När han började skolan dumförklarades han eftersom bedömningar visade att han hade lite svårt att lära in saker, men han blev doktor i sociologi.
Mest läst i kategorin
Mats Trondman, 69, är nybliven pensionär. Han växte upp i Kalmar i ett område där mest arbetare och småföretagare bodde, men inga akademiker, skriver Hemmets Journal.
Hemma med instabil pappa
Hans föräldrar var heller inte akademiker, mamman jobbade på bank och pappan var psykiskt sjuk och jobbade inte alls.
“Min pappa var manodepressiv och tvångsneurotiker. Det finns en del personer i min släkt som lidit av psykisk sjukdom, och länge var jag rädd för att bli som pappa”, säger Mats Trondman till Hemmets Journal.
Han var enda barnet och fick vara hemma med sin instabila pappa när mamman jobbade för att försörja familjen, det var inte någon bra lösning för honom.
“Pappa kunde gå och moltiga tre dagar, för att sedan förvandlas till ett monster och få hemska vredesutbrott. Han var också tvungen att kontrollera saker och ting och jag tog tidigt min tillflykt till kompisar”, berättar han för Hemmets Journal.
Senaste nytt
Började skolan tidigt
Av sociala skäl fick Mats Trondman börja på förskolan ett år tidigare, han behövde helt enkelt komma hemifrån, men som 5–6-åring var han inte så duktig.
När barnens förmåga att lära in testades inför skolstarten kunde han inte sådant som barn i hans ålder förväntades kunna. Han hade dock stor social kompetens.
I lågstadiet fick han låga betyg i allt utom musik men på mellanstadiet gick det bättre. På högstadiet gick det ännu bättre och när det var dags att börja gymnasiet blev det treårig samhällsvetenskaplig linje.
Han ville bli idrottslärare men efter gymnasiet började han jobba på lagret på ett slakteri. Efter lumpen ändrade han dock sina planer och bestämde sig för att bli fritidsledare.
Avhandling om klassresa
Mats Trondman gick en tvåårig utbildning på en folkhögskola där han även träffade den kvinna som så småningom blev hans fru.
När han var klar med utbildningen började han jobba som obehörig högstadielärare i ett stökigt område, efter fem eller sex år flyttade han och hustrun till Lund där han började plugga.
År 2002 blev han doktor i sociologi, hans avhandling handlade om en klassresa.
Kan gå bra trots svår början
När Mats Trondman ser tillbaka på sin barndom och jämför med barn och ungdomar som i dag får olika diagnoser konstaterar han att det finns neurologiska problem som ställer till det.
Han menar att många problem kan bero på dålig skolgång och förstår att det är svårt att diagnosticera.
“Men diagnoser får aldrig någonsin vara ett hinder för att tro på sig själv. Och det kan gå bra i livet, även om början är svår”, säger han till Hemmets Journal.
Så tog Babben Larsson sig ur den tuffa uppväxten
Komikern och programledaren Babben Larsson hade en tuff uppväxt. Det rapporterar Aftonbladet.