News55

Vill du bo granne med Clint Eastwood? Passa på

Clint Eastwood
Roland Godefroy, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 14 maj 2024

Vill du bo granne med Clint Eastwood? 2000 hektar land insprängt uppe på kullarna ovanför den lilla kuststaden Carmel-by-the-Sea är tänkt att bli lite av ett paradis för folk som vill dra sig tillbaka och leva ett bekvämare liv, omgiven av natur och utan insyn från grannar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Clint Eastwood har varit bosatt i Carmel-by-the-Sea längs med Kaliforniens centrala kust sedan 1980-talet. Under en kortare period var han borgmästare i den lilla staden och kombinerade så film och politik.

Läs mer:
Rytet om Clint Eastwoods död är falska. News55

Naturälskare uti fingerspetsarna köpte han upp ordentligt med land för att rädda området från aggressiv exploatering. Ett område som Eastwood speciellt skulle komma att investerade i är Tehama, vackert beläget på kullarna ovanför Carmel-by-the-Sea.

“Jag var rädd för att någon skulle komma på idén att överexploatera området, och inte förvalta det väl, berättar Clint Eastwood för Hollywood Reporter.

“Jag tänker att folk gärna vill ha avskildhet istället för att trängas med varandra” fortsätter han.

Carmel-by-the Sea. Vy av rådhuset
Carmel-by-the Sea. Vy av rådhuset. (Foto:Pixabay)

Tomter utan insyn i naturskönt område

Totalt rör det sig om 90 tomter som planeras i Tehama med stora avstyckningar som erbjuder full avskildhet. Området breder ut sig över drygt 2000 hektar mark kring kullarna ovanför Carmel.

ANNONS

Totalt planeras bebyggelse på endast 15 procent av marken i syfte att främja djurliv och mångfald – något som Clint Eastwood alltid värnat eftersom han är en naturälskare.

Tomterna säljs utan byggnader och det blir sedan fritt fram för var och en att uppföra sitt hus så länge områdets riktlinjer respekteras. Sju av de sista 30 fastigheterna är nu till salu. Priserna startar på 1,5 miljoner dollar och uppgår till drygt 6 miljoner – endast för marken.

I varje fastighetsköp ingår full tillgång till faciliteterna på Tehama Golf Course – pool, gym och restaurang. Medlemskap i golfklubben ingår däremot inte.

Priset att gå med i exklusiva golfklubbar i USA kan variera, men medianpriset kan ligga på flera miljoner kronor.

ANNONS

Att planera ett område är som att regissera en film

Clint Eastwood har liknat markplanering vid att göra film:

“Det är som att göra film; man placerar ut saker där man känner att de passar in, där man vill att de ska vara vara och sedan ber man. Man ber verkligen att det ska gå bra.”

“Man ber att man fattat rätt beslut och att det kommer att se ut som man tänkt sig.”

ANNONS

“Jag är ganska säker på att mina beslut angående Tehama kommer att fungera. Jag har inte råd att misslyckas.”

Clint Eastwood kan säkerligen betraktas som en oortodox fatighetsutvecklare, men med säkerhet kommer Tehama att bli ett naturskönt eftermäle som han en dag kommer att lämna eftersig.

rmel-by-the-Sea, en pärla längs med Kaliforniens centrala kust
Carmel-by-the-Sea, en pärla längs med Kaliforniens centrala kust och Clint Eastwoods hemvist sedan början av 1980-taler. (Foto:Pexels)

Fastighetsmarknaden i Carmel-by-the-Sea

Fatighetsmarknaden har fortsatt att klättra uppåt i Carmel som är en unik plats med en arkitektur som delvis präglas av historiska hus i tysk-gotisk stil. En del byggnader liknar mer sagohus än något annat.

En unik egenskap med Carmel-by-the-Sea är att det inte finns några adresser.

Fastigheter kan identifieras i stil med “Västra sidan av San Antonio street” eller liknande. Många fastighetsägare namnger sina fastigheter och namnet behöver inte godkännas av staden eller registreras.

Parkeringsautomater är förbjudna liksom klackar högre än fem centimeter.

ANNONS

Clint Eastwood har beskrivit Tehama som ett motgift mot stadslivets pulserande maskineri. Det finns gott om “armbågsutrymme” och man behöver inte springa ihop med någon så fort man går ut på de vidsträckta naturområdena.

“Att åka tillbaka till trafikbullret i storstäder blir en chock efter att ha varit här ett tag” har Eastwood tidigare uttryckt. Med all säkerhet har han rätt.
Läs också:

Lista: Resorna du måste göra i år

Så mycket kostar Sveriges lyxigaste villor

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS