News55

Hundägare och kattägare – två motpoler?

Katt och hund
Finns det typiska katt- och hundmänniskor? Styr vår personlighet valet av djur, eller bidrar djurägande i sig till att våra personligheter förändras? En ny studier visar på flera intressanta upptäckter. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 18 sep. 2024Publicerad: 18 sep. 2024

Sådan hund, sådan matte har vi alltid skojat om – och att hundar och hundägare liknar varandra. Men har hundägare och kattägare olika slags personligheter? Forskarna tror det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskarna Leah Baines och Jessica Oliva vid James Cook University undersökte skillnader i personlighetsdrag mellan hund- och kattägare och de gjorde flera intressanta upptäckter.

Studien som är publicerad i tidskriften Anthrozoös visade att hundägare tycks vara mer jordnära och mindre benägna att känna sig ensamma, medan kattägare visat sig mer neurotiska genom att jaga upp sig för småsaker.

Kan djurägande påverka personligheten?

Forskningen väckte tankar om huruvida det är personligheten som påverkar valet av husdjur eller om djurägandet i sig påverkar personligheten över tid.

Utmaningarna med att ta hand om en hund kan till exempel bidra till att utveckla en slags robusthet och tålighet medan kattägande möjligen skulle kunna öka känslighet och stress.

Det lyftes också fram en potentiell koppling mellan neuroticism och toxoplasmos, en parasit som kan överföras från katter till människor.

Ragdoll och birma toppar listan av populära kattraser.
Ragdoll och birma toppar listan av populära kattraser eftersom båda raserna tenderar att vara kärleksfulla och mjuka. (Foto: Pexels)
ANNONS

Raser kan ha olika egenskaper

ANNONS

Det är inte bara valet av djur som är viktigt, utan också valet av ras. News 55 har tidigare skrivit en artikel om vilka kattraser som är bäst lämpade för seniorer. Ragdoll och birma toppar listan eftersom båda raserna tenderar att vara kärleksfulla och mjuka. Båda har också lite längre päls och är därmed mjuka att ta på.

På listan av hundar toppar pudel, malteser och west highland terrier. De är alla små till storleken men sällskapliga och kärleksfulla. Pudeln är dessutom väldigt lätt att träna och därmed kanske den intelligentaste av dessa raser.

På listan av populära hundar toppar pudel, malteser och west highland terrier.
På listan av populära hundar toppar pudel, malteser och west highland terrier. De har kärleksfulla och sociala egenskaper som uppskattas högt. (Foto: Pexels)

Tänk noga igenom valet av husdjur

Dr Oliva betonade att forskningsfynden inte bör användas för att bygga upp stereotyper, såsom bilden av den “galna kattdamen”. Studien kan snarare vara en ögonblicksbild av möjliga samband mellan husdjur och ägarens psykiska mående.

Slutsatsen är att djurägande i sig inte bör betraktas som en enkel och snabb lösning till att “bota svårmod”. Det är helt enkelt bäst att tänka igenom sitt val noggrant snarare än att låta sig styras av ogrundade förväntningar om lycka och välmående.

Läs också

Vilka katter passar bäst för äldre? Här är några tips

ANNONS

Hundar 2024: 10 bästa raserna för seniorer

Husdjuret vi älskar allra mest

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS