News55

Expertens tips: Så blir du av med mal och pälsänger

Så blir du av med mal och pälsänger
Vårstäda hemmet med hjälp av expterternas bästa tips. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 22 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2024

Experterna avslöjar sina bästa knep för en lyckad vårstädning – och för att hålla skadedjur som mal och pälsgänger borta från garderoben.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Marlene Eriksson, städexpert i Nyhetsmorgon, tipsar om att börja med garderoben. Genom att hålla den ren kan man undvika skadedjur. Du bör aldrig blanda rena och smutsiga kläder i garderoben, då det kan locka till sig skadedjur. 

– Det är ett smörgåsbord för pälsängrar och malar, säger hon till TV4.

Om du har drabbats av oönskade gäster finns det egentligen bara en sak som gäller.

– Städa, städa, städa. Men du får inte bort dem bara för att du städar. Du måste tvätta kläderna i 60 grader, i alla fall plagg som klarar det. Annars får du lägga kläderna i frysen, och då pratar jag om en vecka, säger hon. 

Påsar mot mal

Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex, tipsar om särskilda påsar som man kan använda i förebyggande syfte.

– Det går att förebygga genom att städa noga. Man dammsuger sin garderob rätt ofta och man kan också förvara kläderna på rätt sätt. De tider på året man inte använder plaggen bör man tvätta dem och sedan lägga dem i persedelpåsar eller vakuumpåsar, säger han till Livsstil.

ANNONS

Smutsiga skor och vinfläckar

ANNONS
Så blir du av med mal och pälsänger
Smutsiga vita skor går att få som nya igen. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX / TT

Vita skor som blivit smutsiga behöver inte slängas, Marlene Eriksson vet hur man får dem som nya igen.

– Börja med att ta bort skosnörena och tvätta dem. Jag tar alltid ut sulorna, jag blandar bikarbonat och vatten. Sedan tar du en gammal tandborste, eller en annan borste, och skrubbar. 

För att få bort envisa rödvinsfläckar finns ett bättre sätt än det kända husmorsknepet varm mjölk.

– Tidigare har jag sagt att mjölk är jättebra, och det är fortfarande jättebra men jag tycker nog det här är bättre faktiskt.

Eriksson berättar om hennes nya metod.

– Jag tar först vatten på fläcken och lägger på tvättmedel, i pulverform. Se till att det är mycket tvättmedel, man får inte vara för snål. Och sedan lite vatten ovanpå det. Nu låter jag det här vara under natten.

– Jag har testat det här två gånger och jag har även bett vänner testa det. Och det funkar till 100 procent. Det är magi!

ANNONS

Läs mer: Expert: Vanligaste missarna när vi städar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS