News55

Hundens betydelse i vår historia

Artikelbild
Hindar har fyllt och fyller fortfarande en viktig roll i mänsklig civilisation(Internet Archive Book Images, via Wikimedia Commons)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 02 juli 2024Publicerad: 02 juli 2024

Det är fascinerande hur hundar blivit ett så viktigt inslag i den mänskliga civilisationen. Människan har haft stor nytta av hundars jaktinstinkt, samarbetsvilja och lojalitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hunden har ursprungligen nära släktband till vargen och resan från varghund till en av människans närmaste följeslagare är fascinerande. Forskare vid Uppsala universitet har undersökt saken närmare, rapporterar Populärhistoria.

De fann bland annat en uppsättning gener som skiljer hundar och vargar åt, och som inverkar direkt på matsmältningsförmågan. Hundar hade sju gånger fler kopior av Amylasgenen som underlättar nedbrytning av stärkelse, vilket är vanligt förkommande i människans kost.

Forskarna pekar på att matsmältningsförmågan var en viktig förutsättning för att att kunna integreras i människornas livsföring. Från början var vissa vargar utrustade med Amylasgenen på samma sätt som hundar är det i dag, vilket bidrog till att de domesticerades. De utvecklades sedan vidare som människans tamhund i olika former och så småningom olika raser.

jakt
Sir Edmund Antrobus and the Old Surrey Fox Hounds by William Barraud 19th century. Foto: William Barraud, Public domain, via Wikimedia Commons)

Tidigt en viktig symbol för människan

Det som utmärker hundens betydelse är hur människan format den efter tycke och smak. Hundarna som levde under stenåldern har visat sig vara anfäder till många olika hundraser som finns i dag, från kamphundar till små fluffiga varelser.

ANNONS

Människan upptäckte tidigt hundars förmåga till jakt och vallning, egenskaper som förädlades genom träning och så småningom genom avel. Med tiden tycks människan dock intresserat sig mer för att få fram de snälla och följsamma egenskaperna hos hunden som sällskapsdjur.

Hunden var inte bara ett gosedjur eller jaktvän. För länge sedan fick många hundar i Sverige sätta livet till som offergåvor i ceremoniella riter för olika gudar. Det pågick fram till kristendomens införande och grundandet av det civila samhället.

Hunden genom klassamhället

Klasskillnader är något som drabbat hundar lika väl som människan. Vakthundar på bondgårdar upplevde knappast någon överflödig kärlek eller specialbehandling för att gårdens befolkning ville gulla med dem. De levde i huvudsak utomhus och slängdes till mat närhelst det fanns, vanligtvis något nödtorftigt.

Intresset för hunden som social varelse var betydligt vanligare i familjer som hade det bättre ställt. Genom tiderna avspeglas det i konst såväl som fotografier där hundar illustreras på varierade sätt.

Hundutställning
Hundutställning 1906. Bilden är skannad från den populära Dog book. (Internet Archive Book Images ia Wikimedia Commons)
ANNONS

ANNONS

Hundar fick skönhetsideal

I kungliga kretsar uppstod intresset för att att avla fram nya hundraser, vilket nådde sin kulmen på 1800-talet – ett intresse som lever kvar än i dag genom hundutställningar där varje hund bedöms utifrån etablerade rasstandarder.

Under 1900-talet föddes djurskyddsrörelsen och en mer human inställning till djurhållning. På 1930-talet kommer de första böckerna om hur man ska leva med sin hund, även om de skiljer sig mycket från dagens hundböcker.

Corgi
Corgi, Drottning Elizabeths favoritras. (Foto: Pexels)

Drottning Elizabeth av England älskade sina vänner

När Drottning Elizabeth var 95 år berättade i en intervju för Aftonbladet hur mycket hundar betytt i hennes liv allt sedan hon fyllt sju och fick sin första hund, Dookie.

Med åren blev hundrasen Corgi den stora favoriten och i drottningens långa liv hann hon äga runt 30 små Corgis. De blev både familjemedlemmar och vänner som drottning Elizabeth fann både glädje och tröst i.

ANNONS

Drottningens hundar hade det ganska bra med eget rum i Windsor slottet där de åt och sov. En kock lagade maten åt dem, vanligtvis biff eller kaninkött. Varje julafton fick de en egen julstrumpa med godsaker i. Det låter som ett önskeliv för en hund.

Läs också:

Därför lever små hundar längre än stora

Husdjur alltmer bortskämda – när går gränsen?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS