News55

Ge hunden det här – då mår den prima

En hund erbjuds en banan. Många hundar tycker om bananer och en veterinär menar att våra hundar mår bra av att äta naturlig mat som frukt och grönsaker
Många hundar tycker om bananer och en veterinär menar att våra hundar mår bra av att äta naturlig mat som frukt och grönsaker. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 juli 2024Publicerad: 18 juli 2024

Det är inte bara människor som mår bäst av att äta en balanserad kost som är så naturlig som möjligt, det gör även våra hundar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om vi inkluderar naturliga livsmedel i våra hundars kost kommer det bidra till att de mår bra, det skriver Pet é Pop.

Många hundar kan äta frukt och andra hälsosamma kolhydrater, men det är viktigt att förstå hur naturliga kostalternativ skiljer sig åt och hur mycket vi ska ge våra djur.

Näringsfördelar och lång livslängd

Thiago Teixeira, vd för Nouvet, ett veterinärcenter i São Paulo, Brasilien, förklarar att helt naturlig kost är sådant som grönsaker, vegetabilier och kött.

Han menar att de hundägare som inte väljer att ge sitt husdjur naturliga måltider kan erbjuda det i form av godis.

“Att erbjuda naturliga livsmedel bidrar också till en balanserad kost, alltid med hänsyn till varje husdjurs särdrag. Det är till och med uppmuntrad praxis, eftersom det kan ge näringsfördelar såväl som välbefinnande och lång livslängd”, säger han till Pet é Pop.

Ångkokta livsmedel är fria från konserveringsmedel och kemiska komponenter och de kan vara ett bra alternativ för hundar.

Nouvet samarbetar med ett företag som tillhandahåller 100 procent naturlig hundmat, A Quinta. Maten är ångkokt och behöver inte kylas, vilket gör att korrekt näringsbalans alltid säkerställs.

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Detta kan du ge hunden

För hundägare är det bra att veta vilka livsmedel hundar kan äta, därför listar Thiago Teixeira några som du kan ge till din hund.

Frukter är rika på vitaminer, fiber och vatten och hundar kan äta de flesta frukter, med ett viktigt undantag: druvor, de innehåller ämnen som är giftiga för hundar.

Många hundar tycker om äpplen, päron och bananer.

Grönsaker innehåller mycket fibrer och antioxidanter och är utmärkta godbitar för hundar. Råa morötter håller hundens tänder rena och ordentligt rengjord squash med skal är bra för hundens syn och hud.

ANNONS

Salladsblad är en källa till kalcium och A-vitamin och hjälper till att underhålla benstommen och tarmkanalen.

Det är viktigt för hundägare att veta vilka kolhydrater det är okej för hundar att äta. Spannmål som brunt ris, havre och quinoa ger näringsämnen och energi, de måste dock vara tillagade utan salt.

Okryddad bakad eller kokt potatis som innehåller B- och K-komplexvitaminer, fosfor och kalium, är också ett bra alternativ för hundar.

Ge all mat med måtta

“All mat måste ges med måtta till djuren, viktigare än så, alltid baserat på vägledning från en veterinär”, säger Thiago Teixeira till Pet é Pop.

Han tillägger att innan du börjar ge din hund någonting ur kylskåpet eller skafferiet måste du så klart veta om den har allergier eller är överkänslig för något livsmedel.

Skydda hunden från livsfara på grillpartyt

Grillfester är alltid skoj, men för din hund är det inte riskfritt om du slarvar med det här. Tvärtom kan den i värsta fall kvävas.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS