News55

Så ofta bör du mata ditt husdjur

husdjur
Olika husdjur kräver olika mycket mat, här förklarar vi riktlinjerna. (Foto: Unsplash)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 25 juli 2024Publicerad: 25 juli 2024

Att ta hand om ett husdjur innebär mer än bara lek och kärlek. Det kräver också att du förstår deras specifika kostbehov.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att veta hur ofta ditt husdjur bör äta är avgörande för dess hälsa och välbefinnande.

Kostvanorna varierar avsevärt mellan olika djur, och även mellan olika åldrar och storlekar inom samma art.

Men vilka riktlinjer finns det egentligen att förhålla sig efter?

husdjur katt mat
Katter äter gärna flera små måltider, istället för en stor. (Foto: Unsplash)

Hundar

Hundars matvanor varierar beroende på deras ålder och storlek, förklarar Evidensia Djursjukvård.

Valpar kräver flera små måltider om dagen för att tillgodose deras höga energibehov och tillväxt, vilket innebär att de oftast matas tre till fyra gånger om dagen.

När hunden blir vuxen minskar behovet av så frekventa måltider, och de flesta vuxna hundar klarar sig bra med två måltider om dagen, en på morgonen och en på kvällen.

ANNONS

För äldre hundar kan det dock vara nödvändigt med fler men mindre måltider. Särskilt om de har hälsoproblem eller en lägre aktivitetsnivå.

ANNONS

Katter

Katter som husdjur har en annorlunda matningsprofil på grund av deras natur som jägare, skriver Petgood.

De föredrar att äta små mängder mat flera gånger om dagen. Hos tamkatter kan man se att de gärna äter 10-14 gånger varje dag.

För kattungar är det viktigt att de har fri tillgång till mat eller att de matas minst tre till fyra gånger dagligen för att stödja deras tillväxt.

Vuxna katter kan ofta nöja sig med två till tre måltider per dag, men det kan vara fördelaktigt att dela upp deras dagliga matintag i flera små portioner för att efterlikna deras naturliga jaktbeteende.

Om ditt husdjur är en äldre katt kan de behöva en anpassad kost och fler mindre måltider beroende på deras hälsotillstånd och aktivitetsnivå.

Gnagare

ANNONS

För små husdjur som kaniner och marsvin är kontinuerlig tillgång till hö en viktig del av deras kost, eftersom det hjälper till att hålla deras matsmältningssystem fungerande och deras tänder i gott skick.

Utöver hö bör dessa djur också få specifika pellets och färska grönsaker dagligen för att säkerställa en balanserad näringsintag, detta förklarar Jordbruksverket.

Mata ditt husdjur på rätt sätt

Det är viktigt att anpassa ditt husdjurs matvanor efter dess individuella behov och att regelbundet övervaka dess vikt och allmänna hälsa.

Rådgör alltid med en veterinär för att få skräddarsydda råd om rätt kosthållning för just ditt husdjur. En korrekt näringsbalans och lämplig matningsfrekvens är avgörande för att ditt husdjur ska leva ett långt och friskt liv.

Genom att vara uppmärksam på ditt husdjurs specifika behov och anpassa deras kost därefter kan du bidra till att de förblir glada och hälsosamma.

Se även:

Hundmat-guiden: hur djurvänligt är ditt foder? News55

ANNONS

Sluta stressa – det påverkar din hund negativt. Hälsa55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS