Nu är det snart semestertider och många måste kanske lämna sitt husdjur hemma när de reser bort, något som kan vara stressande för både hundar och katter.
Mest läst i kategorin
Förändrade rutiner kan orsaka beteendeproblem och både hundar och katter kan drabbas av separationsångest när husse och matte är borta, det skriver Microsoft.
Det finns dock en del saker du kan göra för att ditt husdjur ska bli mindre stressat när du är borta.
Förändring skapar stress
När du är bortrest är det många saker som förändras för ditt husdjur, mattiderna kan förändras, det får nya människor runt sig och den uppmärksamhet de ger är annorlunda.
Alla förändringar kan få husdjuren att känna sig stressade.
Även om djur inte har samma tidsuppfattning som vi kommer en lång separation påverka ditt husdjur.
Senaste nytt
Separationsångest
Även om din hund eller katt aldrig har verkat lida av separationsångest när du är på jobbet är det troligt att din älskling kommer märka av att du är borta en längre tid.
Separation kan vara jobbig för husdjur, hundar går vanligtvis igenom en period av sorg som kan vara i allt från ett par dagar till flera veckor.
För din katt kan det också ta från fem dagar till två veckor att anpassa sig till nya rutiner när du är borta.
Om du är borta under en längre tid är din doft inte längre bekant för ditt husdjur och vissa katter kan gömma sig eller till och med bli defensiva.
Ditt husdjur vet
Ditt husdjur vet ofta när du ska resa bort och djur kan uppvisa separationsångest på olika sätt.
Djur kan förstå saker genom en kombination av föremåls utseende och doft och många djur vet att någonting är på gång så fort du tar fram din resväska, varför den kan utlösa negativa beteenden.
Hundar och katter lär sig genom association, de kopplar synintryck, ljud och lukter till särskilda resultat och om ditt husdjur får ångest när du ska resa bort är det ett resultat av de här associationerna.
Förändrat beteende
Djur kan börja kissa på fel ställe eller bli utåtagerande med rädsla och aggression när du är borta. Katter kan börja klösa extra mycket när de är stressade.
Ditt husdjur vill kanske inte lämna sin säng och eftersom djur ofta skräms av det som är nytt kan de vara rädda för sin katt- eller hundvakt och gömma sig för dem.
När djur är rädda eller väldigt stressade kan de agera defensivt eller aggressivt. Ditt husdjur kan till och med vägra äta när du är borta.
Det är ett tecken på ångest och osäkerhet på grund av att dess normala rutiner har förändrats.
Ditt husdjurs rutiner
Ska du vara borta länge kan du försöka dämpa ditt husdjurs ångest och det kan göras på flera sätt.
Du kan ta fram din resväska minst en vecka innan du ska resa så att ditt husdjur vänjer sig vid den, du kan lägga godis eller leksaker i den för att skapa en positiv association.
Skriv ned vilka rutiner ditt husdjur har, som exempelvis vilken tid det får sin mat, när nu brukar leka och vilka tider hunden brukar få gå ut. Då kan din hund- eller kattvakt försöka göra likadant och minska djurets stress.
Bekanta saker
Du kan lämna någonting som har din doft, exempelvis en tröja du haft på dig, det kan lugna ditt husdjur. Låt tröjan ligga i djurets säng.
Se till att ditt husdjur får med sig några av sina favoritleksaker eller sitt favoritgodis till djurhemmet eller djurvakten det ska bo hos när du är borta och försök få djurvakten att följa djurets normala matschema.
Om ditt husdjur drabbas av mycket stress och ångest när du reser bort kan du överväga medicinering och kosttillskott, en del kan börja ges redan innan du reser bort och kan vara till stor hjälp.
Det som är mest bekvämt för ditt husdjur är om någon kan ta hand om det i ditt hem, då är djuret i sin egen miljö som är en trygg plats, det skriver Microsoft.
Kan du inte ta med din hund på semestern? Här är tre tips
Sommaren och semestern närmar sig. Kanske med en viss bävan för de som har hund som inte kan tas med. Här är tre tips på lösningar.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.