News55

Forskare: Därför går en hund till attack

hund
Att en hund går till attack beror inte nödvändigtvis på att djuret är aggressivt. Foto: Unsplash
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 06 maj 2024Publicerad: 06 maj 2024

Att en hund går till attack beror inte nödvändigtvis på att djuret är aggressivt. Det menar en docent i evolutionär ekologi som ger en annan förklaring. I artikeln får du också tips på hur du ska agera i händelse av en attack.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hundattacker är ett gissel som ökat i takt med att antalet hundar i Sverige ökat de senaste åren. Enligt statistik är det främst barn och äldre som drabbas, men varför är det så?

– Mycket talar för att det är ren rovdjursinstinkt som slår till, precis som att en hund ser en hare eller någonting och så kickar den in, säger Andreas Svensson som är docent i evolutionär ekologi vid Linnéuniverstitetet till SVT.

– Det är inte det att den är aggressiv eller ilsken eller så, utan att den helt enkelt fungerar som ett rovdjur i det läget och kan ju då tilltyga små barn väldigt illa, tillägger han.

När det gäller äldre, att de är överrepresenterade, så bedömer han att en utlösare för attack kan vara om hunden på olika sätt slår omkull eller drar omkull en äldre.

– Personen kanske skadas illa och fortsätter med att bita då.

Andreas Svenssons råd till barnfamiljer är att inte lämna en hund ensam med små barn.

– Även små hundar kan triggas av olika saker, till exempel hoppgungor som har visat sig trigga jaktinstinkten hos hunden, och det kan gå väldigt fort och små barn kan ta stor skada på väldigt kort tid, säger han till public service-kanalen. 

Så gör du om ser en hund gå till attack

ANNONS

Fredrik Steen som är hundcoach tipsar via SVT hur du ska göra om du ser en attack och måste ingripa.

För det första ska man larma 112 innan man agerar själv. Därefter ska man se till att få någon att hjälpa till med första hjälpen till den skadade människan.

Ett knep för att få hunden att upphöra är att få något runt halsen och dra åt tills den släpper.

– Undvik att skrika eller putta på hunden eller sparka på hunden. Småsparkar kan många gånger trigga hunden och gör den alltså mer intensiv, råder Fredrik Steen.

ANNONS

Attackerna blir fler

Enligt statistik från Socialstyrelsen har antalet attacker per antal hundar i Sverige legat ganska oförändrat sedan 2016. Antalet attacker har dock ökat, vilket beror på att antalet hundar samtidigt ökat, med 5,3 procent 2021 och 4,6 procent 2022. Det skriver Skaffa Hund.

Trots att antalet attacker ökat har antalet omhändertagna hundar inte ökat i samma takt. Den rasen som blev omhändertagen flest gånger under 2019-2021 är Amstaff. Renrasiga Amstaff eller av blandras utgjorde 22 procent av alla omhändertagna hundar, 20 stycken av totalt 89 omhändertagna hundar under samma tidpunkt. 

Amstaff hund
American staffordshire terrier, eller Amstaff som den också kallas, var den ras som blev omhändertagen flest gånger under 2019-2021. Foto: Unsplash
ANNONS

Skaffa Hund refererar också till en undersökning som Agria har gjort. Den visar att en fjärdedel av alla ägare upplevt attacker där hunden har skadats. I fyra procent av fallen har det varit så allvarligt att djuret har behövt avlivas.

Totalt finns det fler än 1,1 miljoner hundar i Sverige, fördelat över 813 000 ägare.

Enligt Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) utesluts inte en skärpning av lagstiftningen. Som det ser ut nu är ribban väldigt hög innan man kan omhänderta eller avliva potentiellt farliga hundar, skriver SVT

Läs vidare:
Fem raser att undvika – enligt veterinären

Här är de 10 bästa raserna för seniorer

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS