News55

Börjar din hund åldras? Spana in tecknen

en hund tittar in i kameran. Är din hund grå om nosen? Här är några av de ålderstecken vi kan lägga märke till och som visar att våra hundar börjar bli gamla
Är din hund grå om nosen? Här är några av de ålderstecken vi kan lägga märke till och som visar att våra hundar börjar bli gamla. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Det är naturligt att åldras, både för oss människor och för våra husdjur. När hundar åldras uppvisar de några av samma ålderstecken som vi människor. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hundar börjar visa sina första tecken på åldrande redan när de är mellan fem och åtta år, när det börjar beror bland annat på deras storlek, det skriver Dogster.

När ålderstecken börjar märkas på din hund beror på flera saker, för det mesta är det individuellt och varierar mellan olika hundar.

De flesta hundar börjar vanligtvis visa tecken på åldrande när de är cirka åtta år, men för en del börjar det tidigare eller senare. 

Man tror att hundar av större raser tenderar att åldras tidigare, medan mindre hundraser i genomsnitt visar tecken på åldrande senare.

Grånande päls

Din hunds ålderstecken kan vara att pälsen börjar gråna, att den behöver mer sömn eller har minskad lust att leka.

Att pälsen börjar bli grå är ett helt normalt tecken på att hunden åldras, men av olika orsaker kan det också ske i förtid. Det kan bero på gener eller på stress och oro. 

Att hundens päls börjar bli grå innebär alltså inte att alltid att hunden är gammal. De flesta hundar får sina första vita pälsfläckar vid fem till åtta års ålder.

ANNONS

Nospartieten är den första delen av deras kropp som blir grå. En del hundraser, som schnauzer och pudlar, får naturligt grått hår runt nosen.

ANNONS

Sjukdomar

Åldrande är en komplex process och det är många saker som påverkar hur hundens åldrande tar sig uttryck. 

Kognitiv dysfunktion, artrit och cancer är några sjukdomar som är förknippade med åldrande och som också kan drabba hundar.

Sådant som gener, miljö, din hunds allmänna hälsa och vård, hur slitna hundens leder är och om den har ångest är sådant som påverkar när din hund kommer visa tecken på åldrande. 

För att hålla hundens hjärna skarp och frisk är det bra att engagera den i många roliga aktiviteter och ge den mycket mental och fysisk stimulans.

Ålder eller sjukdom

Förutom grånande päls, som är ett tydligt tecken på att din hund har börjat åldras och kanske det första ålderstecknet du noterar, är här några andra tecken som visar att din hund börjar bli gammal.

ANNONS

Den börjar förlora muskelmassa, den sover mer och den har fått grumliga ögon.

Om hundens rörlighet försämras, om den verkar förvirrad, dricker och kissar mer än vanligt eller har dålig andedräkt kan det vara tecken på sjukdom och inte bara på åldrande.

De här sakerna förekommer oftare hos äldre hundar, men det är viktigt att veta att många av de här problemen har underliggande orsaker som en veterinär kan behandla så din hund mår bättre.

Här är 5 tecken på att din hund är lycklig

De flesta skulle nog säga att de känner sin hund ganska bra. Men våra husdjur kan ju inte berätta för oss exakt hur de mår och ibland kan de vara svåra att avläsa. Är din vovve lycklig på riktigt eller är den bara skicklig på att anpassa sig?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS