News55

Nu släpps Louis Armstrongs hemliga låtskatt

Nu släpps legendarens låtar i ny tappning
Låtar som spelades in med en legendarisk musiker 1968 kommer nu att ges ut. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Den legendariska musikern dog 1971. Men hans låtar lever för evigt. Nu släpps dessutom outgiven musik till glädje för många fans.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Louis Armstrong även kallad “Satchmo” och “Pops” hör till en av jazzens verkligt stora legendarer och stilbildare. Han berört många världen över som sångare, trumpetare och kompositör.

Nu rapporterar The Guardian att fem låtar som spelades in live på BBC i London 1968, men som inte tidigare har släppts, kommer att finnas med på en samling med titeln “Louis in London”. Albumet kommer att släppas nu i juli.

Nu släpps legendarens låtar i ny tappning
Louis Armstrong på Sverigebesök 1962. Här tillsammans med Monica Zetterlund efter en TV-konsert på Cirkus i Stockholm. Arkivbild: TT

De fem låtarna

De fem inspelningarna från detta tillfälle som inte har släppts innan är: “(Back Home Again) In Indiana”, “You’ll Never Walk Alone”, “Ole Miss, Blueberry Hill” och “What a Wonderful World”. Dessutom kommer samlingen att innehålla välkända låtar som “The Bare Necessities”, “Mack the Knife” och “Hello, Dolly!” Den senare har nyligen haft premiär med en video av Louis Armstrong när han uppträder på BBC Studios

De sista åren av sitt liv hade Louis Armstrong problem med hälsan. Han hade hjärt- och njursjukdomar och fick dra ner på karriären efter läkares inrådan.

Ricky Riccardi, chef för forskningssamlingarna för Louis Armstrong House museum och Grammy-vinnande författare av tre Armstrong-biografier, berättar dock att Louis Armstrong plötsligt började att sjunga och spela trumpet. Och detta ledde till denna BBC-inspelning i London 1968.

ANNONS
ANNONS

Armstrong på topp

“Han spelar fantastiskt, han sjunger bra – det var Armstrong på topp. Tyvärr var han bara två månader senare tvungen att pensionera sig helt”, säger Ricky Riccardi till The Guardian.

Louis Armstrong fick en kopia på en bandinspelning av framträdandet. Han satte en lapp på den med texten “för fansen”.

”Han ville att hans fans och världen skulle höra denna inspelning,” konstaterar Ricky Riccardi

“Nu 2024, är tiden perfekt för att släppa materialet efter ett växande intresse för Louis Armstrong och hans musikaliska arv,” menar han.

Årtiondet efter Louis Armstrongs död var många kritiska mot musikern och hans uppfattade likgiltighet inför ras- och medborgerliga rättighetsfrågor. ”Under de senaste fem till tio åren, om du nämner några gamla anklagelser mot Armstrong, inser du att ingen längre känner så. Alla förstår vad han var tvungen att utstå.”, säger Ricky Riccardi till tidningen.

Läs vidare:

John Travoltas dansgolv säljs på auktion

ANNONS

Här hyllas Lasse Berghagen med konsert

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS