hon var fast i sitt alkoholmissbruk efter ett stormigt kärleksliv, mörker och svår smärta, skriver Femina.

Monica var en glittrande stjärna, bakom allt det mörka. (Foto: Pontus Lundahl/Scanpix/TT)

Monica Zetterlund blev blott 67 år och nödropet i samtalet till larmcentralen SOS den där ödesdigra eftermiddagen på försommaren 2005 var ett sista desperat nödrop innan hon av allt att döma somnade in av koldioxidförgiftning i sin rökfyllda och brinnande trerumslägenhet på fjärde våningen.

“Jag vet inte vad det är som brinner”

“Jag vet inte vad det är som brinner. Jag vill inte dö på det här sättet”, vädjade Monica Zetterlund innan hon försvann har Roger Steffen berättat för Expressen.

Sannolikt lämnade hon jordelivet relativt smärtfritt, har han sagt.

Räddningen hann inte fram i tid och Monica blev av allt att döma fånge i sin egen kropp, oförmögen att resa sig upp ur den cigarett-antända sängen.

ANNONS

Rökdykare fann henne sedan död i sängen efter ett snabbt släckningsarbete från brandkåren.

ANNONS

Led av dubbla skoliosbesvär

Jazzlegendaren led av grava skoliosbesvär, en dubbel och medfödd variant som oftast innebär att kotpelaren deformerats. Hon blev alltmer invalidiserad och isolerad i sitt hem.

“Som ung flicka hade Monica ramlat från en trapets när hon lekt hemma i Hagfors, efter vilket hon tvingades ligga i så kallad gipsvagga och tvingades bära korsett”, skriver Femina.

År 2000 gjorde hon en intervju, det var med Malou von Sivers i TV4, och då förklarade den enastående artisten – märkbart rörelsehindrad – att albumet som hon precis hade släppt, Bill remembered, var hennes grande finale.

Monica Zetterlund: Slutar innan det låter för jäkligt

“Man ska sluta innan det låter för jäkligt. Jag känner min begränsning och folk ska inte tycka att jag är patetisk.”

Hon tyckte själv inte att hon var värd all berömmelse och hon var öppen om sitt svåra alkoholmissbruk i intervjun med Malou. Monica Zetterlund avslöjade att hon försökt sluta med hjälp av antabus.

ANNONS
Monica Zetterlund blev en nationalikon. Själv hade hon svårt att hantera berömmelsen. (Foto: Lennart Nygren/Scanpix/TT)

I filmen Monica Z som hade biopremiär 2013, och tog fyra år att spela in, skildrades jazzikonens både vackra och mindre vackra liv.

Monica Zetterlund, som kom ursprungligen från Värmland, levde fartfyllt under sin storhetstid och satte ett oförglömligt avtryck.

Hon blev och är en minnesvärd nationalikon – även och oavsett om hon själv hade svårt att ta till sig publikens uppskattning.

Läs också: Nu släpps Louis Armstrongs hemliga låtskatt News55

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS