News55

Expert: Detta bör du rensa ut från hemmet

Artikelbild
Prylar har de flesta gott om, men det kan vara en lättnad att rensa ut i röran. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 juli 2023

Att rensa i röran får oss att må bra. Men kanske vet du inte var du ska börja? Vissa saker kan du enkelt sortera ut direkt, enligt städ- och rensningsexpert.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jamie Novak, som är städ och rensningsexpert, har hjälpt många att få bättre ordning på sina hem. De flesta av oss har en hel del onödiga saker som ligger och skräpar och tar plats. För att komma igång och rensa kan det vara bra att hugga tag i några konkreta områden. Till tidningen Femina delar hon med sig av sina åtta bästa tips:

  • Kökslådorna är ofta fulla av föremål som inte alltid ska vara där. Rensa ut allt som är trasigt och som inte fungerar som det ska, eller det det du sällan eller aldrig använder.
  • Pennor har de flesta lite här och var. Samla ihop och rensa ut alla som inte inte går att använda – färgpennor som torkat, bläckpennor utan bläck och trasiga blyertspennor.
  • Mat som har gått ut. Kolla över skafferiet, kyl och frys. Släng allt som är för gammalt. Kolla även annat som har bäst före datum – till exempel när det gäller kryddor, kosttillskott, vitaminer och mediciner. Det som gått ut kan du lämna in på apoteket eller på återvinningscentralen.
  • Lådor och korgar är perfekt att ha för att organisera sina saker – men de kan även stå och ta onödig plats om de inte används till något speciellt. Skänk bort eller sälj dem till någon som får mer nytta av dem.
  • Gammal teknik, som inte längre används, är något som behöver rensas ut. VHS-spelare kanske är dags att lämna till återvinningen eller sälja till en entusiast.
  • Onödiga gratissaker som du fått, till exempel på en mässa, blir ofta bara liggande utan användning och kan vara skönt att rensa ut. Exempel på sådant kan vara vattenflaskor, kalendrar och onödiga pennor. Det bästa är förstås att vänja sig vid att inte ta emot sådant man inte använder eller kommer få glädje av.
  • Instruktionsböcker är de flesta duktiga på att spara, och ibland längre än själva prylen den gäller för. Kolla över och rensa ut.
  • Tillfälliga hobbies som du kanske ledsnat på kan också innebära att du kan göra dig av med saker i form av material och utrustning av olika slag. Detta kan gå att sälja och få en slant för det, eller kanske skänka till second hand-butik så någon annan får glädje av det.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS