Det är bra för hälsan att ha husdjur, det visar forskning. Här är åtta anledningar till varför det är bra för dig att ha katt.
Mest läst i kategorin
En katt spinner ofta för att kommunicera, både med andra katter och med sina ägare och spinnandet kan betyda flera olika saker, det skriver Allas.
De kan spinna när de är hungriga eller upprörda, men också när de är nöjda och mår bra eller när de vill visa kärlek och tillgivenhet.
Lugnande effekt
Den frekvens katten spinner på kan ha positiva och lugnande effekter, både på sin egen hälsa och på vår.
Spinnandet uppges kunna minska risken för hjärtsjukdom, det ska till och med kunna hjälpa lungfunktionen hos personer med andningsproblem.
Kontakt med djur stärker immunförsvaret och enligt en studie minskas risken för infektioner i öronen och andningsorganen för den som lever med katter under sitt första levnadsår.
Senaste nytt
Ångest och stress
Forskning visar att husdjur, minskar stress och ångest som byggs upp i vardagen, det beror på att hjärtrytmen och blodtrycket håller sig på en lägre nivå så att vi blir mer avslappnade.
Andra studier visar att det sällskap och den kamratskap vi får av våra katter ger oss emotionellt stör under svåra perioder i livet.
Bättre sömn
Det är inte bara varmt och mysigt att ha en katt i sängen när vi sover, katter vill ha kärlek och skydd när de ska sova och känner sig trygga när de är med sina ägare.
Om du är stressad och har svårt att sova kan du prova att låta katten vila på ditt huvud i några minuter, det kan hjälpa mot känslor av måsten och krav.
Minskar risken för allergi
Studier visar att barn under ett år som har katt som husdjur har minskad risk att få problem med allergi mot både pälsdjur och damm.
Får oss att skratta
Katter kan vara riktigt roliga och de flesta kattägare blir uppmuntrade av att följa sin katts beteenden och rörelser.
Du behöver faktiskt inte ha en egen katt hemma för att kunna muntras upp, enligt studier kan det räcka att titta på kattvideos på nätet för att katter ska göra oss gladare.
Katter är sociala
Katter sägs ofta vara självständiga och många tror att de inte bryr sig om sina ägare, men de tycker faktiskt om att interagera med oss människor.
Enligt en studie är katter generellt är mer intresserade av att socialisera än av att äta eller leka med leksaker.
Kommunikation
För en del personer med autism kan det vara svårt att kommunicera med andra människor och djurterapi har visat sig vara ett effektivt hjälpmedel för att etablera nya sätt att få kontakt.
Det finns även andra studier som visar att barn som har husdjur är lugnare och mer sociala än barn som inte har husdjur.
Kattägare är smartare
En studie visar att hundägare är mer aktiva, sociala och tycker om att vara ute i naturen och att kattägare ofta är mer introverta och gillar att vara hemma, kolla på tv och läsa framför att vara ute.
Studien slår även fast att kattägare generellt är mer intelligenta än hundägare.
Här får du hjälp att förstå din katt
En kattägare pratar ofta med sin katt och nu har forskare i Lund analyserat de olika signalerna mellan katter och deras människor.