News55

Viveca Sten: ”Tänk om ingen skulle gilla det”

Artikelbild
Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 mars 2022

Författaren Viveca Sten fastnade i Åre under pandemin. Det genererade en helt ny serie och kvalitetstid med maken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Författaren Viveca Sten, 62, debuterade med sin första roman ”I de lugnaste vatten” och har sedan dess släppt tio böcker ur serien ”Morden i Sandhamn”.

Serien har blivit en enorm succé och sålts i drygt sju miljoner exemplar i mer än 40 länder. TV4:s filmatisering blev även den en framgång och ytterligare sju böcker har blivit film i Europa.

Nu skriver författaren på sin 10:e roman och under 2020 släpptes den första boken ”Offermakaren” ur serien Åremorden och med den tar sig Viveca an helt nya karaktärer i sitt skapande.

Viveca har tidigare jobbat som chefsjurist innan hon sadlade om och började skriva böcker och gav då ut flera juridiska fackböcker men dramaturgin med spänningsromaner var mer lockande och hon har de senaste åren varit en av Sveriges mest kända författare.

Men när pandemin kom satte den tvärstopp i planerna framåt för Viveca. Hon hade ett flertal inbokade uppdrag, allt ställdes in och hon fann sig plötsligt sittande i familjens hus i vackra Åre.

– När Covid kom var vi här i Åre, vi har haft hus här sedan 2015, 2016 och då blev vi kvar. Det var kaos, man vågade ju inte röra sig, inte åka någonstans. Allt ställdes in, jag skulle på turné till Sydamerika den våren samt till Kina och Frankrike.  Allt avbokades på tre röda sekunder och vi blev kvar.

Viveca och maken Lennart fick återupptäcka varandra under pandemin. De åkte skidor, lagade mycket god mat och hade långa samtal.

– Vi har ju inte tillbringat så mycket tid med varandra på väldigt länge, det var fantastiskt att få den möjligheten. Så fina samtal, vi lagade god mat ihop, tog promenader och njöt av långa frukostar. Vi har jättefina månader häruppe, det får man vara tacksam för. Vi har varit gifta så ohyggligt länge och man har ju förstått att en del par blivit vansinniga på varandra under pandemin.

ANNONS

Viveca fick en väldigt tom almanacka, en massa tid frigjordes plötsligt och med den makalösa utsikten från fönstret, över ett snötäckt Åre medan stämningen i hela världen var apokalyptisk, föddes idén att börja skriva ”Offermakaren” den första i serien om Åremorden.

– Jag skrev den under våren och sedan när vi kom tillbaka till Stockholm till slut och jag skulle ha ett Zoommöte med mitt förlag för att börja diskutera Sandhamnsboken nr 11, tänkte jag att jag måste ju berätta att jag skrivit ytterligare en bok. Ingen visste om det, inte ens min man Lennart.

Under mötet tog Viveca en bild på sin dator där man kunde se att hon hade skrivit 98 000 ord och skickade ut det i ett grupp-sms, folk satt som fågelholkar när de insåg att hon skrivit en hel bok, en ny serie med helt nya karaktärer.

– Jag var groteskt nervös när det skulle läsas, tänk om de inte skulle gilla det men det gjorde de, som tur var. Och när vi publicerade den så var det en sådan lättnad. Den har tagits emot helt fantastiskt, jag har varit så förknippad med Sandhamsböckerna så det var inte alls säkert att den här nya serien skulle gillas men är otroligt tacksam för att läsarna ville följa med mig på den här resan.

Sedan dess har hon även släppt ”Dalskuggan” ur samma serie och skriver nu på den tredje bok.

– Jag har firat jul i Storlien sedan jag var liten och alltid haft en relation hit och när vi då köpte huset i Åre tänkte jag att det blir fint att kunna samla hela familjen här, jag vill ju få barnbarn någon gång även om det inte är aktuellt just nu. Barnen kan komma hit med vänner, vi är en familj som gillar att röra på oss och är rätt ”vintriga” och då passar Sandhamn bra på sommaren men vi ville ha ett ställe med vinterkaraktär under den andra delen av året.

Viveca har med maken Lennart tre barn, Alexander som läser medicin i Umeå, Leo som pluggar i Uppsala och avslutat militärtjänstgöring i Boden och så Camilla som är författare och skriver på en ungdomstriologi där den tredje delen kommer i sommar.

– Hon kommer även med en spänningsroman i höst, hon är jätteduktig och är den stora talangen i familjen. Om man räknar ihop de böcker som hon har skrivit själv och de vi har skrivit tillsammans så är vi uppe i nio böcker. Det är inte dåligt för att vara 29 år men de andra barnen, pojkarna, de läser inte ens våra böcker, berättar Viveca och skrattar lite.

ANNONS

Författaren lever onekligen drömmen även om författarskapet är ett ensamt och slitigt yrke. Sommarhuset på Sandhamn där hennes släkt huserat i generationer och så vintern uppe i Åre. Det bästa av två världar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS