News55

Kan hundar se spöken? Här får du svaret

Kan hundar se spöken?
Kan hundar se spöken? Den frågan får vi nog aldrig svar på, men att hundar kan uppfatta saker som inte människan kan se och höra är vetenskapligt bevisat. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 okt. 2024Publicerad: 16 okt. 2024

Kan hundar se spöken eller är det deras förmåga att registrera saker som människan inte kan uppfatta, vilket får oss att tro det? Kolla om din hund har ett sjätte sinne!

ANNONS
ANNONS

Utöver syn, lukt, smak, känsel och hörsel verkar hundar ha ett extra sinne, en instinkt som gör att den känner av när något inte stämmer. Skillnaden mellan människor och hundar är att hundar agerar direkt på sina känslor.

Orsaken är att de, liksom alla djur, är styrda av en inbyggd överlevnadsinstinkt.

Personer som tror på övernaturliga krafter kan förstås tänka att hundar som reagerar på saker vi inte ser besitter förmågan att uppfatta övernaturliga fenomen genom ett sjätte sinne.

Hårresande berättelser

Det finns många intressanta berättelser om hur hundar plötsligt börjat uppföra sig konstigt genom att bli rädda och resa ragg inför saker som vi inte uppfattar. Hunden kan alltså uppfatta subtila förändringar i miljön som ligger långt bortom människans uppfattningsförmåga, skriver Dog News.

De har ett otroligt välutvecklat luktsinne och kan även uppfatta ljud och vibrationer på frekvenser som människan inte kan uppleva..

Berättelser om hemsökta hus där hunden känner av att något inte stämmer och upplever andars närvaro är en klassiker.

Hund och matte i naturen
Hundens förmågor är till stor hjälp för människan och dess egenskaper har gjort den till människans trogne vän. (Foto: Pexels)
ANNONS
ANNONS

Kan hundar se spöken?

Kan hundar se spöken? Om frågan i stället är om hunden kan se ssynliga förändringar i miljön, så är svaret ja.

Men att den kan se spöken är knappast troligt. Med sådana förändringar uppstår en viss energi som hunden kan uppleva med sitt “sjätte sinne”. Amerikanska kennelklubben är dock inte lika säker på svaret och skriver i en artikel att vi inte vet.

Det är just dessa extraordinära förmågor som blivit människans vakande öga genom vakthunden som upplever för oss osynliga saker och lätt uppfattar om någon smyger kring husknuten när det är mörkt.

Luktsinne och hörsel hör till dess spjutspetsförmågor, vilket även gör hunden perfekt för räddningsuppdrag. Dessa förmågor kombinerade med strategiska egenskaper har blivit en viktig hjälp för människan i århundraden.

Hunden känner av elektromagnetisk strålning

Varken människor eller hundar kan se elektromagnetisk strålning av våglängden infrarött ljus, men forskare har upptäckt att hundar kan uppfatta dessa med sin nos.

Elektromagnetisk strålning förstärks i vatten och forskarna har dragit slutsatsen till varför hundars nosar är både blöta och kalla, som en slags värmekamera som känner av energi, vilket News 55 skrivit om tidigare (se länk under artikel).

ANNONS

Det kan också vara en av förklaringarna till att hundar upplever osynlig energi.

Genom historien har människan haft stor nytta av hunden. Människan upptäckte tidigt hundars förmåga till jakt och vallning, egenskaper som förädlades genom träning och så småningom genom avel.

Att hundar besitter ett sjätte sinne är ganska tveklöst, men exakta svar kring hur det fungerar kanske vi aldrig får. Under tiden förblir hunden människans bundsförvant.

Läs också:

Våra hundar har ett sjätte sinne

Hundarna hjältar – räddade 14 personer ur havet

Hundens betydelse i vår historia

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS