News55

Engelska trädgården – vacker men tämjd

Engelsk trädgård
Den engelska trädgården, både tuktad och vild, fortsätter att fascinera oss med sin skönhet, (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 21 sep. 2024Publicerad: 21 sep. 2024

Det är något extra med den engelska trädgården som får oss att drömma. Blandningen av det vilda och en viss ordning gör grönskan intressant. Ellen Forsström delar med sig av spännande idéer och tankar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Intresset för trädgårdsodling växte fram när Ellen Forsström började resa till England och mötet med den engelska trädgården gjorde henne hänförd. Det öppnade upp en ny värld av inspiration och sedan dess har den blivit kvar, berättar Hemmets Journal.

Det var något speciellt med just edwardianska trädgårdar som lockade henne mest; hon blev hänförd.

Inte för många blomsorter i en engelsk trädgård.
I en engelsk trädgård ska man inte plantera alltför många blomsorter för att skapa enhetlig estetik. Däremot ska de få växa vilt. (Foto: Pexels)

Det formella får inte ta över

En av idéerna i den engelska trädgårdskonsten är att skapa en grundstruktur, men samtidigt inte låta ordningen ta över, tvärtom. Ellen Forsström menar i stället att man helst ska försöka gömma den och låta cäxtlighet hoppa lite över skaklarna, gärna växa över eller igenom stängsel.

Häckar, murar, terrasser och gångar kan användas för att skapa grönskande rum i trädgården. I en Arts and Crafts-trädgård ser man trädgården som en förlängning av hemmet.

Den är tänkt att vara en plats för umgänge och rekreation, där varje del av trädgården har ett syfte, oavsett om det är för skönhet eller användning.

Grundstruktur viktigt
Häckar, murgröna och välklippta gräsmattor ger den engelska trädgården en grundstruktur mot blommornas vilda växtlighet. (Foto: Pexels)
ANNONS
ANNONS

Kontraster mellan det vilda och det tuktade

Det som verkligen särskiljer den engelska trädgården är kontrasten mellan det välorganiserade och det fria. Växterna tillåts växa och sprida sig fritt, vilket skapar en känsla av spontanitet och livfullhet.

Prästkragar, aklejor och vallmo kan växa som de vill, medan mer formella planteringar och geometriska former ger trädgården struktur. Denna (o)balans är nyckeln till charmen.

Det är även vackert att anlägga dammar i en trädgård, vilket bidrar till biologisk mångfald, enligt News 55:s tidigare artikel.

Homes and Gardens råd

Plantera endast några utvalda blomsorter som passar i hop färgmässigt, men plantera rikligt av dem så att de kan växa fritt och breda ut sig.

Principen att att använda mycket av samma växter är just för att skapa repetition och enhetlighet. Överflöd av till exempel rosor eller vallmo , skapar en känsla av överdådighet. Repetition hjälper också till att skapa harmoni i trädgården, även om planteringarna är fria och sprider sig utanför sina ursprungliga ramar, enligt Homes and Gardens.

Läs också:

ANNONS

Expert: Så får du djur att trivas i din trädgård

Nytt för trädgård – odla träd och sluta klipp gräset

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS