News55

Expert: Så får du djur att trivas i din trädgård

trädgård
Biologen Claes Andrén tipsar om hur du kan locka grod- och kräldjur till trädgården. Foto: Henrik Montgomery / TT
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 28 maj 2024Publicerad: 28 maj 2024

Vill du ha grodor och kräldjur i din trädgård? Claes Andrén som är pensionerad professor i bevarandebiologi har delat med sig av några knep i tidningen Senioren

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Själv har han specialdesignat sin tomt med dammar och andra element för att andra arter och grodor och kräldjur ska trivas, bland annat vattensalamandrar, kopparödlor och paddor

Trots riskerna med att hantera ormar är han engagerad och tror starkt att fler skulle uppskatta dessa djur om de bara gav dem en chans.

Claes Andrén, bosatt i Ljungskile, har tidigare varit vetenskaplig ledare på Nordens Ark och ansvarig för grod- och kräldjuren vid Universeum i Göteborg. Nu har han fått i uppdrag att rädda beståndet av strandpaddor på Käringön. Deras knarrande läte under de nattliga konserterna har helt upphört och nu ska han ändra på det. Bland annat genom att flytta ägg från Måseskär till Käringön för att ge paddan en nystart. 

– Både grod- och kräldjur är så väldigt vackra. Jag är övertygad om att fler skulle tycka om dem om de bara gav dem en chans, säger Claes Andrén till tidningen Senioren.

Andra tips för din trädgård

Från kräldjur till insekter. Många köper ett insektshotell i hopp om att våra trädgårdar ska bli ett myller av biologisk mångfald. Men enligt en expert på området är många av köpehotellen helt meningslösa ur hotellgästernas synvinkel, vilket News55 tidigare har rapporterat om. 

insektshotell i trädgård
 Insektshotell döms ut av miljöanalytiker. Fotograferna Holmberg / TT

News55 har även tidigare skrivit om andra trädgårdstips från Pernilla Månsson Colt som delar med sig av sina bästa knep för att få en grönskande trädgård eller uteplats.

ANNONS

Så lockar du kräldjur

Anlägg dammar vilket gynnar groddjuren som är helt beroende av vatten för att överleva.

Lägg fram tegelpannor och gör högar med gamla grenar  som nattaktiva paddor kan gömma sig i under dagarna. Detta kan också bli ett bra övervintringsställe. 

Odla många typer av blommor då groddjur och yngel livnär sig på små insekter som ju gärna gillar blommor i trädgården.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS