News55

Hundens sovställning skvallrar om mycket

Ditt husdjur vill sova nära
Om du har en orolig sömn och rör dig mycket kan din hund parkera i fotändan för att hålla ett säkert avstånd men ändå vara nära dig. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 19 okt. 2024Publicerad: 19 okt. 2024

Det är vanligt att sova med sina husdjur. Liksom människor sover djur på olika sätt, men vad avslöjar din pälsklings sovställning egentligen? Kolla här!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många tycker att det är mysigt att sova med sin hund eller katt, men det finns läkare som rekommenderar att låta bli på grund av risken att utveckla astma, vilket News 55 skrivit om tidigare (se länk under artikel).

Samtidigt finns det positiva sidor med att ha sitt djur nära under natten – banden blir ofta starkare.

Precis som människor sover djur på olika sätt och i olika positioner. Om du har ett husdjur, hund eller katt som tycker om att sova i din säng kanske den sover på något av följande sätt:

Knäveckskompisen

Husdjur som lägger sig i knäveck när du sover på sidan söker värme och trygghet. Beteendet påminner om deras tid som valpar eller kattungar, skriver Kurera.

Dina knäveck blir en skyddad plats där din fyrbenta vän kan känna sig trygg och lugn.

ANNONS

Magen i vädret

När en hund sover på rygg med magen i vädret vittnar det ofta om att den varit väldigt aktiv under dagen, hundar som sover i den ställningen andas också självsäkerhet, lycka och trygghet.

ANNONS

Läs mer om hundars sovställningar i den här bloggen.

Kuddboven

En del husdjur tar gärna över kudden. Det är ofta mindre hundar och katter som väljer denna plats eftersom de dras till mjuka underlag.

När husdjuret vaknar är det en signal att kliva upp – ditt ansikte är tillräckligt nära för en puff med nosen eller tassen för att väcka dig och det är dags för mat.

Den trogne

Vid fotändan ligger den trogne, en hund eller katt som ser ut att plikttroget vaka dina fötter. Ofta väljer pälsklingen den här platsen för att undvika dina rörelser under natten.

Om du har en orolig sömn och rör dig mycket är det här en bra plats här för att hålla ett säkert avstånd men ändå vara nära dig.

Sovande hund
Precis som människor har djur olika sovvanor, vilket man snabbt lär sig om de sover i sängen. (Foto: Pexels)
ANNONS

Väggen

Väggen är det husdjur som bestämt placerar sig mellan dig och din partner, ofta som en barriär. Den här sovställningen kan vara en signal på ett starkt band till en av er, eller för att att få all uppmärksamhet.

Det kan även vara en strategisk plats för att kontrollera att ingen annan får närma sig för mycket, speciellt vanligt är det när det gäller hundar.

Under täcket

Vissa husdjur älskar att krypa in under täcket, där de får både värme och trygghet. Det blir som en mörk, inkapslad värld fylld med kroppslukter, vilket gör att djuren känner sig avslappnade och trygga.

I likhet med människor kan djur känna sig lugna med täckets tyngd och extra avslappnade i en mörk, varm sovmiljö.

Bläckfisken

Bläckfisken är det husdjur som tar över hela sängen under natten. Du börjar kvällen bekvämt, men när du vaknar har din fyrbenta vän brett ut sig och du ligger inklämd på resten av sovplatsen.

ANNONS

Din sovkompis vet att du inte kommer protestera och använder sig av din snällhet för att få mer och mer plats under natten.

Läs också:

Läkare: Låt inte hunden sova i din säng

Ska din katt få sova i din säng?

Barn mår bra av att växa upp med husdjur

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS