News55

Hundmat-guiden: hur djurvänligt är ditt foder?

hundmat
Gör din hund en tjänst och ge den bra mat.(Foto: Unsplash)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 26 juni 2024Publicerad: 29 juni 2024

Att välja rätt hundmat är inte bara en fråga om näring, utan också om etik. Självklart vill vi väl att vår lilla pälskling ska få så bra foder som möjligt, i alla aspekter?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Genom att välja foder som uppfyller höga djurskyddsstandarder kan du som djurägare bidra till bättre förhållanden för de djur som används i foderproduktionen, utöver ditt eget husdjur.

Det handlar inte bara om att ge din vovve bra mat, utan också om att stödja en etisk och hållbar djurhållning.

Men hur mycket vet du om maten du serverar egentligen?

hemmagjord hundmat
Det går också alldeles utmärkt att göra egen hundmat med näringsrika ingredienser. (Foto: Leif R Jansson / TT)

Djurschysst har nu skapat ett verktyg för att hjälpa dig välja rätt foder till din hund.

De har granskat faktorer som djurhållning, stympning, antibiotikaanvändning, transporttid och bedövning vid slakt bland olika djur som används till foder.

Granskningen visar att det är svårt att få information om ursprunget och djurskyddskraven för råvaror i djurfoder via tillverkarnas hemsidor. Tillverkare som Eukanuba, Doggy, Royal Canin och Hill’s ger omfattande näringsinformation, men väldigt lite om djurskyddspolicy.

Eukanuba följer EU- krav men avslöjar inte råvarornas ursprung. Doggy framstår som svenskt men använder även ingredienser från andra EU-länder. Magnussons är tydligare och betonar samarbete med svenska bönder, men specificerar inte sina djurhållningskrav.

ANNONS

Expertens tips

Bra hundfoder bör vara näringsrikt, balanserat och anpassat efter din hunds specifika behov, förklarar Maria Granefelt legitimerad djursjukskötare på Evidensia Djursjukvård.

Kvalitetsfoder innehåller naturliga ingredienser och inga onödiga tillsatser. Viktiga komponenter är animaliska proteiner, hälsosamma fetter, vitaminer och mineraler. Undvik foder med mycket spannmål och artificiella tillsatser. Att välja foder som är producerat med hög etisk standard bidrar också till djurens välbefinnande.

Det är viktigt att anpassa fodret efter hundens ålder, storlek, aktivitetsnivå och eventuella hälsoproblem. En balanserad kost är även att rekommendera, precis som för människor.

ANNONS

Det avråds att endast ge hunden matrester, eftersom det kan leda till näringsbrist och skador från giftiga ämnen.

Självklart bör du även tänka på din hunds storlek när du funderar på foder. Rätt portionsstorlek är avgörande för att hålla din hund frisk.

Se även:

Här är fem krukväxter som är säkra för din hund. News55

ANNONS

Katter blir sjuka om de äter detta. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS