News55

Forskning: Hundar gör oss friskare

En kvinna kramar en hund. Det finns massor av studier som visar att hundar och andra husdjur är bra för oss och får oss att må bättre, både fysiskt och psykiskt
Det finns massor av studier som visar att hundar och andra husdjur är bra för oss och får oss att må bättre, både fysiskt och psykiskt. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 juli 2024Publicerad: 15 juli 2024

Hundar verkar göra oss friskare än vi skulle vara utan dem. Det finns mängder av studier som visar på fysiska och psykiska fördelar med att ha husdjur.

ANNONS
ANNONS

Forskning visar att hundar kan hjälpa mot stress, hjärt-kärlsjukdomar och till och med allergier, det beror delvis på att de ger oss en anledning att fokusera på framtiden, det skriver Wall Street Journal.

Socialpsykologen Bruce Headey gjorde en undersökning bland australiensiska hundägare och fann att de gjorde färre läkarbesök och sov bättre än icke-hundägare. 

De var också mindre benägna att ta hjärtmedicin.

Lägre blodtryck

Det finns forskning som tyder på att det är förknippat med lägre blodtryck och kolesterolnivåer, minskad risk för typ 2-diabetes och minskade fysiologiska reaktioner på stress att ha hund. 

Flera studier har funnit att hjärtfrekvensen, blodtrycket och stressnivåerna tenderar att vara lägre när det finns en hund i närheten. 

Det kan delvis förklara varför hundägande är förknippat med en 31 procent minskad risk för dödsfall i hjärt-kärlsjukdom.

ANNONS

ANNONS
ANNONS

Mådde bättre med husdjur

Men hundägare är inte naturligt friskare än andra, att ha en hund i sitt liv medför dock på något sätt dessa fördelar. 

James Serpell är professor i djuretik vid University of Pennsylvania i USA. Han gjorde en studie i Storbritannien där djurägare följdes genom de första tio månaderna efter att de skaffat sitt husdjur. 

Under den första månaden märktes en signifikant minskning av små hälsoproblem, som huvudvärk, sömnsvårigheter, matsmältningsbesvär och problem med bihålorna, både bland de nyblivna hund- och kattägarna. De här förbättringarna varade under de månader studien pågick. 

Studiedeltagarnas allmänna hälsa förbättrades också, hundägarna ökade dessutom avsevärt sin fysiska aktivitet.

Förbättrar tarmmikrobiomet

ANNONS

Det är dock inte bara den ökade fysiska aktiviteten som gör att hundägare mår bättre. Några av hälsofördelarna med ha hund uppstår djupt inuti oss. 

Ett år efter att en hund har flyttat in i ett hem blir procentandelen av variationen i bakteriedammsammansättningen högre och det är bra. 

Det kallas “Microbiota-hypotesen” och den tyder på att damm från hem med hundar kan påverka utvecklingen och det mänskliga immunsystemets svar genom att ändra sammansättningen av tarmmikrobiomet så att risken för allergier och astma minskar. 

Färre allergier

En stor mängd forskning har funnit att små barn som växer upp med hundar i hemmet är mindre benägna att utveckla allergier, eksem eller astma.

Teorin är att tidig exponering för hundmjäll och andra mikrober som bärs av hundar, hjälper barn som växer upp med hundar att utveckla en större tolerans för vissa bakterier och luftburna allergener, vilket förhindrar att potentiella allergier utvecklas.

Forskare tror att detta kan vara anledningen till att barn som växt upp med hundar har färre allergier än de som inte haft husdjur. 

År 2018 undersökte Bill Hesselmar och hans kollegor vid Göteborgs universitet data från mer än 1 000 barn, i åldern 7 till 8 år.

ANNONS

De fann att bland barn som växte upp utan husdjur utvecklade 49 procent allergier. För barn som växte upp med ett husdjur sjönk andelen till 43 procent och för dem med tre husdjur sjönk den till 24 procent.

Lindrar smärta

Att ha hund kan också göra smärta mer uthärdlig. Det beror delvis på att en hundvän ger en kontinuerlig källa till mening, anknytning och stöd.

Mary Janevic vid University of Michigan School of Public Health i USA har lett forskning om hur äldre vuxna med kronisk smärta känner att deras husdjur påverkar dem.

Studiedeltagarna rapporterade att deras hundar motiverade dem att resa sig upp och röra på sig, något som hjälpte till att lindra deras smärta. Husdjuren distraherade sina ägare från smärtan och förbättrade i allmänhet deras humör.

En studie från 2020 av April DuCasse och kollegor vid Florida A&M University, i USA, fann att personer med kronisk smärta rapporterade att deras husdjur förbättrade deras humör, hopp, aktivitetsnivåer, komfort och funktionalitet. 

Forskningen fann också att hundar gav några av deltagarna “en anledning att leva och fokusera på framtiden”, skriver Wall Street Journal.

Därför blir du friskare och lyckligare med en hund

Hunden är sannerligen människans bästa vän. Att ha en fyrfota kompis vid din sida kan vara bästa medicinen mot ensamhet och depression.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS