News55

Hundars och människors åldrande synkar

Hundar delar genetiska likheter med människor.
Hundar delar fler genetiska likheter med människor än andra djur och drabbas av liknande åldersrelaterade sjukdomar och symptom (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 28 juli 2024Publicerad: 28 juli 2024

Den senaste tiden har trenden pekat uppåt inom forskning om hundars hälsa och åldrande. Att förlänga hundars liv är populärt tema, och forskare hoppas nu kunna överföra livsförlängande behandlingar från hundar till människor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hundar delar fler genetiska likheter med människor än andra djur och drabbas av liknande åldersrelaterade sjukdomar och symptom. Dessutom lever hundar i samma miljöer som människor och exponeras därmed för liknande faktorer, vilket gör dem utmärkta för åldersforskning.

Liksom mänskligt åldrande, börjar hundar förlora muskelmassa, blir tröttare och får grumligare syn. Om hundens rörlighet försämras eller om den dricker och kissar mer än vanligt kan det vara åldersrelaterat, men även tecken på sjukdom.

Man kan börja märka ålderstecken hos en hund när den är mellan fem och åtta år gammal.

Hundforskning
Ett av de mest framstående forskningsprojekten av aktualitet är Dog Aging Project. (Foto: Pexels)

Orsaken till intresset för hundars åldrande

Bakom den växande entusiasmen finns en hybrid blandning av forskare och entreprenörer, vilket i grunden bygger på ett stigande intresse för livsförelängande åtgärder.

Den allmänna uppfattningen bland en del av dessa grupper är att bättre insikter om hundens åldrande liksom livslängdsinriktade behandlingar för hundar så småningom kan generera likartade kurer för människan.

ANNONS

Forskning och projekt

ANNONS

Ett av de mest framstående forskningsprojekten av aktualitet är Dog Aging Project i ett samarbete mellan University of Washington och Texas A&M.

Forskarna har bland annat upptäckt att fysisk aktivitet och social samhörighet med andra hundar är förknippade med bättre hälsa och kognitivt åldrande hos hundar.

News 55 har tidigare skrivit om annan forskning som befäster dessa teorier, och man kan konstatera att hundar som får både tillräcklig kognitiv liksom fysisk träning. åldras hälsosammare.

Innovationer inom livsförlängning

Den aktuella studien Dog Aging Project som tillämpar slumpvis utvalda placebos har som syfte att undersöka läkemedlet Rapamycins effekter på hundars och katters åldrande.

Studien har också uppmärksammats av forskare inom mänskligt livsförlängande.

Läkemedlets namn kommer från Rapa Nui, det inhemska namnet på Påskön där den kemiska föreningen ursprungligen upptäcktes bland prover från olika jordarter på 1970-talet. Läkemedlet tillverkas bland annat av jordartsbakterien Streptomyces hygroscopicus.

På grund av Rapamycins immunologiskt stärkande effekter har den hittills använts för att förebygga kroppslig bortstötning av transplanterade organ.

ANNONS

Start-upen som vill förlänga hundars liv

Företaget Loyal som medverkar i Dog Aging project har ett eget läkemedel,  LOY-001 för hundar.

Läkemedlet som injiceras, sänker bland annat nivåerna av IGF-1, ett hormon som förknippas med celltillväxt. Höga nivåer av hormonet har kopplats till kortare livslängd hos både djur- och människor, rapporterar Wall Street Journal.

IGF-1 är ett tillväxthormon som i sin kemiska uppbyggnad liknar insulin. IGF1 produceras framförallt i levern men även i många andra vävnader av kroppen såsom hjärta, njurar och ben.

Samma företag, Loyal, arbetar också mot att få läkemedlet Rapamycin godkänt för medicinsk, åldersrelaterad behandling av hundar och katter.

Träning bra för hundar
Forskarna där har upptäckt att fysisk aktivitet och social samhörighet med andra hundar, är förknippade med bättre hälsa och kognitivt åldrande hos hundar. (Foto: Pexels)

Möjlighet för mänsklig tillämpning

Forskningen kring hundars hälsa och åldrande kan ge viktiga insikter som är svåra att få från andra djurarter.

ANNONS

Trots genetiska skillnader mellan olika hundraser och människor, erbjuder hundforskning unika möjligheter att förstå miljöfaktorers och genetiska faktorers påverkan på åldrandet.

Om åldersrelaterade behandlingar visar sig effektiva på hundar, hoppas forskare att kunna tillämpa likartade behandlingsformer på människor i framtiden.

Det behövs förstås mycket mer forskning och omfattande kliniska studier innan de här teorierna kan bli verklighet.

Intressant område som behöver mer forskning

Det växande intresset och den aktuella forskningen kring hundars livslängd kan förhoppningsvis bidra till att öka insikterna om åldrandets mekanismer hos både djur och människor.

Den här forskningen är fortfarande i sin linda, men det finns stor förväntan kring vad framtiden kan erbjuda både hundar och människor inom det medicinska området..

Läs också:

Forskning: Så får du din hund att åldras hälsosamt

ANNONS

Börjar din hund åldras? Spana in tecknen

Varning: Hundar överhettas – Dog Mode funkar inte

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS